Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Έκκληση του Αντιπεριφερειάρχη Δάνη Τζαμτζή για πρόληψη και αποφυγή πρόκλησης δασικών πυρκαγιών στην ΠΕ Πέλλας

Έκκληση προς όλους τους πολίτες απευθύνει ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής για την προστασία του δασικού μας πλούτου από πυρκαγιές. Το πλήρες κείμενο αναφέρει: 

«Αγαπητοί συμπολίτες,

Περιμένοντας έναν νέο καύσωνα και ενώ η Ελλάδα πλήττεται, για ακόμη ένα καλοκαίρι,

από δασικές πυρκαγιές που καταστρέφουν τα δάση και απειλούν τη ζωή και περιουσία συμπολιτών μας, χρειάζεται να δείξουμε υπευθυνότητα.

 Σύμφωνα με την ισχύουσα πυροσβεστική διάταξη, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο χωρίς καμία εξαίρεση και τα διοικητικά πρόστιμα είναι ιδιαίτερα αυστηρά, ενώ προβλέπονται και ποινικές ευθύνες για τους υπαιτίους. Στο ίδιο πλαίσιο, είναι σημαντικό οι πολίτες να φροντίσουν για τον καθαρισμό οικοπέδων με βλάστηση που έχουν και, φυσικά, να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των Δήμων και ιδιωτών για την κατάλληλη διάθεση μπάζων και άλλων απορριμμάτων. Η δημιουργία χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης σκουπιδιών είναι οικολογικό έγκλημα, αντικοινωνική συμπεριφορά και διώκεται από τον νόμο με αυστηρές ποινές.

 

Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τις δασικές περιοχές της Πέλλας, όπως και περιοχές με θάμνους και φρύγανα, περιφερειακά των πόλεων και οικισμών. Τα συγκεκριμένα οικοσυστήματα προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες για τον άνθρωπο καθώς συμβάλλουν στην ανακύκλωση της ύλης και των θρεπτικών, συγκρατούν το νερό και εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ μας προστατεύουν και από πλημμυρικά φαινόμενα. Δυστυχώς, κάθε χρόνο, οι περιοχές που πλήττονται από δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι, πλημμυρίζουν τον χειμώνα. Το κόστος των αποκαταστάσεων είναι ιδιαίτερα υψηλό ενώ προκαλείται μεγάλη ψυχολογική αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες. 

 

Μεικτά συνεργεία του στρατού, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, των δασικών υπηρεσιών και της αυτοδιοίκησης πραγματοποιούν συχνές περιπολίες ενώ στα πυροφυλάκια εκτελούνται βάρδιες για την έγκαιρη αποφυγή πρόκλησης δασικής πυρκαγιάς.

 

Με την συνεργασία και την ανάληψη ευθύνης όλων μας, μπορούμε να έχουμε ένα ήρεμο και ευχάριστο καλοκαίρι».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου