Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Ομιλία Δ. Σταμενίτη στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας


Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Β ́ φάση, Αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, πλαίσιο ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών και ειδικότερες διατάξεις για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος».

Στην εισαγωγή της τοποθέτησης του ο Βουλευτής στάθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη του δικτύου των ΑΠΕ, μια πολιτική επιλογή που, όπως τόνισε συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050 ενώ έχει σημαντική συνεισφορά και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Σήμερα, που το ενεργειακό ζήτημα μας απασχολεί με τρόπο που ίσως να μην φανταζόμασταν πριν ένα χρόνο, καθώς η παραγωγή ενέργειας και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα δεν συνδέεται μόνο με την κλιματική αλλαγή και την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρο μέχρι το 2050, αλλά συνδέεται επίσης και με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και τη μείωση του κόστους της ενέργειας, οι πολιτικές κατευθύνσεις που ακολουθήσαμε πριν από 3 χρόνια, με πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, συναντώνται στη ίδια διαδρομή με τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε τώρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που προκάλεσε η πανδημία και εκτόξευσε η γεωπολιτική κρίση».

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ο Βουλευτής Πέλλας στάθηκε στις ρυθμίσεις που αναδιαμορφώνουν το πλαίσιο με τη μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης από τα 5 χρόνια που είναι σήμερα σε μόλις 14 μήνες, μειώνει τα στάδια της διαδικασίας από τα 7 στα 5, περιορίζει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και προβλέπει διαδικασίες παράλληλες και όχι διαδοχικές, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ρυθμίσεις που προωθούν την αύξηση της χωρητικότητας στα κορεσμένα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, για την ένταξη περισσότερων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού. Μια ρύθμιση που όπως σημείωσε είναι αναγκαία ειδικά για περιφερειακές ενότητες όπως η Π.Ε. Πέλλας, η οποία αντιμετωπίζει έντονα αυτό το πρόβλημα.

Κλείνοντας, ο κ. Σταμενίτης τόνισε ότι η διαφορά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την εισαγωγή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας είναι ότι αυτή η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν μένουν στα λόγια αλλά προχωρούν σε πράξεις. Δεν αρκούνται στις διαπιστώσεις αλλά αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Δεν μένουν στον σχεδιασμό αλλά εφαρμόζουν συγκεκριμένες πολιτικές. Ενώ σημείωσε ότι: «Για εμάς η πράσινη ενέργεια είναι στρατηγικός στόχος για λόγους περιβαλλοντικούς, γεωστρατηγικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, ποιότητας

ζωής των πολιτών αλλά και τουριστικούς. Το σημερινό σχέδιο νόμου λοιπόν, για την απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ, αποτελεί ακόμη μια απόδειξη της δράσης και της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης. Μια απόδειξη της συνέπειας ανάμεσα στη σύνδεση της οριοθέτησης των στόχων και της υιοθέτησης των πολιτικών για την επίτευξη αυτών. Μια απόδειξη ότι μπορούμε να σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα και να αντιμετωπίζουμε τα έκτακτα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου