Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου για την εκατοστή επέτειο μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής


Εκατοστή επέτειος μνήμης, επέτειος τιμής των θυμάτων και των ξεριζωμένων της Μικρασιατικής Καταστροφής που οι συνέπειες της επέδρασαν καθοριστικά στην πορεία και στην εξέλιξη του Ελληνισμού, τόσο στην Ανατολή όσο και στην Μητροπολιτική Ελλάδα.

Η Μικρασιατική Καταστροφή έχει μεγάλη ιστορική και κομβική

σημασία για την ηπειρωτική Ελλάδα και την Ανατολή (Μικρά Ασία, Θράκη, Εύξεινο Πόντο κ.ά.). Αποτελεί μια βαθιά πληγή, μια μεγάλη συμφορά, ένα ανεξίτηλο γεγονός που σημάδεψε τη νεότερη ιστορία μας.

Το ελληνικό κράτος εκείνης της εποχής μ΄όλες του τις αδυναμίες και τα προβλήματα, ένα κράτος εξουθενωμένο, χρεοκοπημένο, προδομένο από «φίλους» και «συμμάχους» αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια του. Αγωνίζεται να διασώσει, να υποδεχθεί, να φροντίσει, να περιθάλψει τα κυνηγημένα και δυστυχισμένα του παιδιά. Να σώσει ό,τι μπορεί από τη δολοφονική μανία του παντουρκισμού ο οποίος είχε καταστρώσει από χρόνια ένα καλά οργανωμένο σχέδιο για την εξόντωση, εκδίωξη κι εκκαθάριση της Ανατολής από κάθε μη μουσουλμανικό πληθυσμό. Και παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις κι αδυναμίες, παρά τις διχόνοιες και τις έριδες τελικά το ελληνικό κράτος θα καταφέρει ν΄ανταπεξέλθει κατά το δυνατόν.


Η εγκατάσταση των διασωθέντων Ελλήνων της Ανατολής μπορεί ν΄αποδυνάμωσε την παρουσία και τη δυναμική του ελληνικού πληθυσμού στην Ανατολή, ωστόσο συνέβαλλε αποφασιστικά στην ενίσχυση της κοινωνικής, πολιτιστικής, πολιτικής κι οικονομικής ζωής της ηπειρωτικής Ελλάδας.


Η χώρα μας είναι πλέον μια χώρα ειρήνης, δημοκρατίας, προόδου, αλληλεγγύης, σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Είναι μια χώρα ικανή να προστατεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς, την ανεξαρτησία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η εκατοστή επέτειος της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922 μνημονεύεται με ποικίλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Δήμο μας, στο Νομό, σ΄όλη την Ελλάδα κι όχι μόνον.


Και σ΄αυτό το πλαίσιο, ας μου επιτραπεί στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω και ν΄αναφερθώ στη μεγαλειώδη κι ολοκληρωμένη εκδήλωση με τίτλο «Μικρασία, Αλησμόνητες πατρίδες – Ζωντανές μνήμες, 1922-2022» που πραγματοποιήθηκε – καταχειροκροτούμενη κι επευφημούμενη από τους θεατές του κατάμεστου Θεάτρου Μαυροβουνίου, την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022, με συνδιοργανωτές: τα Γυμνάσια Καλής, Πετριάς, Σκύδρας και τα Λύκεια Καλής, Σκύδρας, υπό την αιγίδα του Δήμου Σκύδρας. Θερμά συγχαρητήρια και πάλι σ’όλους τους συντελεστές.

Επέτειος και ημέρα μνήμης, επέτειος τιμής και σεβασμού





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου