Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στο Υπ. Οικονομικών για σημαντικά ζητήματα του πτωχευτικού νόμου και δάνεια ελβετικού φράγκου ο Σταμενίτης.

Με το Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής κ. Κουλοχέρη και την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους κ. Αθανασοπούλου συναντήθηκε ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης σήμερα, 08 Δεκεμβρίου 2022. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα ζητήματα της εφαρμογής του πτωχευτικού νόμου και των δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκο.

Αναφορικά με την εφαρμογή του νόμου 4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και

παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις», ο Βουλευτής στάθηκε σε παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε δύο σημεία, πρώτον στο είδος των οφειλών που εντάσσονται στο νόμο και δεύτερον στους όρους που παρέχονται στους οφειλέτες που προχωρούν σε ρύθμιση. Αναλυτικά:

Α. Για τα είδη των οφειλών ο κ. Σταμενίτης επανέφερε μια πρόταση που ήδη έχει καταθέσει και αφορά τη συμπερίληψη οφειλών που προέρχονται από την ενέργεια αλλά και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Β. Για τους όρους των ρυθμίσεων ο κ. Σταμενίτης στάθηκε στο ζήτημα των προσαυξήσεων και του επιτοκίου, προτείνοντας να εξεταστεί το ενδεχόμενο παροχής δυνατότητας μείωσης τους σε ποσοστό τέτοιο ώστε το άθροισμα της βασικής οφειλής, των προσαυξήσεων και των τόκων αποπληρωμής να μην ξεπερνά σε αξία το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, βάσει αντικειμενικών αξιών. Το γεγονός αυτό θα διευκολύνει τους οφειλέτες, οι οποίοι βρέθηκαν σε μια δύσκολη θέση, λόγω επαγγελματικών δυσκολιών, και επιθυμούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ο κ. Σταμενίτης σημείωσε ότι ο νόμος 4738/2020 πράγματι προσφέρει σημαντική διέξοδο στους οφειλέτες και αποτελεί το μέσο που θα τους οδηγήσει στην τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων τους. Ωστόσο, μέσα από την εμπειρία της εφαρμογής του αλλά και λόγω των εξελίξεων των τελευταίων χρόνων (υγειονομική & ενεργειακή κρίση, άνοδος του πληθωρισμού) που ασκήσαν και συνεχίζουν ασκούν πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είναι σημαντικό να εξεταστούν οι παραπάνω προτάσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν το πλαίσιο και θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τον στόχο αντιμετώπισης του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους.

Από την πλευρά τους τόσο ο κ. Κουλοχέρης όσο και η κ. Αθανασοπούλου τόνισαν ότι ήδη το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται παρεμβάσεις που θα βελτιστοποιήσουν το πλαίσιο και σύντομα αναμένονται οι σχετικές πρωτοβουλίες.

Τέλος, όσον αφορά το θέμα των δανείων σε Ελβετικό Φράγκο ο κ. Σταμενίτης τόνισε ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό ζήτημα με μεγάλες κοινωνικές προεκτάσεις, το οποίο η κυβέρνηση είναι απαραίτητο να εξετάσει ενδελεχώς με σκοπό την επίλυση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου