Τρίτη 10 Μαΐου 2022

ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

 Κύριε Πρόεδρε του ΕΛΓΑ,

Παρά τις ευοίωνες αρχικά προβλέψεις για μια καλή χρονιά γενικά με θετικό πρόσημο για τους αγρότες του δήμου Αλμωπίας ,παρατηρούμε δυστυχώς τα πράγματα να εκτυλίσσονται διαφορετικά στην πραγματικότητα.

Ο παγετός του Μαρτίου και του Απριλίου αλλά και συνολικά οι ιδιαιτέρες καιρικές συνθήκες

των δύο τελευταίων μηνών στον Δήμο Αλμωπίας ,προκάλεσαν εν τέλη, μεγάλου βαθμού πτώση καρπού σε πολλές καλλιέργειες!  

Οι ζημίες διαπιστώνονται σε ποικιλίες κερασιών(κυρίως πρώιμων)και σε πολλές περιπτώσεις ροδακινιών, οι οποίες δεν καλύφθηκαν με τις προηγούμενες αναγγελίες. Την διαπίστωση αυτή όμως, είναι απαραίτητο να την κάνουν άμεσα, έγκαιρα και επίσημα οι αρμόδιοι φορείς διότι είναι πολύ πιθανόν να επιδεινωθεί το πρόβλημα.

Κρίνεται αναγκαίο λοιπόν, να ανοίξει νέα διαδικασία αναγγελίας ζημιών ,η οποία θα περιλαμβάνει όλες εκείνες τις περιπτώσεις που δεν καλύφθηκαν με τις προηγούμενες αναγγελίες ασχέτως αν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Ο ΕΛΓΑ σε αυτήν την χρονική στιγμή οφείλει να καταγράψει τις ζημιές.

Νομοτελειακά, η ζωή του αγρότη καθορίζεται από τις καιρικές συνθήκες.

Με δεδομένο πως η περσινή χρονιά ήταν μία κακή χρονιά εξαιτίας του παγετού, αντιλαμβανόμαστε πως η επανάληψη παρόμοιων καταστάσεων θα δημιουργήσει πολύπλευρα προβλήματα στην οικονομική αλυσίδα που ήδη δοκιμάζεται από την κρίση που αντιμετωπίζει ο κοινωνικός ιστός της χώρας. Η λήψη των απαραίτητων αποφάσεων είναι μονόδρομος.

 Συνεπώς, θα πρέπει:

1.να εξεταστεί άμεσα το ενδεχόμενο νέας αναγγελίας για την πτώση καρπού και για όσες περιπτώσεις παγετού δεν συμπεριλήφθηκαν στις προηγούμενες αναγγελίες

2. να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι εκτιμήσεις των ζημιών

 3. να δοθούν χωρίς καθυστέρηση οι αποζημιώσεις.

Οι αγρότες μας, δεν έχουν αντοχές για άλλη μια καταστροφική χρονιά.

Είναι καθήκον όλων να δράσουν άμεσα!

Με εκτίμηση.

 ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣΔΗΜΑΡΧΟΣΔΗΜΟΥΑΛΜΩΠΙΑΣ

1 σχόλιο: