Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Ανδρέας Μπούκας : Ο πραγματικός θησαυρός είναι η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιά σε όλες τις εκφράσεις της !!!!

 
Ημετέρων βαρβάρων πάρεργα

Κάπου προς τα ορεινά χωριά του νομού Πέλλας.

Μια εκκλησία που χτίστηκε πριν περίπου 100 χρόνια.

Σύμφωνα με επιγραφή στην είσοδο ο ναός αναγέρθηκε «δαπάνη όλων των χριστιανών»

.

Φυσιολογικά το ναό αυτό θα έπρεπε να τον σέβονται οι συμπολίτες μας, χριστιανοί και μη -όπως κάθε ναό. Όμως η εκκλησία αυτή δέχτηκε πριν μερικά χρόνια την επιδρομή επίδοξων «χρυσοθήρων».

Οι «χρυσοθήρες» αγνοούσαν βέβαια το μεράκι και την τέχνη των μαστόρων οι οποίοι για καλύτερη ακουστική του χώρου είχαν τοποθετήσει πήλινες κούπες πίσω από τα επιχρίσματα των τοίχων της εκκλησίας.

Το κενό, το κούφιο, που ακουγόταν με ένα ελαφρύ χτύπημα με το δάκτυλο στον τοίχο, το ερμήνευσαν σαν σημείο απόκρυψης «θησαυρού».

Κατέστρεψαν τις αγιογραφίες που με μεράκι ζωγράφισε -και μ’ αυτές «έντυσε» τους τοίχους της εκκλησίας- κάποιος λαϊκός καλλιτέχνης της εποχής.

Παρά την οφθαλμοφανή διαπίστωση ανυπαρξίας θησαυρού συνέχισαν το καταστροφικό τους πάρεργο σπάζοντας τα επιχρίσματα και καταστρέφοντας τις αγιογραφίες του ναού.

Δυστυχώς!

Εδώ και μερικές δεκαετίες οι «χρυσοθήρες» είναι κάτι σαν μια επιδημία που καταστρέφει μνημεία στην Ελλάδα.

Τα πάρεργα των δικών μας βαρβάρων καταστρέφουν συνεχώς πολιτιστικούς θησαυρούς νεότερης ιστορίας μας. Δεν πτοούνται, δεν ελέγχουν, δεν ζητούν την άδεια κανενός. Καταστρέφουν απροκάλυπτα αρχαία , βυζαντινά και νεότερα μνημεία μας. Άλλοι χρησιμοποιούν ανιχνευτές μετάλλων και άλλοι σκαπτικά μηχανήματα. Αρχαιολογικοί χώροι, εκκλησίες, παλαιά κτίρια κάθε είδους, γέφυρες κτλ είναι γι’ αυτούς «σημάδια» απόκρυψης θησαυρών που τους οδηγούν σ’ αυτούς…

Πάλι δυστυχώς τα υπαρκτά μέτρα προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν επαρκούν και δεν είναι αποτρεπτικά.

Άλλοι προτείνουν πρόσκαιρα δραστικότερα μέτρα προστασίας των μνημείων, αστυνόμευση, αυστηρότερες ποινές για τους «χρυσοθήρες».

Άλλοι πάλι πως το όλο θέμα απαιτεί χρόνο και είναι υπόθεση μόρφωσης και διαπαιδαγώγησης των πολιτών.

Ο πραγματικός θησαυρός είναι η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιά σε όλες τις εκφράσεις της.

Έως ότου όμως επικρατήσει ο σεβασμός όλων προς τα κοινά μας πολιτιστικά αγαθά, αυτά θα συνεχίσουν να κινδυνεύουν από τα πάρεργα των ημετέρων βαρβάρων!

Ανδρέας Μπούκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου