Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Aναδρομικά συνταξιούχων: Διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για τη απόφαση του ΣτΕ

Χατζηδάκης για αναδρομικά συνταξιούχων: Έκλεισε το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων έκλεισε αποκλείοντας κατά αυτόν

τον τρόπο ότι οι συνταξιούχοι που δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια έως τις 31 Ιουλίου του 2020 δεν θα πάρουν αναδρομικά ποσά για το 11μηνο (Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016).

Παράλληλα επεσήμανε πως οι παραπάνω δεν μπορούν να πάρουν αναδρομικά ποσά διότι  “υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία που εντάθηκε στην συνέχεια στα δημοσιονομικά. Διότι δόθηκαν πολλά χρήματα για τον κορονοϊό, για την προστασία της κοινωνίας, των εργαζόμενων των ανέργων των χαμηλοσυνταξιούχων με έκτακτα βοηθήματα κλπ. Επίσης υπάρχει η στήριξη που γίνεται στην κοινωνία για τα ενεργειακά (ρεύμα, φυσικό αέριο )”.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε γιατί υπουργοί προέτρεπαν τους συνταξιούχους να μην κάνουν προσφυγές στα δικαστήρια για τα αναδρομικά. “Ο κ. Πέτσας είχε μιλήσει για τις κύριες συντάξεις, δεν είχε μιλήσει για τα δώρα και για τα αναδρομικά για τα οποία τώρα γίνεται η συζήτηση. Εν πάση περιπτώσει ποια είναι η ουσία του θέματος; Ό,τι η κυβέρνηση από το 2020 -πριν πάω εγώ στο υπουργείο Εργασίας- επειδή είχαν βγει αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας – είχε ανακοινώσει πάλι δια του κυρίου Πέτσα στις 31 Ιουλίου του 2020 ότι προτίθεται να δώσει τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις όχι μόνο σε αυτούς που προσέφυγαν αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους που δεν είχαν προσφύγει, πράγμα και το οποίο κι έγινε από τότε. Αλλά παράλληλα την ίδια ημέρα είχε πει ότι για λόγους δημοσιονομικούς τους οποίους εξήγησε και τους οποίους προέβαλε και στο δικαστήριο, στο Συμβούλιο της Επικρατείας ότι δεν προχώρησε στην καταβολή των δώρων και των αναδρομικών, χονδρικά διότι δεν το άντεχε η οικονομία” απάντησε και συνέχισε λέγοντας ότι ” έγινε λοιπόν η προσφυγή εναντίον ουσιαστικά της απόφασης της κυβερνήσεως διότι όταν λέμε δημόσιο τι εννοούμε; Tη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ουσιαστικά επιμένει στη θέση της που είχε διατυπωθεί από τον Ιούλιο του 2020″.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου