Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Η Λιζ Τρας η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας

 

Η μέχρι χθες υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τραζ, είναι η νέα πρωθυπουργός της χώρας, καθώς όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας διαδέχεται τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Συντηρητικών. 

Όπως ανακοίνωσε το Συντηρητικό κόμμα, κατά την ψηφοφορία

μεταξύ των μελών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, η Λιζ Τρας εξασφάλισε 81.326 ψήφους (το 57,4%), έναντι 60.399 ψήφων (42,6%).

Η νέα ηγέτις των Τόρις κληρονομεί μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα της επιτρέψει να αναλάβει επισήμως την πρωθυπουργία αύριο Τρίτη.

Χτίζοντας σταδιακά το όνομά της στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας και έχοντας υπηρετήσει σε καίριες θέσεις του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς, πιο πολιτικά δυνατή και δημοφιλής από ποτέ, η Λις Τρας γίνεται η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας.

Το tweet της νέας πρωθυπουργού της χώρας αμέσως μετά την εκλογή της:

Γεννημένη στις 26 Ιουλίου του 1975, η Μαίρη Ελίζαμπεθ Τρας προέρχεται από οικογένεια που υποστηρίζει τους Εργατικούς. Ο πατέρας της είναι καθηγητής καθαρών μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Λιντς ενώ η μάνα της ήταν νοσοκόμα, καθηγήτρια και μέλος του Κινήματος για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό.

Γεννήθηκε στην Οξφόρδη της Αγγλίας και μεγάλωσε στο Ρένφριουσαϊρ της Σκωτίας, ενώ έζησε και για έναν χρόνο στον Καναδά. Σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά (PPE) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και έλαβε πτυχίο το 1996. Μέχρι τότε υποστήριζε πολιτικά τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και υποστήριζε τη νομιμοποίηση της κάνναβης και την κατάργηση της μοναρχίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου