Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Μπαρούτι μυρίζει και πάλι στο Κοσσυφοπέδιο !!!

 Μπαρούτι μυρίζει και πάλι στο Κοσσυφοπέδιο μετά την απόφαση από την Πρίστινα να προχωρήσει στο πρώτο στάδιο της απόφασής της περί υποχρεωτικής αντικατάστασης των σερβικών πινακίδων στα οχήματα, που φέρουν το ISO SRB με κοσοβάρικες και ISO RKS.Με εντολή του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας είναι σε καθεστώς πολεμικής ετοιμότητας, όπως επεσήμανε σε πρωινή τηλεοπτική του εμφάνιση ο Σέρβος Υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς.Οι δυνάμεις της KFOR έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

Επί του παρόντος οι κοσοβάρικες αρχές, που αγνόησαν

και την σύσταση της Ουάσινγκτον για 10μην αναβολή, και μέχρι τις 21 Νοεμβρίου προβαίνουν σε γραπτές προειδοποιήσεις, μέχρι τις 21 Ιανουαρίου θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 € και μέχρι τις 21 Απριλίου προβλέπεται αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων με δοκιμαστικές που θα εκδίδει η αστυνομία του Κοσόβου σε περίπου 6.000 αυτοκίνητα.

Ο σερβικός πληθυσμός του Κοσόβου και κυρίως στα βόρεια όπου αποτελεί πλειονότητα έχει προειδοποιήσει για δυναμικές αντιδράσεις.

«Η κατάσταση μοιάζει να είναι ελεγχόμενη μετά την αμφιλεγόμενη εφαρμογή των νέων κανόνων από την κυβέρνηση του Κοσόβο, που σημαίνει ότι όλες οι σερβικές πινακίδες θα πρέπει να αντικατασταθούν με αυτές του Κοσόβου. Οι αρχές εδώ δεν έχουν αναπτύξει επιπλέον δυνάμεις ασφαλείας ή αστυνομικές. Ωστόσο ο κόσμος στον οποίον μιλήσαμε, μας ανέφερε ότι είναι αποφασισμένος να μην αλλάξει τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Σε αυτήν την απόφαση του στηρίζουν οι τοπικές σερβικές πολιτικές δυνάμεις. Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι βρίσκεται στο Λονδίνο για συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, ώστε να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις», μεταδίδει η ανταποκρίτρια του euronews στο βόρειο Κόσοβο, Αντζέλκα Τσουπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου