Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Σταμενίτης: «Λύνεται το ζήτημα των δασωθέντων αγρών»

 Στην επίλυση του προβλήματος των δασωθέντων αγρών προχωράει η Ελληνική Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως είναι γνωστό, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκαν ως Συνταγματικές οι ρυθμίσεις για τη διαδικασία ανάρτησης, κύρωσης και αναμόρφωσης

των δασικών χαρτών που ψηφίστηκαν το 2020 (ν. 4685/2020), πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος ήταν να προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να επιλύσει όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν, μεταξύ των οποίων και το θέμα των δασωθέντων αγρών. Για τις ενέργειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος ο Υφυπουργός κ. Αμυράς είχε ενημερώσει σχετικά το Βουλευτή Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύση Σταμενίτη σε συνάντηση του τον περασμένο Οκτώβριο (σχετικό δελτίο τύπου:  https://stamenitis.gr/dasika-agrotika/ ).

Ειδικότερα στη σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, προβλέπεται ότι το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945, ή, εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960, με αγροτική μορφή που δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα, επί των οποίων το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου. Πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που έχουν εκδοθεί για τις ανωτέρω εκτάσεις ανακαλούνται ακόμη και αν τελεσιδίκησαν δικαστικά. Ενώ προβλέπονται και ρυθμίσεις για εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως δασικές αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση υπό προϋποθέσεις.

Αναφορικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ ο Βουλευτής Πέλλας κ. Σταμενίτης δήλωσε: «Με την παρούσα διάταξη μπαίνει τέλος σε ένα ομολογουμένως τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια καθώς τεράστιες εκτάσεις χαρακτηρίστηκαν ως δασικές ή δάση. Μια ρύθμιση με ιδιαίτερη σημασία για μεγάλη μερίδα του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της Πέλλας που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, ως αποτέλεσμα των λανθασμένων νομοθετικών επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των δασικών χαρτών συνολικά. Έχω τονίσει και στο παρελθόν και πρέπει να το αναγνωρίσουμε ότι η ηγεσία του ΥΠΕΝ αξίζει συγχαρητήρια καθώς αναζητά λύσεις σε τέτοια ζητήματα έχοντας πάντα στο επίκεντρο τόσο την
προστασία του Περιβάλλοντος αλλά παράλληλα και τη διαφύλαξη των συμφερόντων των πολιτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου