Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Δ. Σταμενίτης: «Νομοθετούμε για τα ΑΕΙ με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο»

Ομιλία του Βουλευτή Διονύση Σταμενίτη για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στην εξωστρέφεια, τα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας που προσφέρει στα Πανεπιστήμια το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας στάθηκε στην τοποθέτηση του στην ολομέλεια της Βουλής

ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Βουλευτής μίλησε για το σύνολο των νομοθετικών παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε όλες τις βαθμίδες της Δημόσιας Παιδείας, που έχει δημιουργήσει μια νέα εικόνα, έχει θέσει τις βάσεις για καλύτερη και πιο ποιοτική δημόσια εκπαίδευση και έχει λύσει πολλά χρόνια προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με τον Βουλευτή εισάγεται και το νομοσχέδιο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και άλλες διατάξεις», το οποίο αποτελεί μια ολοκληρωμένη και καινοτόμα πρόταση για το αύριο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Μια πρωτοβουλία που απλώνεται σε όλο το φάσμα των λειτουργιών των Πανεπιστημίων, από τις δυνατότητες που θα παρέχουν τα προγράμματα σπουδών μέχρι τον τρόπο που θα εκλέγονται τα εκτελεστικά όργανα και οι εκπρόσωποι των φοιτητών.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Βουλευτής Πέλλας αναφέρθηκε διεξοδικά στο χάσμα που χωρίζει τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου από τις δυνάμεις τις οπισθοδρόμησης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Κάθε φορά που συζητάμε για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Παιδείας αναδύονται με τον πιο απόλυτο τρόπο οι τεράστιες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στον κόσμο της ανανέωσης, του εκσυγχρονισμού και των υγιών δυνάμεων του τόπου και σε αυτόν της οπισθοδρόμησης, της στασιμότητας και της παρακμής. Και εύκολα μπορεί κανείς να κάνει την αντιστοίχιση του ποιοι ανήκουν σε ποια πλευρά», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι: «Δεν χρειάζεται άλλωστε πολλή σκέψη για να καταλάβει κανείς ποιοι είναι οι υποστηρικτές της οπισθοδρόμησης όταν εδώ μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο κάποιοι μιλούν για την προστασία της ανομίας, την επιβράβευση των τραμπουκισμών, τους στενούς ορίζοντες ξεπερασμένων πια προγραμμάτων σπουδών, της μη λογοδοσίας των πρυτανικών αρχών. Και είναι επίσης ξεκάθαρο ποιοι είναι αυτοί που επενδύουν στο μέλλον, που ενδιαφέρονται πραγματικά για τη νέα γενιά, που νομοθετούν για την ανανέωση των Πανεπιστημίων, που αντιμάχονται τις πιο σκοτεινές δυνάμεις του τόπου και εργάζονται για την διόρθωση των παθογενειών».

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Σταμενίτης τόνισε ότι: «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επενδύει πολλά στον τομέα της Παιδείας. Πιστεύουμε και το λέμε διαχρονικά ότι τα παιδιά μας,

οι νέες και οι νέοι, αξίζουν καλύτερα εφόδια, πιο ανοιχτούς ορίζοντες. Είναι γεγονός ότι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια διαθέτουν εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό, υψηλής ποιότητας προγράμματα σπουδών και παράγουν σπουδαίους επιστήμονες. Όμως πρέπει να παραδεχτούμε ότι υστερούν σε όπως ο ανταγωνισμός με αντίστοιχα ιδρύματα άλλων χωρών, όπως η εξωστρέφεια αλλά και η σύνδεση με την αγορά εργασίας, το οποίο εμείς ως Νέα Δημοκρατία βάζουμε πολύ ψηλά. Αυτό που κάνουμε λοιπόν είναι να αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματα μας και να αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν.Και προσπαθούμε να χτίσουμε στα θετικά και να διορθώσουμε τα αρνητικά, με σκοπό την περαιτέρω απελευθέρωση του πιο δυναμικού και παραγωγικού στοιχείου της χώρας μας, αυτό των νέων ανθρώπων, των φοιτητών, των νέων ερευνητών και επιστημόνων».

Το βίντεο της τοποθέτησης του Βουλευτή Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας εδώ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου