Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας – Απολογισμός Πεπραγμένων 2022. Ιορδάνης Τζαμτζής: «Η προσπάθειά μας, σε όλα τα μέτωπα, απέδωσε καρπούς»

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της Διοίκησης Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για το 2022 παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής.

Ο κ. Τζαμτζής αναφέρθηκε στα έργα, τις παρεμβάσεις και τις δράσεις που υλοποιήθηκαν, σε όλους τους τομείς, στη διάρκεια του προηγούμενου έτους από τη διοίκηση της Π. Ε.,  επισημαίνοντας ότι «για την Πέλλα η χρονιά που πέρασε ήταν γεμάτη προκλήσεις, τις οποίες διαχειριστήκαμε με συνέπεια απέναντι στους πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν». Προσδιόρισε τους κύριους άξονες γύρω από τους οποίους κινήθηκαν οι αποφάσεις

και οι πρωτοβουλίες της Διοίκησης, δηλαδή η άμεση και ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών, η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από τα έργα τεχνικών - συγκοινωνιακών υποδομών και πολιτικής προστασίας και η κοινωνική μέριμνα και αλληλεγγύη.

Αναφερόμενος στον Τομέα των Τεχνικών Έργων και Υποδομών, ο κ. Τζαμτζής τόνισε: «Ολοκληρώσαμε σημαντικό αριθμό μικρών και μεγάλων έργων, εκπονήσαμε μελέτες και δημοπρατήσαμε απαραίτητα έργα. Πρώτιστο μέλημά μας ήταν και είναι η ασφάλεια στους δρόμους, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Πέλλας με τις κατάλληλες  παρεμβάσεις σε κοίτες ποταμών, καθαρισμούς και διευθετήσεις χειμάρρων».

Ο κ. Τζαμτζής ευχαρίστησε από καρδιάς τον Περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα για την άψογη συνεργασία, τα στελέχη της Π.Κ.Μ. και τους Περιφερειακούς Συμβούλους ενώ ιδιαιτέρως ευχαρίστησε όλες και όλους τους εργαζόμενους  στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, γιατί , αν και λίγοι, υπερβάλουν εαυτόν, για να κρατούν τις Υπηρεσίες σε υψηλά επίπεδα λειτουργικότητας.

 

 

                           «ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2022»

                            ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ

Η χρονιά που πέρασε ήταν για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, γεμάτη προκλήσεις.

Έπρεπε να επιλύσουμε πλείστα όσα προβλήματα της περιοχής μας και να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των συμπολιτών μας, ιεραρχώντας σωστά τα ζητήματα και κάνοντας συνετή διαχείριση των χρημάτων, που είχαμε στη διάθεσή μας.

Ταυτόχρονα έπρεπε να είμαστε συνεπείς προς το πολύ μεγάλο έργο που επιτελείται από τη Διοίκηση του Απόστολου Τζιτζικώστα, συνολικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και να μη διαψεύσουμε τις προσδοκίες των πολιτών που μας τίμησαν με την ψήφο τους.

 

Κύριοι άξονες των προτεραιοτήτων μας ήταν :

 

α) η άμεση και ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών,

β)η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από τα έργα τεχνικών και συγκοινωνιακών υποδομών και πολιτικής προστασίας και

γ)η κοινωνική μέριμνα και η αλληλεγγύη.

 

 

 

 

Στην Διεύθυνση  Οργάνωσης  και Οικονομικών  ζήτημα αιχμής παραμένει η δραματική μείωση του προσωπικού της Περιφερειακής Ενότητας, με ταυτόχρονη αύξηση κατά, περίπου 15%, του έργου της υπηρεσίας. Με αυτά τα δεδομένα, θα χαρακτήριζα ως επίτευγμα το έργο που αποδίδει η υπηρεσία, το οποίο είναι αρκετές φορές αποτέλεσμα υπερωριακής απασχόλησης των υπαλλήλων.

 

Στον Τομέα των Τεχνικών Έργων και Υποδομών, ολοκληρώσαμε σημαντικό αριθμό μικρών και μεγάλων έργων, εκπονήσαμε μελέτες και δημοπρατήσαμε αρκετά απαραίτητα έργα.

Σε ό,τι αφορά τα συγκοινωνιακά έργα, το 2022 περατώθηκαν 10 έργα,

άλλα 13 έργα βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης και 5 δημοπρατήθηκαν, συνολικού προϋπολογισμού 14.120.709,11 ευρώ. Επιπλέον δύο μελέτες συμβασιοποιήθηκαν το 2022, και είναι σε εξέλιξη, συνολικού ποσού 819.184,70 €.

 

Στην Πέλλα, πρώτιστο μέλημά μας είναι η ασφάλεια στους δρόμους.

Διενεργούμε Τεχνική Αστυνόμευση Εθνικού και Επαρχιακού Οδικού Δικτύου (έλεγχος καταστρώματος, σήμανσης, τεχνικών, πρανών, τάφρων απορροής κλπ).

Με καθημερινές παρεμβάσεις μας συντηρούμε το  Εθνικό και το Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο της επικράτειάς μας, χρησιμοποιώντας είτε ίδια μέσα, είτε εργολαβίες.

 

Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ασφαλτοστρώθηκαν πολλά χιλιόμετρα του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου της Π.Ε Πέλλας. Διαγραμμίστηκε το σύνολο σχεδόν του Εθνικού και του επαρχιακού δικτύου αρμοδιότητάς μας και τοποθετηθήκαν σηματοδότες, στηθαία ασφαλείας και κατακόρυφη σήμανση.

 

Υλοποιήσαμε ένα μεγάλο πρόγραμμα ηλεκτροφωτισμού σε κάθε κόμβο και γέφυρα, ύψους 700.000 ευρώ, για την οδική ασφάλεια των συμπολιτών μας, αλλά και των επισκεπτών στην Πέλλα και συνεχίζουμε να ολοκληρώσουμε την παρέμβαση.

Ενισχύσαμε τον φωτισμό σε επικίνδυνα σημεία, αποκαταστήσαμε βλάβες του οδοστρώματος και απομακρύναμε επικίνδυνη βλάστηση  εκατέρωθεν των δρόμων.

Η προσπάθειά μας αποδίδει καρπούς, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πέλλας, το 2022 τα τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν στην περιοχή μας, κατά 43% και οι παθόντες (τραυματίες, νεκροί) κατά 50% και σ’ αυτό συνέβαλε η σωστή σήμανση και γενικά η λειτουργία στοιχείων ασφαλείας στους δρόμους.

Επιπροσθέτως συνδράμουμε τους Δήμους, και άλλους φορείς, με Προγραμματικές Συμβάσεις για την υλοποίηση δημοσίων έργων.

Στην Αλμωπία, υλοποιείται πλέον Προγραμματική Σύμβαση που έχουμε συνάψει με τον ομώνυμο Δήμο, για την εκπόνηση μελέτης με τίτλο "ΜΕΛΕΤΗ ΟΔΟΥ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ "ΒΟΡΑΣ”. Ένα σημαντικό έργο, που το ζητούν οι πολίτες εδώ και 30 χρόνια, οδεύει προς την πραγμάτωσή του.

 

Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Πέλλας με τις κατάλληλες  παρεμβάσεις σε κοίτες ποταμών της Πέλλας, καθαρισμούς και διευθετήσεις χειμάρρων.

Αστυνομεύονται και ελέγχονται τα τεχνικά έργα, τα υδατορέματα και οι τάφροι αρμοδιότητας της Π.Ε. Πέλλας.

 

Έγιναν, και συνεχίζονται, έργα καθαρισμού και άρσης εμποδίων των υδατορεμάτων, οριοθετήσεις  χειμάρρων, καθαρισμός τεχνικών και μόρφωση τάφρων και ερεισμάτων, καθώς και  έργα αποκατάστασης βλαβών, με στόχο την προστασία ανθρώπων και περιουσιών.

Σε συνθήκες χιονοπτώσεων και παγετού, το οδικό δίκτυο της Πέλλας λειτούργησε χωρίς προβλήματα χάρη στη λήψη προληπτικών μέτρων.

 

Ο Αποχιονισμός Εθνικού και Επαρχιακού Οδικού  Δικτύου, έγινε με μίσθωση εκχιονιστικών μηχανημάτων.    Στον τομέα της πολιτικής προστασίας, με τις ενδεδειγμένες παρεμβάσεις αποσοβήσαμε ενδεχόμενους κινδύνους πυρκαγιών ή πλημμυρικών φαινομένων, φροντίζοντας συνεχώς για την επικαιροποίηση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας, για όλα τα πιθανά σενάρια φυσικών καταστροφών.

 

 

 

Τον Ιανουάριο του 2022 αντιμετωπίσαμε έντονες βροχοπτώσεις σε περιοχές της ΠΕ Πέλλας, με μεταφορά μεγάλου όγκου φερτών υλικών, πλημμυρικά φαινόμενα σε δρόμους και δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές.

Το Φεβρουάριο προέκυψε ανάγκη για λήψη επειγουσών ενεργειών για τον αποχιονισμό περιοχών της Πέλλας.

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αντιμετωπίσαμε έντονες βροχοπτώσεις με 70 τόνους νερού/στρ. σε μισή ώρα, στην Πέλλα.

Λίγο αργότερα η υπηρεσία αντιμετώπισε μεγάλης έκτασης ορεινή δασική πυρκαγιά, στην περιοχή Μάνδαλο-Άνυδρο-Καλή.

Τον Ιούλιο η Υπηρεσία διαχειρίστηκε πολύ μεγάλα ύψη βροχής στην Έδεσσα, από κοινού με την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων και  το Δήμο Έδεσσας.

Σειρά παρόμοιων γεγονότων ανέδειξε την επιχειρησιακή ετοιμότητα των υπηρεσιών της Πέλλας.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας  διεκπεραίωσε  μεγάλο αριθμό υποθέσεων καθώς και προγραμμάτων  ενισχύσεων και αγροτικής ανάπτυξης. Διενήργησε χιλιάδες ποιοτικούς ελέγχους σε εισαγόμενα και εξαγόμενα γεωργικά προϊόντα, σε αγορές , κτηνοτροφικές μονάδες, ενέκρινε άδειες και χρηματοδοτήσεις και γενικά οι Υπηρεσίες της ήταν καταλυτικές σε μία Π.Ε. όπου κυριαρχεί ο πρωτογενής τομέας.

 

 

Οι εμπεριστατωμένες εκθέσεις της ΔΑΟΚ, έχουν βοηθήσει καταλυτικά το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης , τον ΕΛΓΑ και την Κρατική Αρωγή στην καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεων στους αγρότες της Πέλλας.

 

Στην Διεύθυνση Συγκοινωνιών πετυχαίνουμε πλέον το στόχο για ταχύτερη εξυπηρέτηση  και εδραίωση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους πολίτες, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα έσοδα της ΠΕ Πέλλας.  Και εδώ όμως μεγάλο πρόβλημα   παραμένουν οι ελλείψεις σε προσωπικό.

 

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, εφάρμοσε επαρκώς το πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας και ενημέρωσε τους πολίτες για τους κινδύνους εξαιτίας της εποχιακής γρίπης, του καύσωνα, των κουνουπιών και της Λύσσας.

Υλοποίησε δυο διανομές τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής σε 6.278 ωφελούμενους του ΕΠ.ΕΒ.ΥΣ. του ΤΕΒΑ., καθώς και 34 δράσεις συνοδευτικών μέτρων. Γίνεται σταδιακή καταγραφή των αρχείων της υπηρεσίας, σε ηλεκτρονική μορφή, με σκοπό την εκκαθάριση του, για πρώτη φορά από την σύσταση της υπηρεσίας.

 

Η Διεύθυνση Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος της ΠΕ Πέλλας διενήργησε τον απαραίτητο αριθμό  ελέγχων σε επιχειρήσεις και επιβολής διοικητικών μέτρων και προστίμων , στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

 

 

Με τη συνεργασία του  Περιφερειακού Συμβουλίου ΠΚΜ θέτουμε τις βάσεις για τη λειτουργία Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Β, στο Δήμο Σκύδρας,  κάτι που αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για τις επιχειρήσεις και να συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των φυσικών πόρων της περιοχής.

 

Το Τμήμα Χορήγησης Αδειών Βιομηχανίας, Ενέργειας, Φυσικών Πόρων & Επαγγελμάτων της Π. Ε. Πέλλας διενήργησε εκατοντάδες ελέγχους και αυτοψίες και βεβαίωσε παραβάσεις και πρόστιμα, όπου συνέτρεχαν λόγοι, ενώ συνεισέφερε στην απασχόληση, το περιβάλλον και τη λειτουργία της εκπαίδευσης στην Π.Ε. Πέλλας.

 

Το τμήμα ΠΣΕΑ κατάρτισε και επικαιροποίησε τα σχέδια οργάνωσης και δράσης για  περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και πολέμου.

 

Συνοψίζοντας θα ήθελα να τονίσω, ότι επιτύχαμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, να διευθετήσουμε χρονίζοντα ζητήματα που ταλαιπωρούσαν την περιοχή μας και να σταθούμε αρωγοί στα προβλήματα των ανθρώπων.

 

Βελτιώσαμε την επικοινωνία με τους πολίτες, κάνοντας ταχύτερες και πιο φιλικές τις υπηρεσίες μας  και παραμείναμε συνδεδεμένοι με την κοινωνία, μέσα από την οικονομική και ηθική στήριξη πολιτιστικών εκδηλώσεων και άλλων πρωτοβουλιών.

 

Το να υπηρετείς μία Περιφερειακή Ενότητα της Κεντρικής Μακεδονίας, σημαίνει ότι πρέπει να θέτεις υψηλούς στόχους, γιατί εδώ, Περιφερειάρχης είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος κρατά σταθερά τον πήχη πολύ ψηλά.

Θα ήθελα λοιπόν, να τον ευχαριστήσω για την εξαιρετική και ποιοτική συνεργασία του, την εμπιστοσύνη και τη στήριξη, με την οποία περιβάλει το έργο μας.

Με την καθοδήγηση του,  προχωρούμε δίνοντας λύσεις, στα προβλήματα που υπάρχουν  στην Πέλλα.

 

Ευχαριστώ τον Εκτελεστικό μας Γραμματέα κ. Νίκο Ιωάννου για την συνεργασία, την συμπαράσταση και την βοήθεια του και όλους τους Διευθυντές των Διευθύνσεων της ΠΚΜ.

Ευχαριστώ θερμά  τον Πρόεδρο  και τους Περιφερειακούς Συμβούλους, για την συνεργασία μας.

Ιδιαίτερα  θέλω να ευχαριστήσω  όλες και όλους τους εργαζόμενους  στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, γιατί , αν και λίγοι, υπερβάλουν εαυτόν για να κρατούν τις Υπηρεσίες σε υψηλά επίπεδα λειτουργικότητας.

Ευχαριστώ και όλους σας  για την προσοχή σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου