Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ; ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Ο παραδοσιακός ελληνικός χορός αποτελεί βασικό παιδαγωγικό μέσο μάθησης και ανάπτυξης του παιδιού. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο χορός συμβάλλει στη συνολική ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών και για αυτόν τον λόγο προτείνεται ανεπιφύλακτα ως εκπαιδευτικό «εργαλείο».

Μέσω του ελληνικού παραδοσιακού χορού, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την παραδοσιακή μουσική, το παραδοσιακό τραγούδι, τα παραδοσιακά μουσικά όργανα, με τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας, γνωρίζουν πολιτισμικά στοιχεία και τοπικές κουλτούρες άλλων περιοχών και συμβάλλουν στη διατήρηση και τη διαιώνιση της λαϊκής μας παράδοσης. Στην κοινωνία της παγκοσμιοποίησης είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίσουμε και να διατηρήσουμε την πολιτισμική μας κληρονομιά. Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, ότι τα παιδιά μας είναι οι αυριανοί συνεχιστές της παράδοσής μας!
Μάλιστα, όπως μας λέει η κα. Σοφία Ματζαριώτη, απόφοιτος της σχολής παραδοσιακών χορών της Δώρας Στράτου, καθώς οι ελληνικοί χοροί διακρίνονται για την ιδιαίτερη αισθητική τους, τη ρυθμικότητά τους, τον συντονισμό χεριών και ποδιών, την έκφραση υψηλών ιδανικών, αλλά και της αισιόδοξης και χαρούμενης διάθεσης του λαού, δίνουν ευκαιρίες στα παιδιά να εκδηλώσουν τη ζωντάνια τους, να σύρουν τον χορό, να νιώσουν τη χαρά της δημιουργικής έκφρασης, να τραγουδήσουν, να συγκινηθούν, να αποκτήσουν σχέση με την ελληνική μουσική και το τραγούδι. Ο παραδοσιακός χορός είναι φυσική κίνηση και για αυτό αποτελεί μια εξαιρετική φυσική άσκηση για το σώμα και το πνεύμα ενός παιδιού.
Διδάσκει την περηφάνια και την απογείωση, ενώ με την αναβίωση των ηθών, εθίμων και συνηθειών της λαϊκής μας παράδοσης γίνεται το μέσο που συνδέει το παρελθόν και την ιστορία με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Η διδασκαλία των παραδοσιακών χορών πέρα από τη λαογραφική και πολιτιστική αξία που έχει, αναφέρεται στην ψυχοκινητική ανάπτυξη ενός παιδιού, την καλή του ισορροπία, τη σωματική άσκηση (οι ειδικοί δε διακρίνουν τον χορό ως άσκηση από αθλήματα του τύπου ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, κ.λπ., για αυτό και αποτελεί ξεχωριστή, αυτόνομη ενότητα), την αισθητική του καλλιέργεια, την κοινωνικοποίησή του, την καλή συνεργασία και το πνεύμα ομαδικότητας που αναπτύσσεται στους κόλπους της ομάδας (ιδίως για τις ανάγκες της προετοιμασίας και της διοργάνωσης μιας παράστασης).
Με εκτίμηση,
το Δ.Σ.
της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου