Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Δέσμευση της Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στον Γιώργο Καρασμάνη για διοικητική και περιουσιακή αυτοτέλεια των δύο Νοσοκομείων μας

Ο πρώην Υπουργός ζήτησε ακόμη:

· Την άμεση πρόσληψη Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Λοιπού Προσωπικού

· Την επαρκή οικονομική τους ενίσχυση

· Λύση στην υπερφορολόγηση των πρόσθετων εφημεριών

Διαδοχικές συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε ο Γιώργος Καρασμάνης, την Τετάρτη με τον Υπουργό Θάνο Πλεύρη και την Πέμπτη

με την Αναπληρώτρια Υπουργό Μίνα Γκάγκα, με αντικείμενο την διοικητική και περιουσιακή αυτοτέλεια των Νοσοκομείων ΄Εδεσσας και Γιαννιτσών, με την πλήρη κατάργηση της μεταξύ τους διασύνδεσης.

Ο πρώην Υπουργός παρουσίασε όλα τα στοιχεία που καταρρίπτουν τον μύθο - δήθεν ¨επιχείρημα¨ ότι η συγχώνευση θα εξοικονομούσε πόρους και απέδειξε ότι, αντιθέτως, προκάλεσε και σειρά σοβαρών προβλημάτων δυσλειτουργίας σε βάρος των Νοσοκομείων, του προσωπικού ιατρικού και νοσηλευτικού και των πολιτών που προσφεύγουν στην περίθαλψή τους. Ακόμη δημιούργησε προβλήματα στη ρευστότητα και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού τους.

Υπενθύμισε ότι τον Μάρτιο του 2019 η προηγούμενη Κυβέρνηση έφερε την τελευταία στιγμή τροπολογία και αποσύνδεσε σειρά Νοσοκομείων, χωρίς να συμπεριλάβει την Πέλλα. Ο Γιώργος Καρασμάνης αντέδρασε άμεσα με κατάθεση Ερώτησης για αποκατασταθεί η εξόφθαλμη αδικία, αυτός ο απαράδεκτος αποκλεισμός, αλλά οι τότε κυβερνώντες ούτε καν απάντησαν! Με την ανάληψη της εξουσίας από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επανέφερε το θέμα το 2020 καταθέτοντας σχετική τροπολογία – την οποία έδωσε και στους δύο Υπουργούς κατά τις συναντήσεις τους Τετάρτη και Πέμπτη – αλλά, δυστυχώς με την ενσκήψασα στο μεταξύ πανδημία ¨έμεινε πίσω¨.

Μπροστά στα στοιχεία και τα επιχειρήματα Καρασμάνη, τόσο ο κ. Πλεύρης, όσο και η κυρία Γκάγκα, ανταποκρίθηκαν απόλυτα θετικά και δεσμεύτηκαν ότι, με Νομοσχέδιο του Υπουργείου που θα έρθει στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα, τα δύο Νοσοκομεία μας θα επανακτήσουν διοικητική και περιουσιακή αυτοτέλεια!

Στις ίδιες συναντήσεις, ο Γιώργος Καρασμάνης έθεσε και τα σημερινά προβλήματα των Νοσοκομείων με πρώτο την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν συνταξιοδοτήσεις και παραιτήσεις. Έλαβε δε τη διαβεβαίωση ότι ήδη έχει προγραμματιστεί η πρόσληψη πέντε (5) ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο Έδεσσας και άλλων 5 (πέντε) στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών. Όπως επίσης και προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και οδηγών ασθενοφόρων.

Έθεσε ακόμη στους δύο Υπουργούς την ανάγκη οικονομική ενίσχυσης και των δύο Νοσοκομείων, διότι έχουν αυξημένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους λόγω αύξησης της φαρμακευτική δαπάνης, και διότι η μισθοδοσία του επικουρικού προσωπικού έχει απορροφήσει σημαντικά ποσά από τα διαθέσιμά τους.

Ο πρώην Υπουργός έφερε στη συζήτηση και για την υπερφορολόγηση των πρόσθετων εφημεριών, σε σημείο μάλιστα όπως είπε που να λειτουργεί ως σοβαρό αντικίνητρο. Είναι ένα θέμα το οποίο ο Γιώργος Καρασμάνης μόλις προ ολίγων ημερών είχε θέσει από το Βήμα της Βουλής, παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Επ΄ αυτού, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο Υγείας είναι ήδη σε συζήτηση με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, στην επεξεργασία ενός σχεδίου για την αυτοτελή φορολόγησή τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου