Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Πάνος ΖΑΡΟΓΟΥΛΙΔΗΣ : Πόσο ΠΑΣΟΚ θέλεις στη ζωή σου ;

 Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν την εκλογική αναμέτρηση με την οποία ο κυρίαρχος λαός θα σηματοδοτήσει τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτούμε σε μια αναμενόμενα δύσκολη συνέχεια.

Το αδιαμφισβήτητο ιδεολογικό τρίλημμα που απασχολεί πλέον την κοινή γνώμη θα ορίσει τελικά το κέντρο βάρους της πολιτικής φιλοσοφίας με βάση την οποία θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τον τελικό λογαριασμό της πανδημίας και της επιστροφής μας στην κανονικότητα με το συμφωνο σταθεροτητας και ανάπτυξης

, που με απλά λόγια οδηγεί αναγκαστικά σε υπερ-πλεονασματικούς προϋπολογισμούς μετά από μία μακριά περίοδο χάριτος και ανοχής ελέω πανδημίας
Η ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής ρήτρας υπερβολικού ελλείμματος σημαίνει ότι η χώρα μας θα πρέπει να καλύπτει ετησίως το 1/20 της διαφοράς που προκύπτει: από το τρέχον χρέος και το 160% του ΑΕΠ της. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι η τελική εκτίμηση του θα καταλήξει επίσημα στα 192 δις το 1/20 της διαφοράς που προκύπτει αφαιρώντας το από το τρέχον ύψος χρέους  είναι περίπου 4 - 4,5 δις το οποία θα πρέπει να καλύψουμε είτε με φόρους είτε με αναπτυξιακά έσοδα για να μειώνουμε σταθερά την απόκλιση. Ποσό σημαντικό που απαιτεί σοβαρή προσέγγιση και πολιτική για το πως θα αποταμιευτεί 

Σε αυτή την μαθηματική εκτίμηση αν προσθέσει κανείς την φρενήρη αύξηση του κόστους ζωής που συνεχίζει ακάθεκτο, την εκτίμηση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής που οδηγεί σε φυσικές καταστροφές, την εκφύλιση του κοινωνικού Κράτους σε όλες τις εκφάνσεις του και την θεσμική ανεπάρκεια που χαρακτηρίζει τελευταία την χώρα οδηγούμαστε στην τέλεια καταιγίδα με κίνδυνο την κοινωνική συνοχή μέσα από πολώσεις αυτοματισμούς,  αβεβαιότητα και ανασφάλεια.
Μέχρι σήμερα κυβέρνηση και μείζονα αντιπολίτευση παρουσίασαν αντανακλαστικά κατώτερα των περιστάσεων τόσο στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που τους έτυχαν βλέπε Πυρκαγιές σε Μάτι και Ευβοια, χιόνια στην Εθνική Οδό, αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Πανδημίας κτλ. 

Κανείς τους δεν συνέχισε το έργο του ΠΑΣΟΚ για την επέκταση του κοινωνικού κράτους με όρους ισότιμης κατανομής για το σύνολο των πολιτών ενώ το κοινό τους βαρύκεντρο για την άντληση των πόρων ήταν η εξοντωτική υπερφορολόγηση. 

Μόνο το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερά υπέρ της ανακατευθυνσης της παραγωγικής μεθοδολογίας της χώρας που θα οδηγήσει σε ανταγωνιστικότερη θέση την Ελληνική παραγωγή και σε καλύτερη διαχείριση των πόρων με στόχευση στην μεσαια ραχοκοκαλιά της οικονομίας που διαχρονικά στηριξε την χώρα,
Στόχος μας η αύξηση της παραγωγικότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την αξιοπρεπή  κάλυψη των υγειονομικών αναγκών που αυξάνουν δραματικά τα τελευταία χρόνια ενώ αντίθετα η πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας έγινε τραγικά δυσκολότερη με πολύωρες αναμονές και ουρές στην εξέταση των πολιτών και πολύμηνες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των χειρουργικών αναγκών λόγω της λανθασμένης στρατηγικής που επενδύει στην μεγέθυνση του ιδιωτικού τομέα και την ταυτόχρονη  διάλυση του ΕΣΥ.

Η τελευταία Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών αφορά το 2021 πολύ πριν την βίαιη αύξηση των τιμών ενέργειας και το πληθωριστικό ντόμινο που ακολούθησε. Αν και τα δεδομένα είναι πιο σοβαρά ακόμα και σε αυτή φαίνεται ευκρινώς ότι 1 στα 3 Έλληνες ανταποκρίνεται δύσκολα στις πάγιες ανάγκες του νοικοκυριού του ενώ σχεδόν 1 στους 2 δυσκολευεται να ανταποκριθεί στις έκτακτες συνθήκες που του παρουσιάζονται. Είναι η τραγική συνεπεια της αλλεπάλληλης επιδοματικής πολιτικής που ακολούθησε αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ και στην συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ. Αν προσθέσουμε μαλιστα στην εξίσωση και το γεγονός ότι η γαλάζια παράταξη περιόρισε την πρόσβαση των ανασφάλιστων συμπολιτών μόνο στις κρατικές δομές είναι εύλογο να συμπεράνει κανείς ότι οι υγειονομικές ανάγκες αυτού του πληθυσμού είναι ακάλυπτες και οι πολίτες έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού.

Το σχέδιο της κοινωνικής συνοχής του ΠΑΣΟΚ διαλύεται συντεταγμένα αφού οι πολίτες σταδιακά εγκαταλείπουν την περιφέρεια προς τον αστικό ιστό της χώρας αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες και πληρέστερη κάλυψη και βελτίωση των όρων ζωής τους με αποτέλεσμα χωριά και περιοχές ολόκληρες να αδειάζουν παραγωγές να εγκαταλείπονται δίχως σχέδιο από την πολιτεία υπονομεύοντας και την επάρκεια των αγαθών στην χώρα. 

Η περήφανη αγροτιά του Ανδρέα Παπανδρέου υπονομεύθηκε, αφού για τους νεότερους ούτε τα κίνητρα είναι αρκετά, ούτε το σχέδιο της αγροτικής πολιτικής είναι σαφές και κοντά στα Ελληνικά δεδομένα, ούτε φυσικά το κόστος των εφοδίων είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο.  

Έτσι μπαίνουμε στην νέα εποχή με μια κοινή αγροτική πολιτική  που βρίσκει τους αγρότες μας εξαντλημένους, δίχως πόρους από τις χαμηλές τιμές, τις αδιάθετες παραγωγές τους το διαρκώς αυξανόμενο κόστος και κυρίως το ανύπαρκτο κεντρικό σχέδιο προσαρμογής τους στα νέα δεδομένα που ορίζουν οι νέες ευρωπαϊκές συνθήκες να εναποθέτουν την πραμάτεια τους περιορισμένοι σε μια καχεκτική Ελληνική αγορά. Βούτυρο στο ψωμί των ολίγων στην Ελλάδα που μοιράζονται μέχρι σήμερα περισσοτερα και φυσικά των Ευρωπαιων συναδέλφων τους που θα είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί αφού από χρόνια πριν είναι πιο οργανωμένοι, περισσότερο καθετοποιημενοι, με καλύτερη πρόσβαση στην αγορά αντιμετωπίζοντας ομαδικά τα έξοδα και τις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις, βελτιώνοντας διαρκώς την αποδοτικότητα και τελικά το εισόδημά τους.  

Το ΠΑΣΟΚ επικρίθηκε εντονα τα παλιά χρόνια για το ότι έπνιξε την επιχειρηματικότητα των μικρομεσαίων στον πλούτο και την ευημερία -την έλλειψη πυξίδας και καθοδήγησης στην χρήση των οικονομικών πόρων, είπαν ότι το χρήμα κοίμισε την κοινωνία ενώ σήμερα ΝΔ και Συριζα πνίγουν την επιχειρηματικότητα με πείνα και εξαθλίωση.
Τελικά τι είναι καλύτερο για ένα πολιτικό σχηματισμό να γεννάει ευκαιρίες και ποιότητα ζωής για τον λαο του ή να βοηθά συγκεκριμένους εις βάρος των άλλων παράγοντας ανισότητες;
Ναι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν την εκλογική αναμέτρηση, σε κάθε περίπτωση όμως το τελικό δίλημμα για τον καθένα θα είναι αυτό: πόσο ΠΑΣΟΚ θέλεις στην ζωή σου ;

Αυτό θα σε οδηγήσει να γίνεις μέρος της Αλλαγής που θέλεις να δεις στην ζωη σου !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου