Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Η αναδιάρθρωση είναι δικαίωμα όλων των αγροτών. Προτάσεις του Δάνη Τζαμτζή προς τον Υπ.Α.Α.Τ.

 Από φέτος θα πρέπει να ξεκινήσουν οι αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών και ασφαλώς θα πρέπει να απευθύνονται σε όλους τους αγρότες και όχι μόνο στους συνεταιρισμένους. Αυτά επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά, τονίζοντας ότι στην Πέλλα οι αγρότες δεν εντάσσονται σε συνεταιρισμούς, έχοντας την πικρή εμπειρία του παρελθόντος, όταν μεγάλοι συνεταιρισμοί κατέρρευσαν, υπό το βάρος σκανδάλων, χωρίς μάλιστα να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι.

Ο Αντιπεριφερειάρχης παρέθεσε στοιχεία, περιόδου 2019 – 2020, σύμφωνα με τα οποία η Πέλλα, παράγει το 52% του συμπύρηνου ροδάκινου, το 37% των βερίκοκων και το 67% των κερασιών, πανελλαδικά.

Φέτος όμως τα συμπύρηνα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα κέρδη, καθώς υπήρξε μεγάλη προσφορά προϊόντος, βοηθούντος του καιρού,  ενώ ταυτόχρονα η έλλειψη εργατικών χεριών μείωσε την δυνατότητα απορρόφησης και αξιοποίησης της παραγωγής, από τα εργοστάσια. Ο κ. Τζαμτζής επισημαίνει ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το λάθος όσων συμμετείχαν στο προηγούμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, όταν όσοι ξερίζωναν  συμπύρηνα, ξαναφύτευαν συμπύρηνα.

Προτείνει, το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης να συνδυασθεί με αγρανάπαυση. Για 5 – 7 χρόνια, όση είναι η περίοδος της ΚΑΠ, να συνδυασθεί το ξερίζωμα με μονοετείς καλλιέργειες, όπως σιτάρι, καλαμπόκι, ηλίανθος που θα συμβάλουν, επιπλέον, στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης και της ακρίβειας. 

 

 

1 σχόλιο:

  1. Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ -ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΧΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ ΚΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή