Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Δ. Σταμενίτης: «Περισσότερα παιδιά από ποτέ σε βρεφονηπιακούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ». «Θα υπάρξουν τρόποι αντιμετώπισης της υπερβάλλουσας φετινής ζήτησης στα ΚΔΑΠ»

Συνολικά 180.000 vouchers δίνονται φέτος, έναντι 155.000 vouchers που δόθηκαν το 2019, (συνολική αύξηση πάνω από 16%). Όπως ανακοίνωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο φετινός προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει τα 333 εκατ. ευρώ από τα 270 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι 111.000 παιδιά λαμβάνουν voucher στους βρεφοπηπιακούς τη φετινή περίοδο από 84.000 που έλαβαν το 2019 (αύξηση 32%).

 

Επιπρόσθετα, διπλασιάζονται οι δικαιούχοι ΚΔΑΠΑμΕΑ, (8.700 φέτος ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για το 2019 ήταν 4.500) και πλέον voucher λαμβάνουν όλα τα παιδιά με αναπηρία, χωρίς εισοδηματικά οικογενειακά κριτήρια.   

 

Σημειώνεται ότι φέτος εφαρμόστηκαν αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών σε σχέση με το 2019.  Ενδεικτικά:

 

·            Μια οικογένεια με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 33.000 ευρώ φέτος λαμβάνει voucher, ενώ το 2019 έπρεπε το εισόδημά της να είναι κάτω από 27.000 ευρώ.

·            Μια οικογένεια με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 36.000 ευρώ φέτος λαμβάνει voucher, ενώ το 2019 έπρεπε το εισόδημά της να είναι κάτω από 30.000 ευρώ.

 

Αναφορικά με τα ΚΔΑΠ το Υπουργείο ενημερώνει πρωτίστως ότι διατηρήθηκαν οι ίδιοι δικαιούχοι με πέρυσι, φτάνοντας τα 60.000 κουπόνια, συνεπώς σε καμία περίπτωση, ούτε στα ΚΔΑΠ υπήρξε μείωση της προσπάθειας για κάλυψη των αναγκών σε σύγκριση με πέρυσι και το απώτερο παρελθόν. Ενώ όπως έγινε γνωστό η υπερβάλλουσα ζήτηση που υπήρξε φέτος θα αντιμετωπιστεί με τους παρακάτω τρόπους:  

·           Πρώτον, με τη διάθεση πρόσθετου ειδικού κονδυλίου 5 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να δοθεί, μέσω του υπουργείου Εσωτερικών και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

·           Δεύτερον, με τη νέα κατανομή αδιάθετων vouchers στις αρχές του 2023.

·           Τρίτον, με επιπλέον ενίσχυση από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ώστε να χορηγηθούν πάνω από 10.000 vouchers για τις συγκεκριμένες δομές.

·           Τέταρτον και κυριότερο, με την επέκταση του ολοήμερου σχολείου, ένα πρόγραμμα που προωθείται αμέσως από το υπουργείο Παιδείας με χρηματοδότηση κατά 50% από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καλύπτει τις ίδιες ηλικίες και αφορά δεκάδες χιλιάδες παιδιά.

Αναφορικά με το ζήτημα ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονυσης Σταμενίτης δήλωσε: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οργανώνει καλύτερα το κοινωνικό κράτος, αυξάνει τις παροχές στα πλαίσια πάντοτε των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και στέκεται εμπράκτως δίπλα στις οικογένειες. Βασικός στόχος είναι να ενισχυθούν όσο περισσότερες οικογένειες γίνεται και να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στην προσχολική εκπαίδευση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού των παιδιών».

1 σχόλιο:

  1. ΔIONYΣH ΣOY EIΠA MHN TO ΠAPAΞEΦTEΛIZEIΣ. KOΨE TIΣ ANTIΓPAΦEΣ. EΔΩ KAI MEPEΣ EXOYME ΔIABAΣEI TIΣ ΔHΛΩΣEIΣ THΣ YΦYΠOYPΓOY.

    ΑπάντησηΔιαγραφή