Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Οικονομική στήριξη στους καστανοπαραγωγούς της Πέλλας, ζητεί ο Ιορδάνης Τζαμτζής, για το πλήγμα που υπέστη η παραγωγή τους

Με σημαντικές απώλειες στο εισόδημα των καστανοπαραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, έκλεισε το έτος 2022, όπως τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης, Ιορδάνης Τζαμτζής, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά. Αιτία η ασθένεια «Φαιά σήψη», που προσβάλλει τους καρπούς του κάστανου, καθιστώντας τους μη εμπορεύσιμους. Ο κ. Τζαμτζής έστειλε στον κ. Γεωργαντά πίνακα παραγωγής και τιμών, αναγνωρισμένων Ομάδων Παραγωγών της ΠΕ Πέλλας, στον οποίο καταγράφεται η πτώση, σε ποσοστό περίπου 40% - 50%   των τιμών πώλησης και των ποσοτήτων που διατέθηκαν στην αγορά. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας τονίζει ότι η απώλεια εισοδήματος για τους καστανοπαραγωγούς εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 500 ευρώ ανά στρέμμα και ζητεί από τον ΥΠ.Α.Α.Τ. την οικονομική ενίσχυση όσων επλήγησαν από την καταστροφική αυτή ασθένεια.

 

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Ιορδάνη Τζαμτζή προς τον κ. Γεώργιο Γεωργαντά.

 

 

ΘΕΜΑ: «Απώλεια εισοδήματος έτους 2022 των παραγωγών κάστανων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, λόγω προβλημάτων στην παραγωγή και στη διάθεση που οφείλονται στο μύκητα “Φαιά σήψη του κάστανου”.

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Με τεράστια προβλήματα έκλεισε το έτος 2022 για την καλλιέργεια των κάστανων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, λόγω της ασθένειας «Φαιά σήψη», που προσβάλλει τους καρπούς του κάστανου, καθιστώντας τους μη εμπορεύσιμους. Η προσβολή η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης, δηλαδή σε μεταγενέστερο στάδιο από αυτό της συγκομιδής, προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα στη διάθεση του προϊόντος στο εξωτερικό καθώς οι

συγκομισθέντες καρποί δεν ήταν πλέον εμπορεύσιμοι για διάθεση στους καταναλωτές. Η καλλιεργούμενη έκταση με καστανιές στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, είναι 9.222 στρέμματα (δηλώσεις ΟΣΔΕ 2022). Σας διαβιβάζουμε συνημμένα, πίνακα παραγωγής και τιμών αναγνωρισμένων Ομάδων Παραγωγών της ΠΕ Πέλλας, από την οποία φαίνεται ότι τόσο οι τιμές διάθεσης όσο και οι ποσότητες που διατέθηκαν το έτος 2022 έχουν μειωθεί λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η ασθένεια «Φαιά σήψη», σε ποσοστό 40- 50% σε σχέση με την προηγούμενη τριετία (2019-2020- 2021), με την απώλεια εισοδήματος να εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 500 ευρώ ανά στρέμμα.

Ζητούμε την οικονομική ενίσχυση των καστανοπαραγωγών που επλήγησαν από την

καταστροφική αυτή ασθένεια.

Με εκτίμηση,

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

 

Ιορδάνης Τζαμτζής

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου