Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο τελικό συνέδριο του ευρωπαϊκού έργου Blue Crowdfunding – Συναντήσεις με Φορείς Υποστήριξης της Καινοτομίας και της Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας

          
 
Φορείς Υποστήριξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας και Παραγωγής Καινοτομιών της Βαρκελώνης είχαν την ευκαιρία γνωρίσουν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο τελικό συνέδριο του ευρωπαϊκού έργου 
Blue Crowdfunding στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

           Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εντεταλμένος σε θέματα καινοτομίας,  κ. Νικόλαος Τζόλλας, ο Αν. προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΠΚΜ κ. Κωνσταντινος Μιχαηλίδης και ο Διευθυντής του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ κ. Αθανάσιος Κοντονικολάου, ανταποκρινόμενοι σε σχετικές προσκλήσεις και στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο τελικό συνέδριο του ευρωπαϊκού έργου Blue Crowd Funding, πραγματοποίησαν σειρά εποικοδομητικών συναντήσεων.

          Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκαν  αρχικά με τον εκτελεστικό διευθυντή  του Fab Lab της Βαρκελώνης, τον  κ.  Guillem Camprodon, ο οποίος τους  ξενάγησε  στους χώρους του εργαστηρίου  και συζήτησαν μαζί τρόπους μεταφοράς της τεχνογνωσίας του εργαστηρίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και προτάσεις συνεργασίας στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων έργων. Το Fab Lab της Βαρκελώνης είναι το παλαιότερο Fab Lab της Ευρώπης,  καθώς λειτουργεί από το 2007 και ηγείται του δικτύου των Ευρωπαϊκών Fab Labs, με 1.800 περίπου μέλη. Πρόκειται για ένα  εργαστήριο ψηφιακής κατασκευής, όπου δραστηριοποιούνται 7 θεματικές ομάδες και το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά από εξειδικευμένα ρομποτικά μηχανήματα και εξοπλισμός (όπως 3D εκτυπωτές), που βρίσκονται  στην διάθεση επιχειρήσεων, φοιτητών και μεμονωμένων ατόμων προκειμένου  να πειραματιστούν, να δημιουργήσουν και να τεστάρουν τις πρωτότυπες ιδέες τους αλλά και να λάβουν καθοδήγηση από ειδικούς για την βελτίωση των καινοτομιών τους.  Τα Fab Labs, γενικότερα, παρέχουν πρόσβαση στο περιβάλλον, στις δεξιότητες, στα υλικά και στην προηγμένη τεχνολογία προκειμένου “να δώσουν τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε οπουδήποτε να φτιάξει (σχεδόν) οτιδήποτε”.

          Στη συνέχεια, τα μέλη της αποστολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισκέφτηκαν το ιδιωτικό ψηφιακό εργαστήριο κοινωνικής καινοτομίας της Sokotech,  το οποίο  επικεντρώνεται στη δημιουργία αξίας μέσω της δημιουργικότητας, της επιστήμης και της τεχνολογίας.  Το εργαστήριο στελεχώνεται από μία διεπιστημονική ομάδα ειδικών στον τομέα της επιστήμης, της τεχνολογίας, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας και αναπτύσσει έργα από το στάδιο της σύλληψης έως το τελικό στάδιο της υλοποίησης, ενισχύοντας την καινοτομία με μια φιλοσοφία σχεδιασμού με επίκεντρο τον άνθρωπο. Το συγκεκριμένο εργαστήριο είναι ιδιαίτερα δραστήριο και στοχευμένο στο να φέρνει την τοπική κοινωνία και κυρίως τη μαθητική κοινότητα σε επαφή με σύγχρονες τεχνολογίες.

          Το τρίτο εργαστήριο που επισκέφτηκαν οι εκπρόσωποι της ΠΚΜ ήταν το   Ateneus de Fabricació  Parc Technologic,  μία δομή του Δήμου της Βαρκελώνης για τη διάδοση της τεχνολογίας και της επιστήμης της ψηφιακής κατασκευής. To δίκτυο Ateneus de Fabricació  του Δήμου της Βαρκελώνης αποτελείται από 5 fab labs σε όλη την πόλη της Βαρκελώνης, τα οποία διαθέτουν χώρους που είναι διαθέσιμοι για μάθηση και συνεργασία σε διαφορετικά έργα και αποτελούν μέρος της κοινωνικής ανάπτυξης της πόλης. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να χρησιμοποιήσει τους χώρους, τα εργαλεία και τους δημόσιους πόρους των εργαστηρίων αυτών και να προτείνει έργα για τη βελτίωση του άμεσου περιβάλλοντος της κοινωνίας και της γειτονιάς τους. Πρόκειται για δομές που είναι στην υπηρεσία των πολιτών, των εκπαιδευτικών, των επιχειρήσεων  και της τοπικής κοινωνίας  και συνδιοργανώνουν μαζί τους  εξειδικευμένα προγράμματα εξοικείωσης με τις σύγχρονες τεχνολογίες και την καινοτομία, προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους.

          Τέλος, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκαν με τον Γενικό Διευθυντή  του Μουσείου Τεχνολογίας CosmoCaixa κ. Valentí Farràs, ενός από τα πιο γνωστά Διαδραστικά Μουσεία Επιστημών στην Ευρώπη. Το  CosmoCaixa  είναι ένα  μουσείο όπου διαφορετικοί επιστημονικοί κλάδοι παρουσιάζονται στο κοινό, διδακτικά και διαδραστικά. Στο εν λόγω μουσείο, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους μαθητές, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει φυσικές, τεχνικές, γεωλογικές, χημικές και μαθηματικές σχέσεις σε εκατοντάδες πειράματα.

          Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη εντάξει στην Στρατηγική “Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Καινοτομία της  περιόδου 2021-2027” τη δημιουργία δομών υποστήριξης καινοτομιών και επιχειρηματικότητας και η σε βάθος γνωριμία με τους παραπάνω φορείς έδωσε τη δυνατότητα να κατανοηθούν τα διάφορα μοντέλα λειτουργίας τους, οι σκοποί που έχουν, η μεθοδολογία με την οποία λειτουργούν αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος μεταφοράς των ανωτέρω καλών παραδειγμάτων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είτε με την  χρηματοδότηση του ΠΕΠ ΚΜ 2021-2027 είτε μέσω συμμετοχικής χρηματοδότησης.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου