Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Πρόταση της Gazprom να ενταχθεί και το LNG στο σχήμα "ρούβλια για φυσικό αέριο"

 Την ένταξη και του υγροποιημένου φυσικού αερίου στο σχήμα "ρούβλια για φυσικό αέριο”, το οποίο επιβλήθηκε με το διάταγμα Πούτιν τον Μάρτιο, έχει προτείνει ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της εταιρείας που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η πρόταση του Κίριλ Πόλους, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος LNG της Gazprom, έρχεται μετά την κίνηση της Μόσχας να δεσμεύσει και να ορίσει νέο διαχειριστή στη μονάδα LNG Sakhalin-2, ως αντίποινα στις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στη Ρωσία η Δύση, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η δέσμευση του Sakhalin-2 επίλθε βάσει διατάγματος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στο οποίο προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας που θα αναλάβει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Sakhalin Energy Investment Co, στην οποία είχαν ποσοστά συμμετοχής η Shell και οι ιαπωνικές εμπορικές εταιρείες Mitsui και Mitsubishi, οι οποίες συνδυαστικά κατείχαν κάτι λιγότερο από το 50%.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 8% της παγκόσμιας προμήθειας LNG, παρέχοντας 40 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως που προέρχονται κυρίως από το Sakhalin-2 και το Yamal LNG της Novatek, το μεγαλύτερο εργοστάσιο LNG της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι το σχήμα "ρούβλια για φυσικό αέριο” τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο, κατόπιν διατάγματος του Πούτιν, βάσει του οποίου η Ρωσία απαιτεί από χώρες που χαρακτηρίζει ως "μη φιλικές” να πληρώνουν για την προμήθεια φυσικού αερίου σε ρωσικό νόμισμα.

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους πελάτες της Gazprom στην Ευρώπη αρνήθηκαν να υποκύψουν στην απαίτηση Πούτιν, με αποτέλεσμα ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός να σταματήσει την τροφοδοσία τους με φυσικό αέριο.

"Είναι θέμα συντονισμού των εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών και LNG”, ανέφερε ο Πόλους, προσθέτοντας ότι έχει ανακύψει θέμα ανταγωνισμού σε επίπεδο συναλλαγματικών ισοτιμιών μεταξύ του φυσικού αερίου που παρέχεται μέσω αγωγών και πωλείται σε ρούβλια και του LNG που φορολογείται σε δολάρια.

Σε αντίθεση, ωστόσο, με το φυσικό αέριο που εξάγεται μέσω αγωγών προς την Ευρώπη, το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού LNG κατευθύνεται στην Ασία. Από τις χώρες της Ευρώπης, η Ισπανία είναι αυτή που ξεχωρίζει όσον αφορά τις αγορές ρωσικού LNG.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου