Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Κυριάκος Μητσοτάκης : Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχτεί έναν νέο πόλεμο στην καρδιά της

 Υποδέχθηκα σήμερα τον Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, τον φίλο, Olaf Scholz, με τον οποίο συνεργαζόμαστε για τους κοινούς στόχους της ηπείρου μας. Η Ελλάδα πλέον συζητά ισότιμα, δημιουργικά, συμβάλλοντας

στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Διαβατήριο, αλλά και στη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρωταγωνιστώντας, τώρα, για μία ενιαία κοινοτική πολιτική στην Ενέργεια. Για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Αυτονομία.

Για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας μιλούν καλύτερα οι αυξημένες εμπορικές μας συναλλαγές. Η Γερμανία είναι από τους πρώτους επενδυτές στην Ελλάδα. Είναι μια από τις σημαντικότερες αγορές για ελληνικά αγροτικά προϊόντα, αλλά και για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ και στο πεδίο της Άμυνας, πρόσφατα εγκαινιάσαμε μια νέα μορφή κυκλικής ανταλλαγής, που εκσυγχρονίζει τον εξοπλισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στηρίζοντας ταυτόχρονα και την Ουκρανία.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχτεί έναν νέο πόλεμο στην καρδιά της. Ούτε να επιτρέψει την επανάληψη ενός τετελεσμένου εισβολής και κατοχής, όπως αυτό που, δυστυχώς, ακόμα αιμορραγεί στην Κύπρο. Το Διεθνές Δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων πρέπει, συνεπώς, να αποκατασταθούν. Ταυτόχρονα η υπόθεση της Ουκρανίας πρέπει να αναδειχθεί ως μία εθνική υπόθεση όλων των κρατών του πολιτισμένου κόσμου, αλλά και ως μία συλλογική υποχρέωση απέναντι στις αξίες μας.

Δηλώσεις προς τον Τύπο και απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Καγκελάριου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Olaf Scholz



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου