Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

Ενεργειακή «ασφυξία» απειλεί την Ευρώπη η διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1

Η επικείμενη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1 έρχεται να διαταράξει περαιτέρω την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης, «υπενθυμίζοντας» τον ορατό κίνδυνο ακόμη και πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου εφόσον το ενδεχόμενο «ζυγιστεί» και κριθεί «επωφελές» από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι ο αγωγός Nord Stream 1 πρόκειται να διακόψει τη λειτουργία του από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενη την ανάγκη συντήρησης του μόνου εναπομείναντος συμπιεστή αερίου. Οι ροές των 33 εκατ. κυβικών μέτρων ημερησίως κατόπιν θα επαναληφθούν, κατά την ανακοίνωση.

Ο αγωγός λειτουργεί σήμερα μόλις στο 20% της δυναμικότητάς του, καθώς η πλήρης δυναμικότητά του φθάνει τα 167 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως.

Η Gazprom είχε ήδη μειώσει από τον Ιούνιο κατά 40% τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, επικαλούμενη καθυστερήσεις στην επιστροφή της επίμαχης τουρμπίνας της Siemens Energy που είχε σταλεί για επισκευή στον Καναδά -γεγονός που έχει καταγγελθεί ως προσχηματικό από το Βερολίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου