Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Ο ΕΜΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ

 Ο Εμάνουελ Μακρόν κέρδισε την παραμονή του στην προεδρική καρέκλα για πέντε ακόμη χρόνια, ωστόσο τα μεγάλα ποσοστά που συγκέντρωσε η ακροδεξιά αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν αποδεικνύουν ότι η Γαλλία του παραδίδεται ανησυχητικά διχασμένη.

Ο κεντρώος απερχόμενος πρόεδρος σημείωσε άνετη νίκη, φτάνοντας το 58,5%, κερδίζοντας μια δεύτερη θητεία στα Ηλύσια Πεδία.

Σημειώνεται ότι οι Γάλλοι είχαν να επανεκλέξουν πρόεδρο από το 2002.

Αμέσως μετά τη νίκη του, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του, που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τον Πύργο του Άιφελ ότι τώρα που οι εκλογές τελείωσαν, θα ήταν «πρόεδρος όλων».

Παρά τη νίκη της, η Μαρίν Λεπέν, είπε ότι τα σημαντικά ποσοστά αποδοχής σηματοδοτούν μία νίκη.

Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι επέλεξαν τη Λεπέν, περίπου πέντε εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι κατά την τελευταία προεδρική υποψηφιότητά της το 2017 - μια αύξηση που υποδηλώνει ότι η στρατηγική της να προσπαθήσει να καταστήσει το κόμμα της κοινής αποδοχής ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένη.

Η επόμενη μέρα για τον Μακρόν: Νίκη γεμάτη προκλήσεις σε μια διχασμένη χώρα - 1

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι, όπως ο ακροδεξιός υποψήφιος αντίπαλός της Ερίκ Ζεμούρ, που στηλίτευσαν την αποτυχία της, χαρακτηρίζοντάς την αντίστοιχη εκείνης του πατέρα της.

«Είναι η όγδοη φορά που το όνομα Λεπέν ηττάται».

Περισσότεροι από ένας στους τρεις ψηφοφόρους δεν ψήφισαν κανέναν από τους υποψηφίους.

Η συμμετοχή ήταν κάτω του 72%, η χαμηλότερη από το 1969 και περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έριξαν λευκό ή άκυρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου