Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ΗΜΕΡΙΔΑ στους Πραμάχους Αλμωπίας με θέμα Λήξη Α Παγκοσμίου Πολέμου και οι δυνατότητες αξιοποίησης τουριστικά της Ιστορίας


Την Παρασκευή 11-11-2022, ημερομηνία εμβληματική αφού την ίδια ημερομηνία του 1918 επήλθε η λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την Ελληνική στρατιωτική συμμετοχή στις επιχειρήσεις του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από την ΜΚΟ Dobropolie Heroes Spot & Voras Mountain Actions, στο Κέντρο Νεότητας Προμάχων, όπου παρατηρήθηκε αθρόα συμμετοχή ενδιαφερομένων.

Η Ημερίδα άνοιξε με καλωσόρισμα της προέδρου της Οργάνωσης Ελισσάβετ Τατιόγλου και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πατέρα Γεώργιο ο οποίος μετέφερε της ευχές του Σεβασμιωτάτου κ. Ιωήλ, τον πρόεδρο του Συλλόγου απογόνων Μακεδονομάχων κ. Δ. Γιουματζίδη, τον πρώην Δήμαρχο Αλμωπίας κ. Δημήτρη Μπίνο, τον πολιτευτή και τέως δημοτικό σύμβουλο Ανδρέα Κόγιο, τον πρόεδρο των επαγγελματιών ξενοδόχων κ. Σαμαρά και τον εκπρόσωπο του Διευθυντή του ΔΙΕΚ Αριδαίας Γ. Γιόρτσο. Από πλευράς τοπικής διοίκησης παραβρέθηκε η πρόεδρος της Τ.Κ. κ. Μαρία Γιουρούκη, ενώ αίσθηση προκάλεσε η απουσία εκπροσώπησης της Δημοτικής Αρχής.

Ο  Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Βλάσης Βλασίδης έκανε μια γλαφυρή περιγραφή για τα πολεμικά γεγονότα της εποχής, ενώ ο Διευθυντής της ΜΚΟ Νικόλαος Ευθυμίου παρουσίασε μερικά από τα άπειρα στοιχεία- ευρήματα επί του πεδίου των μαχών.
Διαβάστηκε επιστολή του απόντος Παναγιώτη Κεφαλά σχετικά με τα φωτογραφικά και κινηματογραφικά αρχεία της εποχής και στη συνέχεια μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης ο οικονομολόγος Γιώργος Σουφλιάς παρουσιάζοντας την παρουσία  των Σαρακατσάνων στην περιοχή του Βόρα και την επίδρασή τους στα τεκτενόμενα.
Ο Διδ. Πολιτισμικού Τουρισμού Ευάγγελος Κυριακού έθεσε την πρόκληση για δράση ως αναφορά την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, επενδύοντας στον Εναλλακτικό τουρισμό και ο δικηγόρος Γιάννης Μπουλέκος τόνισε την ανάγκη στήριξης των προσπαθειών τουριστικής ανάδειξης των παραμεθορίων και υποβαθμισμένων περιοχών.
Στο τέλος της Ημερίδας απονεμήθηκαν από τους διοργανωτές και τον ταμία της Οργάνωσης Θεμιστοκλή Σέλκο αναμνηστικά μετάλλια και διπλώματα. Επιμέλεια Δημητρης Σαλαμάνης 

Στην είσοδο του Κέντρου Νεότητας Προμάχων ,υπήρχε  συλλογή εκθεμάτων από την εποχή του Α Παγκοσμίου πολέμου ,την οποία είχε τοποθετήσει ο Κάτσικας Δημοσθένης .Τα εκθέματα αυτά είναι όλα από τον ορεινό όγκο της Αλμωπίας .Πρόθεση του  κυρίου Κάτσικα Δημοσθένη ,είναι να δημιουργηθεί ένα Ιστορικό Μουσείο στον Παραδοσιακό Οικισμό Γαρεφείου .Το θέμα ανέπτυξε Ιστορικά ο Καθηγητης Πανεπιστημίου Βλάσης Βλασίδης και ο Νίκος  Ευθυμίου ,ενώ Τουριστικά ο Dr  Ευάγγελος Κυριακού.
Πριν την έναρξη της εκδήλωσης ,το λόγο έλαβαν ο Ανέστης Σαμαράς, ο Γιουματζίδης Δημήτριος Προεδρος Απογόνων Μακεδονομάχων και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Μπίνος .
Παρέμβαση έκανε και ο Ανδρέας Κόγιος, ο οποίος τόνισε να συμπεριληφθεί στο κομμάτι αυτό της Ιστορίας , η μεγάλη συμβολή στην έκβαση των μαχών ,οι αγώνες των κατοίκων των ακριτικών χωριών της Αλμωπίας .
Δείτε φωτορεπορτάζ και βίντεο από την εκδήλωση .
   










































Κυριακού Ευάγγελος 




Δημητρης Γιουματζίδης 








Δημητρης Μπίνος 
Ανέστης Σαμαράς 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου