Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Νίκη Παπαδακη : ΝΔ Α.Ε. στην Δημόσια Δωρεάν Παιδεία - Δυστυχώς όμως μείναμε στον τίτλο και αφήσαμε την ουσία

  Ψηφίστηκε πρόσφατα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης τους με την κοινωνία»

 Δυστυχώς όμως μείναμε στον τίτλο και αφήσαμε την ουσία.

Ένα νομοσχέδιο κενού περιεχομένου

ή καλύτερα κατευθυνόμενου πολιτικού πλαισίου.

Είναι γνωστό πως για την ελληνική οικογένεια η εκπαίδευση των παιδιών μας αποτελεί ιερό στοιχείο.

Ο Έλληνας γονιός θα στερηθεί τα πάντα αρκεί στο παιδί του να μην λείψει η μόρφωση.

Αυτήν την ανάγκη έζησε και ήξερε καλά το ΠΑΣΟΚ και ο ιδρυτής του  Ανδρέας Παπανδρέου για αυτό και στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στόχος ήταν και παραμένει από όλους τους συνεχιστές του, η ανοιχτή πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους.

Έτσι σπούδασαν και μορφώθηκαν γενιές και εκδημοκρατίστηκαν οι ταξικές αναφορές, καθώς σπούδασαν νέοι κατώτερης και μεσοαστικής οικονομικής τάξης.

Ας δούμε όμως σήμερα ποια είναι η πραγματικότητα στην εκπαίδευση και το προφίλ του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε.

·         Αναβαθμίζουμε λένε τα ΑΕΙ

Γιγαντώθηκαν τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα μάλιστα εξωφρενικών

 Χρηματικών ποσών.

·         Τα ενισχύουμε με την τοπική κοινωνία

Συρρικνώθηκαν τα πανεπιστημιακά τμήματα και όλα ενσωματώθηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ας θυμηθούμε και την περίπτωση της δικής μας πανεπιστημιακής σχολής στην Έδεσσα.

·         Ενισχύουμε την αξιοκρατία

Με τα μεταπτυχιακά σε δίδακτρα δεν έχει, τόσο σημασία η εξεταστική διαδικασία, όσο το παχουλό πορτοφόλι.

·         Ελκυστικά Πανεπιστήμια

 τη στιγμή που με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων πολλοί γονείς ψάχνουν πιο οικονομικούς διεξόδους να σπουδάσουν στο εξωτερικό το αντικείμενο που επιθυμούν τα παιδεία τους.

Þ    Ξεχνάμε ακόμα αθηνοκεντρικά φροντιστηριακά τμήματα διαρροής θεμάτων, όταν στην περιφέρεια οι καθηγητές μας πασχίζουν να μεταλαμπαδεύσουν την ουσιαστική γνώση.

Þ    Γιγαντώνουν τα ιδιωτικά κολέγια και ενισχύονται με τέτοιον τρόπο που στη συνέχεια ζητούν εγγραφές στα αντίστοιχα  γνωστικά τους επιμελητήρια τους κ αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Για παράδειγμα πτυχία   και επαγγελματικά δικαιώματα οικονομολόγων, γεωτεχνικών, φυσικοθεραπευτών και πολλά άλλα έρχονται και τα εξισώνουν  με αμφιβόλου ποιότητας κολέγια που καθόλου τυχαίους μπαμπάδες δεν έχουν από πίσω.

Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι το πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην ελληνική βουλή δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μια ευγενική χορηγία της Ν.Δ. Α.Ε. για τους εκλεκτούς τους.

Είναι βέβαιο πως η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με εντολή του Πρωθυπουργού λειτουργεί αντισυνταγματικά, παραγκωνίζει τα ελληνικά δημόσια πτυχία μας και βάζει στο σφυρί το δικαίωμα της εργασίας μας υποβαθμίζοντας τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.

Αναμφίλεκτα, απαιτείται εκπαίδευση ίση προς όλους, ανοιχτή και δωρεάν στους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες του ως  ελάχιστη υποχρέωση του κράτους να μορφώνει τον λαό του.

Είναι βέβαιο πως ο Έλληνας γονιός έχει ανάγκη τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία. Τις έζησε, έκανε χρήση τους και κυρίως  τις οφείλει να τις διεκδικήσει για το παιδί του.

 

 

Κική Παπαδάκη

Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου