Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου στους αγιασμούς σχολείων – Εγκαίνια Νηπιαγωγείου Πετριάς


Πρώτη μέρα στο σχολείο για μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς (Δευτ.12 Σεπτεμβρίου) κι έναρξη του νέου σχολικού έτους 2022-23 με τον αγιασμό, τις ευλογίες και τις ευχές της Εκκλησίας μας.

Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου μαζί με συνεργάτες

της συμμετείχε, κατά σειρά, στις τελετές των αγιασμών: του Λυκείου Σκύδρας, του Δημοτικού Σχολείου Σεβαστειανών, του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκύδρας, του Γυμνασίου και Λυκείου Καλής, του αγιασμού και των εγκαινίων του νέου Νηπιαγωγείου Πετριάς.

Η Δήμαρχος μιλώντας στους μαθητές κι απευθυνόμενη γενικότερα προς την εκπαιδευτική κοινότητα, τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ξεκινάει και φέτος το συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης, των αξιών, της φιλίας, της χαράς, της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Το ταξίδι αυτό είναι ξεχωριστό και μοναδικό γι΄αυτό δεν θα πρέπει να χάσουν την ευκαιρία που τους προσφέρεται. Προέτρεψε τα παιδιά ν΄ανοίξουν τα φτερά τους, να κάνουν όνειρα και ν΄αγωνιστούν για να τα κάνουν πραγματικότητα. Και σ΄αυτό τον αγώνα, επισήμανε ότι είχαν, έχουν και θα έχουν σύμμαχο και συμπαραστάτη το Δήμο Σκύδρας. Σημείωσε ότι η Δημοτική Αρχή, ο Δήμος καμαρώνει για τις επιτυχίες και τις διακρίσεις των παιδιών και χαίρεται με τη χαρά τους. Υπενθύμισε ν΄ακούν και να σέβονται τους δασκάλους, τους καθηγητές και τους γονείς τους και να προσέχουν το σχολείο τους.


Η Δήμαρχος επανέλαβε ότι τα θέματα της παιδείας και της εκπαίδευσης βρίσκονται πάντοτε στις πρώτες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής. Αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, στις δράσεις και στις πρωτοβουλίες του Δήμου για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης σε σχέση με τα σχολεία. Υπογράμμισε παράλληλα τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης που εκτελέστηκαν ή εκτελούνται ( Λύκειο Σκύδρας, Γυμνάσιο – Λύκειο Καλής, 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκύδρας, Δημοτικό Σχολείο Σεβαστειανών) με προϋπολογισμούς έργων, περίπου 500.000€ ανά σχολείο και θα συνεχιστούν στ΄άλλα σχολεία. 


Μίλησε, επίσης, για το γεγονός ότι ο Δήμος Σκύδρας διαθέτει ετησίως από δικούς του πόρους επιπλέον εξήντα χιλιάδες περίπου ευρώ για την απασχόληση προσωπικού για την καθαριότητα των σχολικών μας μονάδων.


Ευχαρίστησε τους Ιερείς μας για τους αγιασμούς και τις ευλογίες τους κι επίσης ευχαρίστησε τους Εκπαιδευτικούς, τους Συλλόγους Γονέων – Κηδεμόνων, τους Μαθητές, τους συνεργάτες της αιρετούς: Αντιδημάρχους, Προέδρους Σχολικών Επιτροπών και Νομικών Προσώπων, Προέδρους Κοινοτήτων, τα στελέχη του Δήμου και τους συναρμόδιους φορείς για τη συμβολή, τη συνεισφορά και τη διάθεσή τους ώστε η εκπαιδευτική χρονιά να κυλήσει ομαλά, όπως τα προηγούμενα χρόνια, κι ευχήθηκε σ΄όλους καλή, ευλογημένη και δημιουργική σχολική χρονιά με υγεία και πρόοδο!


Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι των Νομικών Προσώπων, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι – Κοινοτικοί Σύμβουλοι ήταν παρόντες στους αγιασμούς άλλων σχολικών μονάδων του Δήμου.


Το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η τελετή του αγιασμού και των εγκαινίων του νέου Νηπιαγωγείου Πετριάς.


Η Δήμαρχος Κατερίνα Ιγνατιάδου στο καλωσόρισμα – χαιρετισμό της ανέφερε μεταξύ των άλλων τα εξής:

Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια εγκαινιάζουμε σήμερα ένα μεγάλο και σημαντικό έργο. Εγκαινιάζουμε σήμερα και παραδίδουμε στην εκπαιδευτική κοινότητα και στην τοπική κοινωνία ένα ολοκαίνουργιο, σύγχρονο κι ολοκληρωμένο σχολικό κτήριο στ΄οποίο στεγάζεται πλέον το Νηπιαγωγείο της Πετριάς. Ένα πραγματικό στολίδι, ένα κτήριο με πολλές αυτόνομες, όμορφες, πρακτικές και λειτουργικές αίθουσες με τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό και τον προσεγμένο αύλειο χώρο. Διεκδικήσαμε τη χρηματοδότηση του έργου, το υλοποιήσαμε, τ΄ολοκληρώσαμε και το αποδίδουμε στην τοπική κοινωνία. Ήδη λειτουργεί από πέρσι, αλλά λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν δεν πραγματοποιήσαμε τα εγκαίνια.


Αποδόθηκε λοιπόν στην κοινωνία της Πετριάς και του Πλευρώματος, στα παιδιά μας, στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε ν΄ αποτελεί ένα χαρούμενο τόπο της πρώτης μάθησης των παιδιών μας. Και βεβαίως για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα των εγκαινίων ο δρόμος δεν ήταν ιδιαιτέρα ρόδινος και εύκολος. Το 2009 ο τότε Δήμαρχος Σκύδρας ο Γιώργος Χοΐδης πήρε την απόφαση κατασκευής καινούργιου Νηπιαγωγείου στην Πετριά. Τα παιδιά μας, μέχρι τότε, μέχρι την προηγούμενη χρονιά, στεγάζονταν σε χώρους της Κοινότητας Πετριάς, που δεν ήταν ό,τι το καλύτερο. Το 2009, λοιπόν, ο Γιώργος Χοΐδης κατέθεσε αίτημα στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.) για την κατασκευή νέου Νηπιαγωγείου στην Πετριά. Το 2014 που αναλάβαμε εμείς απαιτήθηκαν τουλάχιστον 10 επισκέψεις μας στις Κτιριακές Υποδομές, όπως μετονομάστηκε πλέον ο Ο.Σ.Κ. προκειμένου ν΄ αντιμετωπίσουμε, να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και τους σκοπέλους που υπήρχαν σχετικά με την κατασκευή, με την έναρξη και την εκτέλεση του έργου. Προβλήματα που εμφανίστηκαν σχετικά με το ιδιοκτησιακό,

το οικόπεδο, τεχνικά προβλήματα με τη διαγωνιστική διαδικασία. Όμως με διεκδίκηση, με πίεση, με πείρα θα λέγαμε, μπορέσαμε και τα ξεπεράσαμε και σήμερα έχουμε την ικανοποίηση να εγκαινιάζουμε αυτό το σχολείο.


Η Δημοτική Αρχή Σκύδρας, επαναλαμβάνω, έχει πάρα πολύ ψηλά τα θέματα της παιδείας, της εκπαίδευσης, της μόρφωσης και το αποδεικνύει μ΄έργα. Για εμάς είναι μονόδρομος, είναι ο κύριος μοχλός, η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης και της προόδου του τόπου, της κοινωνίας και όλων των ανθρώπων.


Έτσι λοιπόν στα δύσκολα χρόνια της τοπικής αυτοδιοίκησης με την οικονομική κρίση και τις σημαντικά μειωμένες χρηματοδοτήσεις καταφέραμε και ιδρύσαμε και λειτουργούν, ήδη, εδώ και πολλά χρόνια δυο βρεφικά τμήματα για πρώτη φορά στο Δήμο Σκύδρας. Ολοκληρώνεται σχεδόν το Κ.Δ.Α.Π. ΑμεΑ στην Καλλίπολη. Στην προηγούμενη θητεία μας ιδρύσαμε το Ενιαίο Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο στο Άνυδρο και σήμερα εγκαινιάζουμε το Νηπιαγωγείο της Πετριάς και καταλαβαίνετε ότι για όλους αυτούς τους λόγους, τονίζω ότι η χαρά μας είναι μεγάλη.


Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, τους μηχανικούς που πραγματικά μαζί αγωνιστήκαμε για να ξεπεράσουμε όλα τα θέματα κι όλα τα προβλήματα. Όλους τους συνεργάτες μου, τον τότε Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής τον Θέμη Κρητίδη, τους Αντιδημάρχους Παιδείας, όλους κατά καιρούς από την προηγούμενη θητεία μέχρι και τώρα. Να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Κοινότητας τον Γρηγόρη Βόλτση για την συμπαράσταση, βεβαίως τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. τον Νίκο Χατζηιωαννίδη, όλους ανεξαιρέτως τους συνεργάτες μου, τις Νηπιαγωγούς μας, όλους τους γονείς, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Να ξέρετε ότι είμαστε δίπλα σας, ότι είμαστε κοντά σας. Είμαστε μαζί. Μαζί συνεχίζουμε, δουλεύουμε, αγωνιζόμαστε για να παρέχουμε το καλύτερο στα παιδιά μας. Απ΄ αυτή την ηλικία ξεκινά η προσπάθεια της μάθησης, ξεκινάει η γνωριμία με τον κόσμο, με την κοινωνία, με τον συνάνθρωπο.

Αυτό που εύχομαι λοιπόν είναι να έχουμε μια καλή σχολική χρονιά, χωρίς προβλήματα, με υγεία πάνω από όλα. Να έχουμε χαρούμενα παιδάκια κι εύχομαι το καινούριο μας σχολείο να είναι καλορίζικο, να το χαιρόμαστε, κυρίως να είναι πάντα γεμάτο από πολλά παιδιά, ευτυχισμένα και χαρούμενα.

Σας ευχαριστούμε όλους πάρα πολύ για την παρουσία σας. Να είστε καλά!

Ο αγιασμός των εγκαινίων τελέστηκε από τους Ιερείς μας Χριστόδουλο Καραγιάννη και Ανδρέα Ασλανίδη οι οποίοι μετέφεραν και τις πατρικές ευχές και τις ευλογίες του Μητροπολίτη μας κ.κ. Ιωήλ.

Την τελετή των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους: ο Αντιπερειφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, οι Βουλευτές του Νομού μας Γεώργιος Καρασμάνης και Διονύσιος Σταμενίτης, ο Διευθυντής Αστυνομίας Πέλλας Πέτρος Περδικάτσης, η Προΐσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας Σεβαστή Ευθυμιάδου ως

εκπρόσωπος του Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας Σάββα Ταΐλαχίδη κι ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σκύδρας Δημήτριος Δούμος.

Συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι: Θεμιστοκλής Κρητίδης, Μιχάλης Μέγας, Γιάννης Θεοδοσίου, Ευφροσύνη Κρητίδου, Βασίλειος Τσαπτσάκης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. Νίκος Χατζηιωαννίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Χαράλαμπος Γεραντίδης, οι Πρόεδροι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Ιωάννα Βέργου και Μαρία Γιακαμόζη αντίστοιχα, ο Πρόεδρος Κοινότητας Πετριάς – Πλευρώματος – Λουτροχωρίου Γρηγόρης Βόλτσης, η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου Παρθένα Παπαδοπούλου με τις εκπαιδευτικούς, κι ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σκύδρας Θεόδωρος Αντωνιάδης.

Καλή σχολική χρονιά με υγεία, πίστη, αισιοδοξία, πρόοδο κι αλληλεγγύη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου