Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Ευάγγελος Προκοπίδης : Μεγάλη απόκλιση που παρουσιάζουν τα εισπραχθέντα έσοδα, σε σχέση με τα εγκεκριμένα

 Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, με θέμα τον απολογισμό του 2019, αναφέρθηκα στην μεγάλη απόκλιση που παρουσιάζουν τα εισπραχθέντα έσοδα, σε σχέση με τα εγκεκριμένα. Επίσης εκτός ημερήσιας διάταξης, έκανα αναφορά, στη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής, στην κατάσταση των κοιμητηρίων Αψάλου, στο κλειστό γυμναστήριο Αριδαίας, στα “Σέρβικα Μνήματα”, στο οδικό δίκτυο και σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.

Αναλυτικά η τοποθέτησή μου, έχει ως εξής:
-Σε ότι αφορά τον απολογισμό του 2019 θα ήθελα να τονίσω ότι κυρίαρχο στοιχείο είναι η μεγάλη απόκλιση των εγκεκριμένων, των βεβαιωθέντων και των εισπραχθέντων. Επίσης αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι το χαμηλό ποσό, που αναφέρεται ως εισπραχθέντα έσοδα από τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Τέλος, θα πρέπει να γίνει ειδική αναφορά στο μικρό ποσό που αναφέρεται ως δαπάνη για την επιμόρφωση του προσωπικού. Η επιμόρφωση του προσωπικού, θα πρέπει να είναι το κυρίαρχο στοιχείο, στην προσπάθεια μετάβασης στη νέα ψηφιακή εποχή και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
-Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα σχόλιο που αφορά την Οικονομική Επιτροπή.
Διαβάζω τις σχετικές εισηγήσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο και διαπιστώνω ότι τρία μέλη της αντιπολίτευσης απουσιάζουν. Δεν θα αναφερθώ στους πραγματικούς λόγους ή την δικαιολογημένη ή μη απουσία τους. Από την ιστορία θυμάμαι το κολοβό κοινοβούλιο της Αγγλίας, στις διαμάχες του Αγγλικού κοινοβουλίου με την Βασιλική τάξη και τις εκκαθαρίσεις του Κρόμγουελ. Κάτι αντίστοιχο έχουμε και στην Οικονομική Επιτροπή, όπου έχουμε μια “κολοβή” Οικονομική Επιτροπή. Είναι θέμα δημοκρατίας και σίγουρα δεν μας τιμά αυτή η κατάσταση. Θα πρέπει να βρεθεί λύση.
Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, τα είχα θέσει στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, στην διάρκεια της διαδικασίας εκλογής των μελών των Επιτροπών και είχα ζητήσει και την εκλογή αναπληρωματικών μελών, όπως προβλεπόταν και από την σχετική εγκύκλιο. Ο κ. Πρόεδρος του Δ.Σ., μου είχε απαντήσει ότι θα γίνει σε μια επόμενη φάση. Δυστυχώς παρήλθαν τρία χρόνια και δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Ίσως ήρθε η ώρα να αντιμετωπισθεί το θέμα και να πάψει να υφίσταται το πρόβλημα, που ταλανίζει τη λειτουργία του Δήμου. Εκτός αν πιστεύετε κ. Δήμαρχε, ότι είναι κάτι που σας εξυπηρετεί, εννοώ την απουσία της αντιπολίτευσης και δεν υπάρχει λόγος εφαρμογής της εγκυκλίου.
-Είδαμε τον κ. Δήμαρχο και το επιτελείο του, σε δεκάδες φωτογραφίες να καμαρώνει κατά τη διάρκεια εργασιών ασφαλτόστρωσης δρόμων Τοπικών Κοινοτήτων. Προφανώς ζήλεψε τον προκάτοχό του. Ασφαλτοστρώσεις, σε ένα απαράδεκτο οδικό δίκτυο, καθώς τα χρόνια που προηγήθηκαν δεν έγινε καμία παρέμβαση συντήρησής του. Τώρα, παραμονές δημοτικών εκλογών, προσπαθεί να παρουσιάσει ένα υποτυπώδες έργο, να κάνει δηλαδή το αυτονόητο.
Δεν λέει όμως κουβέντα για την απαράδεκτη εικόνα που υπάρχει σε όλο το δήμο, στα θέματα της καθημερινότητας.
-Διαβάζω στο διαδίκτυο αναρτήσεις πολιτών, που αναδεικνύουν ζητήματα της καθημερινότητας και την παντελή απουσία του Δήμου.
Μου έκανε τρομερή εντύπωση το υλικό που ανάρτησε πολίτης της Αψάλου και αφορούσε τα κοιμητήρια του χωριού και αποφάσισα να τα επισκεφθώ. Ο φωτογραφικός φακός δεν μπορούσε να αποτυπώσει την πραγματικότητα. Η κατάσταση τραγική(γκρεμισμένη περίφραξη, χόρτα κ.α.). Αυτό που μου έκανε δυσάρεστη εντύπωση, είναι η εγκατάλειψη του Ναού που υπάρχει εντός των κοιμητηρίων. Ένα μνημείο, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί και είναι έρμαιο του κάθε επιτήδειου. Εικόνες, πολύτιμα αντικείμενα και καμπαναριό, που φέραν οι κάτοικοι από τις πατρογονικές εστίες, έχουν εξαφανιστεί. Καμία παρέμβαση συντήρησης του μνημείου. Νομίζω ότι πρέπει να παρέμβουν άμεσα οι τεχνικές υπηρεσίες και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου ο Ναός να συντηρηθεί και να μείνουν ζωντανές οι μνήμες των κατοίκων. Γιατί σε αυτήν την εκκλησία πολλοί κάτοικοι του χωριού βαπτίστηκαν, σε αυτή παντρεύτηκαν, σε αυτήν την εκκλησία αποχαιρέτησαν προσφιλή τους πρόσωπα.
-Να αναφερθώ στην κατάσταση που επικρατεί στο κλειστό γυμναστήριο, τόσο στην κεντρική αίθουσα όσο και στα αποδυτήρια. Δεν ξέρω τι θα γίνει με το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης, αλλά ο Δήμος δεν μπορεί να αφήνει την λειτουργία του κλειστού γυμναστηρίου στον αυτόματο πιλότο. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Ανύπαρκτη φύλαξη, όποιος θέλει και ότι ώρα θέλει ανάβει τα φώτα και παίζει. Όποιος θέλει παίρνει τα προστατευτικά κάγκελα και τα πάει σε ιδιωτικές εκδηλώσεις. Η καθαριότητα στον χώρο ανύπαρκτη. Βρωμιά και δυσωδία. Υπάρχει φωτογραφικό υλικό σε σαιτ της περιοχής μας, που περιγράφει την πραγματική κατάσταση. Και σε αυτόν το χώρο, καθημερινά δεκάδες γονείς, πηγαίνουν τα μικρά παιδιά τους να γυμναστούν. Είναι κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και την σωματική κατάσταση των αθλουμένων. Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα, πριν αντιμετωπίσουμε δυσάρεστες καταστάσεις.
Μια και μιλάμε για αθλητικές εγκαταστάσεις, να πούμε κάτι και για το γήπεδο ποδοσφαίρου, καθώς διάβασα ότι το θέμα του φωτισμού του, ήταν στα θέματα της τελευταίας συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής. Υπάρχει σε εξέλιξη το θέμα της ανακατασκευής του χλοοτάπητα και της νέας χάραξης του γηπέδου, θα πρέπει να υπάρξει προσαρμογή των διαστάσεων του γηπέδου, με την δυνατότητα των προβολέων να φωτίζουν το γήπεδο, σύμφωνα με τα στάνταρ που απαιτούνται. Το λέω αυτό, καθώς στο παρελθόν(όταν τοποθετήθηκαν οι πυλώνες) υπήρχε μια απόκλιση περίπου έξη μέτρων.
-Με αφορμή και την επίσκεψη της Σέρβικης αποστολής και της τελετής που πραγματοποιήθηκε στον Εξαπλάτανο για να τιμήσουν τους νεκρούς τους, που έπεσαν στα πεδία των μαχών στον Πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, θα ήθελα να θέσω το θέμα και των υπόλοιπων μνημείων και κυρίως αυτό στα κοιμητήρια της Αριδαίας. Ίσως κάποιοι να γνωρίζουν ότι στη θέση των σημερινών κοιμητηρίων, υπήρχαν Σέρβικα μνήματα, όπου ήταν θαμμένοι εκατοντάδες Σέρβοι στρατιώτες του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Την δεκαετία του ΄70 επί δημαρχίας του αείμνηστου Θεόφιλου Γάτσου, έγινε μετεγκατάσταση των νέων κοιμητηρίων στον χώρο τον σημερινό, αφού πρώτα ισοπεδώθηκε ο χώρος, γκρεμίζοντας ότι υπήρχε εντός του χώρου, εκτός από το μνημείο που βρίσκεται ΒΔ του κοιμητηρίων. Έκτοτε το μνημείο έχει αφεθεί στην τύχη του. Θα πρέπει να γίνει καθαρισμός-διαμόρφωση του χώρου, κοπή των γύρω δένδρων που εγκυμονούν κινδύνους για το μνημείο και θα έλεγα, καθώς υπάρχει η δυνατότητα ο ένας πέτρινος τύμβος, που αναφέρεται στα Σέρβικα στις μάχες που διεξήχθησαν, να μεταφερθεί και να τοποθετηθεί σε βάση που θα κατασκευασθεί, στην είσοδο των κοιμητηρίων, προκειμένου να αναδεικνύει στους επισκέπτες την ιστορικότητα του χώρου.
-Σε ότι αφορά το θέμα της βελτίωσης του οδοστρώματος επί της Παύλου Μελά και της καθίζησης του εδάφους, ένα θέμα που έθεσα κατ΄ επανάληψη στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, είναι θετική η εξαγγελία του κ. Αντιδημάρχου, για την αποκατάστασή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου