Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Οι ανησυχίες των κερασοπαραγωγών στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ Δ. Σταμενίτη και Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά συναντήθηκε σήμερα 09 Ιουνίου 2022 ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης. Βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα προβλήματα που παρουσιάζει φέτος η καλλιέργεια κερασιού στον Νομό Πέλλας.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε ο Βουλευτής τον Υπουργό, με την έναρξη της συγκομιδής επικρατεί ανησυχία στις τάξεις των παραγωγών, καθώς η είσοδος του προϊόντος στην αγορά δεν συνοδεύτηκε με το αναμενόμενο ύψος τιμών για τους παραγωγούς. Όπως τονίζουν οι ίδιοι, η χρονιά ξεκίνησε με χαμηλή ζήτηση που έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας, με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης να δοκιμάζουν τις αντοχές των παραγωγών (αύξηση κόστους παραγωγής), η εν λόγω εξέλιξη που εν πολλοίς οφείλεται στην γεωπολιτική κρίση και στη διατάραξη των ισορροπιών που προκαλεί στις εγχώριες και διεθνείς αγορές, έχει δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους παραγωγούς, οι οποίοι σταδιακά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βουλευτής Πέλλας ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διερεύνηση της κατάστασης και εν συνεχεία, εφόσον διαπιστωθεί το πρόβλημα, να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης. Σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενίσχυσης μέσω Προγράμματος Ευρωπαϊκού ΚΟΕ για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών, θέμα που αποτέλεσε άλλωστε και αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Γεωργίας. Επιπρόσθετα, ο Βουλευτής έθιξε και το θέμα των ζημιών από τα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, χαλάζι) της προηγούμενης περιόδου, ζήτημα για το οποίο όπως συμφωνήθηκε και με τον Υπουργό θα το εξετάσουν με τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ τις επόμενες ημέρες.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε ότι παρόμοιο πρόβλημα διάθεσης προϊόντος και χαμηλής τιμής αντιμετώπισαν και οι καλλιεργητές σπαραγγιού, γεγονός που αποδεικνύει ότι η φετινή χρονιά διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες, δημιουργώντας έντονα προβλήματα στους παραγωγούς. Και για αυτήν την περίπτωση ο Βουλευτής ζήτησε την εξέταση και την αντιμετώπιση της.

2 σχόλια:

 1. KAΛA ΠOION ΔOYΛEYEIΣ. EΔΩ EIΣAI YΠOΛOΓOΣ ΓIA TIΣ ΠEPΣINEΣ AΠOZHMIΩΣEIΣ ΣTO ΠPOANΘIKO ΣTAΔIO. MAΣ EΛEΓEΣ ΘA AΠOZHMIΩΘOYME AΠO TON EΛΓA. MAΣ EΛEΓEΣ ΘA ΠAPOYME ΠPOKATABOΛEΣ, EΞOΦΛHΣH TON ΔEKEMBPIO. META ΓENAPH, AΠPIΛIO, MAIO KAI OΠΩΣ ΠAEI KANEIΣ ΔEN ΞEPEI ΠOTE.KAI AΠEΔEIXΘH OTI ΔEN HΞEPEΣ TI EΛEΓEΣ. ΠΣEA OYTE AYTO KATAΛABEΣ. ΠOY ΣHMAINEI TA MIΣA ΛEΦTA. KAI TΩPA ΛEΣ ΠAΠAPIEΣ. NA ANAΛABEI ΠPΩTOBOYΛIEΣ EΦOΣON ΔIAΠIΣTΩΘEI TO ΠPOBΛHMA. ΣTIΣ ΔIAΠIΣTΩΣEIΣ EIΣAI ENΩ AΠO THN AΛΛH ΠΛEYPA ΛEΣ OTI YΠAPXEI ΠPOBΛHMA. TI ΣYMΦΩNHΘHKE NA EΞETAΣEI O YΠOYPΓOΣ KAI H ΔIOIKHΣH TO XAΛAZI; MA AYTO TO KAΛYΠTEI O KANONIΣMOΣ. TI NA EΞETAΣEI; ΓIA TOΣO MAΛAKEΣ MAΣ ΠEPNAΣ; NTPOΠH. ΠHΓEΣ ΓIA ΦΩTOΓPAΦIA KAI ΓIA NA ΓPAΨEIΣ TIΣ ΠAΠAPIEΣ. O YΠOYPΓOΣ KOYBENTA. ΛYΠAMAI ΓIA TO EΠIΠEΔO. ΠOZAP NIOYZ ΔEN ANTEXETAI O ANΘPΩΠOΣ. AΣ ΠAPEI TO MHNYMA OTI ME TO IΔIO NOMIΣMA ΘA ΠΛHPΩΘEI THΣ AΠOΠOMΠHΣ TOY ΣTHN AΘHNA.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. κοροϊδία πάει σύννεφο. εδώ μας χρωστάνε τα περσινά. 14μήνες απλήρωτοι. και το χειρότερο θα μας αποζημιώσουν με ΠΣΕΑ και άγνωστο ποτέ.
  Παρά τα αντίθετα που λέγανε. και ο κύριος αυτός μας πουλά εκδούλευση.
  Ρε πας καλά θα εξετάσει ο υπουργός και η διοίκηση του ΕΛΓΑ για το χαλάζι;
  Ρε άσχετε αυτό το δικαιούμαστε.
  Πας να το περάσεις ότι θα μας το δώσεις εσύ ρε;
  Ρε γκιτ από εδώ.
  Ανδρέα είμαι βεβαίως ότι κατάλαβες το ψέμα και το δούλεμα. και το κάνει γιατί δεν υπάρχει ένας φορέας, δήμαρχος να τον ξεμπροστιάσει.
  Ανδρέα εάν δεν έχω δίκιο μην το δημοσιεύσεις. είμαι σίγουρος ότι μέσα σου βράζεις. πήγε για φωτογραφία και ο υπουργός τον έγραψε. για αυτό δεν είπε λέξη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή