Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

«Αλλάζω συνήθειες, μετακινούμαι αλλιώς»: Νέα δράση ευαισθητοποίησης για βιώσιμες σχολικές μετακινήσεις, από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας για μαθητές ηλικίας 11-15 ετών - Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023


Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΤΑ ΚΜ) στο πλαίσιο της συμμετοχής του, για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), στο ευρωπαϊκό έργο 
«e-smartec» (enhanced sustainable mobility with marketing techniques) του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Διαπεριφερειακής Συνεργασίας INTERREG EUROPE 2014-2020, προσκαλεί τους μαθητές και τις μαθήτριες ηλικίας 11-15 ετών να δηλώσουν συμμετοχή στη δράση ευαισθητοποίησης για βιώσιμες σχολικές μετακινήσεις «Αλλάζω συνήθειες, μετακινούμαι αλλιώς»που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023, από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 στην παραλία Θεσσαλονίκης.

Η ημερήσια δράση ευαισθητοποίησης για βιώσιμες

σχολικές μετακινήσεις «Αλλάζω συνήθειες, μετακινούμαι αλλιώς» διοργανώνεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης του έργου “e-smartec” στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για την επιλογή ήπιων μέσων μετακίνησης από και προς το σχολείο και την ενεργοποίηση συμμετοχικών διαδικασιών.

Σκοπός της δράσης είναι η αύξηση του ποσοστού των γονέων και των μαθητών που επιλέγουν βιώσιμους τρόπους μετακίνησης για τις διαδρομές τους από / προς το σχολείο και της ενεργού συμμετοχής τους σε δράσεις και διαβουλεύσεις για τη βιώσιμη κινητικότητα.

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες, ηλικίας 11-15 ετών (Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και Α’, Β’, και Γ’ Γυμνασίου).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023 από τις 10.00 το πρωί έως τις 2.00 το μεσημέρι στην παραλία Θεσσαλονίκης, με σημείο συνάντησης στο ανατολικό άκρο της παραλίας (κοντά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης), (Συντεταγμένες σημείου συνάντησης: 40.59910429804127, 22.949055040407988), (Σύνδεσμος σημείου συνάντησης στο google mapshttps://goo.gl/maps/okb3CmixvMD7tfc88).


Η δράση διοργανώνεται και υλοποιείται σε δύο διαδοχικές ενότητες:

1. Τη θεωρία σχετικά με την ενεργητική μετακίνηση, την ασφάλεια και τη χρήση του ποδηλάτου και συμμετοχή σε δραστηριότητα ενεργοποίησης συμμετοχικού σχεδιασμού και

2. Την πρακτική άσκηση που περιλαμβάνει κυκλοφορία με τα πόδια και χρήση ποδηλάτου, σύμφωνα με τον ΚΟΚ, στον ποδηλατόδρομο της παραλίας Θεσσαλονίκης, παρουσία εκπαιδευτών και στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής της παραλίας Θεσσαλονίκης.

Η δράση πραγματοποιείται με ομάδες των 15-20 ατόμων και η διάρκειά της για κάθε ομάδα είναι περίπου 1 ώρα (20 λεπτά θεωρία και 40 λεπτά πρακτική). Οι συμμετέχοντες στη δράση καλούνται, επίσης, να συμπληρώσουν σχετικό ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο περίπου 1 μήνα μετά τη δράση, για την αξιολόγησή της και την ενεργοποίηση του συμμετοχικού σχεδιασμού.

Στους μαθητές και στις μαθήτριες που θα λάβουν μέρος στη δράση θα παρασχεθούν όλα τα απαραίτητα (ποδήλατο, κράνος) καθώς και δώρο φωσφορούχο γιλέκο!

Οι μαθητές που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη δράση μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://forms.gle/H9wxVk3rffhsVBdi8


Ισχύει σειρά προτεραιότητας. Οι συμμετέχοντες θα ειδοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη διασφάλιση θέσης στη δράση.

Σε περίπτωση που υπάρχουν κενές θέσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής και επιτόπου, κατά την ώρα της εκδήλωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου