Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Αντώνης Ρυσάφης : Ανεύθυνος και ευθυνόφοβος ο Δήμαρχος κ. Γιάννου για τις καταστροφικές πλημμύρες από την πρόσφατη νεροποντή

Ιδιαίτερα αισθητή η απουσία του Δημάρχου κ. Γιάννου από την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 11 Ιουλίου , όπου, όπως ήταν αναμενόμενο, η παράταξή μας προέβαλε το θέμα των πλημμυρικών φαινομένων που σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε διάφορα σημεία της πόλης και των ζημιών που υπέστησαν πολλοί συμπολίτες μας και ζήτησε απαντήσεις για τις αιτίες που τα δημιούργησαν και τις λύσεις που πρέπει να δοθούν.

Ο Δήμαρχος κ. Γιάννου αρκέστηκε να διαβαστεί από τον Πρόεδρο κ. Γκιούρο μία επιστολή που έστειλε προς την Κυβέρνηση, στην οποία ανέφερε τις καταστροφές που δημιούργησε η έντονη βροχόπτωση στην πόλη. Προφανώς θεωρεί ότι με το έγγραφο αυτό ξεμπέρδεψε με το πρόβλημα και μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα απαντήσει στις ερωτήσεις που του θέσαμε, όπως δήλωσε ο
Πρόεδρος κ. Γκιούρος, το ζήτημα θα έχει ξεχαστεί ή τουλάχιστον δεν θα είναι τόσο έντονες οι διαμαρτυρίες και η αγανάκτηση των πολιτών.
Προτίμησε να είναι παρών αλλού, παρά να εμφανιστεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου και να δώσει τις εξηγήσεις που όλοι οι δημότες περίμεναν να ακούσουν από τον Δήμαρχο της πόλης για τα καταστροφικά συμβάντα που έπληξαν την πόλη. Ο λαλίστατος κ. Γιάννου που βγάζει ανακοινώσεις και δελτία τύπου συνεχώς, δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη για τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν , ούτε μια συγγνώμη από τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν και έπαθαν ζημίες.
Άφησε «να βγάλει το φίδι από την τρύπα» ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΕ κ. Χατζόγλου, ο οποίος προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Τα ερωτήματα που τέθηκαν πολλά και οι απαντήσεις πολύ λίγες. Τι μας είπε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΕ;
Ότι διαπίστωσε ότι δεν λειτούργησε το σύστημα, γιατί τα φρεάτια δεν είχαν καθαριστεί όλα και κάποια μάλιστα τα είχαν κλείσει κάποιοι πολίτες. Δήλωσε ότι κάθε χρόνο η ΔΕΥΑΕ κάνει σύμβαση για τον καθαρισμό των φρεατίων, αλλά φέτος καθαρίστηκαν μόνο μία φορά και όχι όλα.
Δηλαδή η ΔΕΥΑΕ γνώριζε ότι δεν ήταν καθαρά όλα τα φρεάτια και κάποια ήταν και κλειστά και δεν έκανε απολύτως τίποτα. Πως περίμενε να λειτουργήσει το σύστημα; Και μετά πρέπει να αναρωτιόμαστε γιατί πλημμύρισαν οι δρόμοι, οι πλατείες, τα καταστήματα, τα υπόγεια. Ξεκάθαρα γιατί κάποιοι δεν έκαναν την δουλεία τους. Ειδικά το έργο ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας, για το οποίο εμείς ήμασταν αντίθετοι και για το οποίο υπερηφανεύεται ο κ. Γιάννου, αποδείχθηκε χειρότερο από την προηγούμενη κατάσταση. Η εικόνα του ήταν απελπιστική. Ένα καινούργιο έργο έγινε χωρίς πρόβλεψη που θα διοχετευτούν τα νερά που είναι δεδομένο ότι μαζεύονται σε εκείνο το σημείο από την κατηφόρα του δρόμου. Η ευθύνη του κ. Γιάννου και της διοίκησής του είναι τεράστια, που επί 12 χρόνια αντί να λύνει προβλήματα και να διορθώνει λάθη και κακοτεχνίες του παρελθόντος με την προχειρότητά που τους διακρίνει συνεχώς προσθέτουν νέα.
Υποτίθεται ότι το αντιπλημμυρικό στον Εδεσσαίο ποταμό θα έλυνε τα προβλήματα πλημμυρών που παρουσιάζονταν στις παρόχθιες ιδιοκτησίες.
Ο υπέρμαχος του έργου κ. Γιάννου δήλωνε ότι το ποτάμι θα είναι ένα στολίδι και θα ντρεπόμαστε εμείς που λέγαμε ότι είναι εγκληματικό να γίνει χωρίς μελέτη. Δυστυχώς δικαιωνόμαστε. Στις περιοχές γύρω από το ποτάμι δημιουργήθηκαν λίμνες νερού, γιατί δεν μπορούσε να διοχετευτεί το νερό μέσα στο ποτάμι , καθώς με την τσιμεντοποίησή του έκλεισαν οι αγωγοί ομβρίων. Ειδικά στην περιοχή του Κιουπρί και πίσω από την Νομαρχία η κατάσταση ήταν τραγική. Εκτός αυτού ο κ. Χατζόγλου παραδέχθηκε ότι πλημμύρισαν και τα μικρά ποτάμια που περνούν μέσα από την πόλη, τα οποία προκάλεσαν τεράστιες ζημίες σε παραποτάμια ακίνητα. Όπως δήλωσε, ενώ το μεγάλο ποτάμι, ο Εδεσσαίος, δεν είχε νερό γιατί διοχετεύτηκε στον ξεροπόταμο (αν και πρόσφατα κατασκευάστηκε το νέο αντιπλημμυρικό έργο στον Εδεσσαίο ποταμό) οι παραπόταμοι δέχθηκαν μεγάλη ποσότητα νερού.
Έριξε όμως την ευθύνη στον ΤΟΕΒ και την ΔΕΗ γιατί, όπως δήλωσε, αυτοί διαχειρίζονται τα νερά και όχι ο Δήμος. Είναι αδιανόητο να δηλώνει ο κ. Χατζόγλου ότι ο Δήμος Εδεσσας δεν έχει καμία αρμοδιότητα για το νερό που περνάει από τα μικρά ποτάμια. Δηλαδή θα πλημμυρίσει η πόλη και ο Δήμος δεν θα πάρει χαμπάρι; Η Πολιτική Προστασία στην οποία συμμετέχει και προεδρεύει ο Δήμος Έδεσσας τι ακριβώς κάνει;
Η βροχόπτωση ήταν έντονη, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που δεν έχει γίνει ούτε κάτι που δεν θα ξαναγίνει. Δεν μπορεί ο Δήμαρχος κ. Γιάννου να αποποιείται τις ευθύνες του και να φοβάται να τις αντιμετωπίσει. Έχει ευθύνη να προστατεύει την πόλη και τους πολίτες . Γι’ αυτό έχει εκλεγεί και αυτό πρέπει να υπηρετεί.
Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για όσα συνέβησαν και να
απολογηθεί για όσα όφειλε να κάνει και δεν έκανε. Πρέπει να διαπιστώσει τα λάθη και τις παραλείψεις του και να δεσμευτεί ότι θα τα διορθώσει.
Αλλιώς οι επόμενες καταστάσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μπορεί να είναι πολύ χειρότερες.
Για την Ενωτική Δράση
Αντώνης Ρυσάφης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου