Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Ομιλία του Δ. Σταμενίτη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά»

 

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε χθες, 13 Απριλίου 2022, ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης επι του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Δουλειές Ξανά».

Εισαγωγικά ο Βουλευτής τόνισε ότι πρόκειται

για μια νομοθετική πρωτοβουλία που αποτελεί συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται στον εργασιακό και ασφαλιστικό τομέα, σημειώνοντας συγκεκριμένα: «Μετά από τις νομοθετικές παρεμβάσεις για την επικαιροποίηση και τις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία αλλά και τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχωρά σε μια ριζική μεταρρύθμιση της πολιτικής για την απασχόληση, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και του συστήματος κατάρτισης».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους του νομοσχεδίου οι οποίοι είναι: Πρώτον, να παρέχει βοήθεια στους άνεργους, κυρίως του μακροχρόνιους, μέσα από ψηφιακά εργαλεία να βρουν δουλειά. Δεύτερον, να επιβραβεύσει όσους αναζητούν εργασία ή βρίσκουν εργασία. Τρίτον, να εξασφαλίσει ότι τα επιδόματα και οι παροχές πηγαίνουν σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη, αντιμετωπίζοντας δραστικά τα φαινόμενα κατάχρησης που συναντούμε σήμερα σε πολλά παραδείγματα εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ. Και τέλος, να αντιμετωπίσει το ζήτημα που υπάρχει στη χώρα μας στον τομέα των δεξιοτήτων, μέσα από την αναβάθμιση των επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης. Ενώ στάθηκε και στον τρόπο με τον επιχειρεί, μέσα από τις εισηγούμενες διατάξεις να τους επιτύχει.

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν απέναντι στην αντιπολίτευση και στη στάση που κρατάει για ακόμη μια φορά απέναντι σε μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει στο επίκεντρο την ευημερία της κοινωνίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Πραγματικά, για ακόμη μια φορά, δεν μας προκαλεί καμία, μα εντελώς καμία, η στάση της αντιπολίτευσης μπροστά σε μια μεταρρύθμιση. Ειδικά στον τομέα των εργασιακών και ασφαλιστικών ζητημάτων έχετε δώσει ρέστα. Αντίθετοι, στην 4ημερη εργασία, την οποία ήρθατε μετά να αποθεώσετε όταν την υιοθέτησε το Βέλγιο. Αντίθετοι στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Αντίθετοι στον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, αντίθετοι στην καλυτέρευση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και στην επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων. Και σήμερα πάλι, αντίθετοι στην ανασυγκρότηση του ΟΑΕΔ και στη μετατροπή του από έναν παθητικό οργανισμό απλής καταγραφής της ανεργίας σε έναν ενεργητικό οργανισμό πιστοποιημένης κατάρτισης, παροχής κινήτρων και ενίσχυσης της απασχόλησης. Αντίθετοι συνολικά με τα συμφέροντα και τα δικαιώματα εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων».

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Σταμενίτης στάθηκε στη συνολική προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον εργασιακό τομέα, σημειώνοντας ότι παρά τις επάλληλες κρίσεις  οι πολιτικές που εφαρμόζει η Κυβέρνηση πετυχαίνουν συνεχή και σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας. Αναφερόμενος στα στοιχεία για την ανεργία τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η ανεργία στη χώρα μας τον περασμένο Φεβρουάριο υποχώρησε στο 11,9% από 12,8% που ήταν τον Ιανουάριο και βρίσκεται πλέον σε επίπεδα που είχε να συναντήσει από τον Μάρτιο του 2010, υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε την ανεργία στο 17,2%.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του Βουλευτή:

https://www.youtube.com/watch?v=UK5ikx8JlpM

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου