Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Ευάγγελος Κυριακού : Δρόμοι του Μεταξιού, Προσκυνήματα στην Εδεσσα-Πέλλα-Γουμένισσα

Αρχαία Εγνατία Οδός, Δρόμοι του Μεταξιού, Προσκυνήματα στην Εδεσσα-Πέλλα-Γουμένισσα η συζήτηση συνεχίζεται ... για το πως η ανθρώπινη φιλοσοφία της φιλοξενίας συναντά την ματιά του επισκέπτη μέσα στο χώρο και το χρόνο. Πως εξελίσσεται σήμερα; Πως διαμορφώνει τους προορισμούς; Οι δρόμοι αυτοί δημιούργησαν τα δίκτυα της ανθρώπινης δημιουργίας μέσα από την συνύπαρξη Θεού/Θεών και ανθρώπων με την έκφραση μέσω της μουσικής, του χορού, του κρασιού, της ευχής αλλά και της προσευχής ... Μην ξεχνάμε ότι η κινητικότητα των προσκυνητών δημιούργησε σταδιακά τον τουρισμό όπως τον ξέρουμε σήμερα.

Είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε τον αδελφό π.Χριστόδουλο και να δούμε από κοντά τον τρόπο όπου ο επισκέπτης μαθαίνει, ψυχαγωγείται και συμμετέχει στα μνημεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι πολυδιάστατες πλέον περιηγήσεις έχουν πολλές φορές προσκυνηματική διάσταση και χρειάζονται αμέριστη φροντίδα και μεράκι για να είναι ενδιαφέρουσες, χρήσιμες και ψυχαγωγικές.

Η δικτύωση των διαδρομών και η αναζήτηση κοινών θεματικών τόπων αποτελούν μονόδρομο για την βιώσιμη ανάπτυξη με κυρίαρχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού και την παράλληλη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών. Η Έδεσσα με την συνεχή της παρουσία εδώ και 3000 χρόνια στο χώρο, αναδημιουργεί το πλέγμα σχέσεων στη καρδιά της Μακεδονίας που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα εδώ και αιώνες πάνω στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου