Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Toν Πρέσβη του Βιετνάμ υποδέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής

 Εμφανώς συγκινημένος ήταν ο Πρέσβης  του Βιετνάμ στην Ελλάδα κ. Le Hong Truong που επισκέπτεται την Έδεσσα, ακολουθώντας τα βήματα  του ιστορικού ηγέτη της χώρας του, Χο Τσι Μινχ, ο οποίος, υπηρέτησε στην περιοχή , κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, ως στρατιώτης του γαλλικού στρατού, μέλος πολυεθνικής δύναμης.  

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε

σε εγκάρδιο κλίμα, αναφέρθηκαν οι ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες, από την εποχή που ο Χο Τσι Μινχ υπηρετούσε στο γαλλικό νοσοκομείο, στην περιοχή του Μαυροβουνίου.  Ο κ. Τζαμτζής αποκάλυψε ότι η Π.Ε. Πέλλας εκπονεί σχέδιο για την  σήμανση και ανάδειξη των ιστορικών χώρων,  περιόδου του Α Παγκοσμίου Πολέμου .  Προβλέπεται η δημιουργία εκθετηρίου κειμηλίων και φωτογραφικού υλικού, από την περίοδο αυτή, στο κτίριο  του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Μαυροβουνίου, με αναφορές στον θρυλικό ιδρυτή του Βιετνάμ.

«Γνωρίζουμε την ιστορία και τους αγώνες του λαού σας» τόνισε ο κ. Τζαμτζής υποδεχόμενος τον Πρέσβη του Βιετνάμ, «αλλά και τον τεράστιο ιστορικό ρόλο του Χο Τσι Μινχ.  Χαιρόμαστε για τις καλές μας σχέσεις και επιθυμούμε να τις αναπτύξουμε περισσότερο στο μέλλον» . Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας προέτρεψε τον κ. Le Hong Truong να επισκεφθεί το Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, όπου πρόσφατα  αποκαλύφθηκε το ανάκτορο του Μ.  Αλεξάνδρου.

Από την πλευρά του ο Πρέσβης του Βιετνάμ εξέφρασε την ελπίδα τον Οκτώβριο, στις επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Έδεσσας, να υπογραφεί σύμφωνο αδελφοποίησης και να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση της προτομής του Χο Τσι Μινχ ως σύμβολο αλληλεγγύης μεταξύ των πόλεων και των χωρών.

Ο κ. Le Hong Truong προσέφερε στον κ. Τζαμτζή αναμνηστικό δώρο με απεικόνιση λωτού, που είναι το εθνικό λουλούδι του Βιετνάμ. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας χάρισε στον επίσημο προσκεκλημένο τιμητική πλακέτα,  μία πολυτελή έκδοση με την ιστορία του Μ. Αλεξάνδρου και ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα της Πέλλας.

Τον κ. Le Hong Truong συνόδευε ο Επίτιμος Πρόξενος του Βιετνάμ, Βασίλειος Κωνσταντινίδης.

 

1 σχόλιο: