Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

«Ψήφισμα του Δήμου Σκύδρας για την κατάπαυση του πυρός και την ειρήνη στην Ουκρανία»

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας στη συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 και μετά από πρόταση και εισήγηση της Δημάρχου Κατερίνας Ιγνατιάδου αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση ψηφίσματος για την κατάπαυση του πυρός και την ειρήνη στην Ουκρανία.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος είναι το εξής:

«Εδώ και ημέρες που ο ανηλεής πόλεμος μαίνεται

στην Ουκρανία η ανθρωπότητα γίνεται μάρτυρας των φρικαλεοτήτων του πολέμου αυτού και της ωμής βίας.

Εδώ και ημέρες συνθλίβεται η ζωή, η αξιοπρέπεια κι ανθρωπισμός.

Θύματα πάντα και μεγάλοι χαμένοι οι άμαχοι και οι αδύναμοι χωρίς όμως να υποτιμά κανείς τις απώλειες σε μάχιμους και στρατεύσιμους.

Θύματα, επίσης, είναι η ελευθερία, η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αυτοδιάθεση και η ανεξαρτησία των κρατών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο – Δήμος Σκύδρας χωρίς να υπεισέρχεται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά από ανθρωπιστικής πλευράς και λαμβάνοντας επίσης υπόψη το σημαντικό πληθυσμό της ομογένειας που ζει και προοδεύει από αιώνες στη σημερινή Ουκρανία και υφίσταται μαζί με τους άλλους πληθυσμούς τα φοβερά δεινά και τις απώλειες λόγω του σκληρού πολέμου, και συνεκτιμώντας τα ανωτέρω

Αποφασίζει ομόφωνα

Καταδικάζει τον πόλεμο και τις συμφορές του, κάθε στρατιωτική απειλή, επίθεση και εισβολή από κράτος σε κράτος ή από οποιονδήποτε.

Κάνει έκκληση

· για την άμεση κατάπαυση του πυρός, την προστασία των άμαχων κι ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και την έναρξη του διαλόγου και των ειρηνευτικών διαδικασιών με βάση το διεθνές δίκαιο, την ειρηνική διευθέτηση κι επίλυση των όποιων διαφορών και την αξιοποίηση της διπλωματικής οδού, ώστε να επανέλθει η ομαλότητα και η ασφάλεια το συντομότερο δυνατό.

· για τη συνέχιση της ανθρωπιστικής βοήθειας κι αλληλεγγύης.

· για τη γρήγορη αποκατάσταση, κατά το δυνατόν, των καταστραμμένων περιοχών και υποδομών κι επιστροφή των προσφύγων στον τόπο τους, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες.

· για τη διεύρυνση, την επέκταση, τη συνέχιση και τη διατήρηση των ειρηνευτικών συνομιλιών κι επαφών, ώστε να μην αναπαράγονται και να μην αναμοχλεύονται παρόμοια φαινόμενα και νέα μέτωπα στις ίδιες ή σ΄ άλλες συνοριακές γραμμές ή περιοχές ανά την Ευρώπη και τον κόσμο.

· για να παύσει κάθε κίνηση ή ενέργεια υπόθαλψης ή καλλιέργειας προκλήσεων, βίας, μίσους και προπαγάνδας.

· για να σταματήσει ο καιροσκοπισμός, η κερδοσκοπία και η εκμετάλλευση της κατάστασης από τρίτους.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Για τη χώρας μας εξάλλου υπάρχει ένα ειδικό, ξεχωριστό ενδιαφέρον:

· Στα παράλια και στην ενδοχώρα του Εύξεινου Πόντου ρίζωσε κι άκμασε ο Ελληνισμός από αρχαιοτάτων χρόνων.

· Η σημερινή Κριμαία είναι η Αρχαία Ταυρίδα.

· Στην Οδησσό ιδρύθηκε το 1814 η Φιλική Εταιρεία που προετοίμασε την οργάνωση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

· Η Ελληνική ομογένεια στην Ουκρανία έχει σημαντική πληθυσμιακή κι ενεργή παρουσία και συμμετοχή στο γίγνεσθαι του ουκρανικού κράτους.

Μπροστά, λοιπόν, στο ανθρωπιστικό δράμα και στις φρικαλεότητες του πολέμου δεν πρέπει να σταθούμε αμέτοχοι αλλά αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες, στους κατατρεγμένους, σε κάθε άνθρωπο που υφίσταται τα δεινά του πολέμου. Κι αυτό πρέπει να γίνει μέσα από ένα εθνικό, ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα διαπνέει όλη την κοινωνία.

Ως Δήμος Σκύδρας διατρανώνουμε κι επαναλαμβάνουμε τη θέση, την πίστη και τον αγώνα μας υπέρ των οικουμενικών αρχών κι αξιών, της ελευθερίας, της ειρήνης, της δημοκρατίας, της προόδου και της αλληλεγγύης των λαών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου