Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Με επιστολή του ο Ιορδάνης Τζαμτζής προς ΥΠΑΑΤ ζητεί άμεση οικονομική ενίσχυση για τους μηλοπαραγωγούς της Πέλλας

 Την οικονομική ενίσχυση για τους μηλοπαραγωγούς της Πέλλας ζητεί, για άλλη μία φορά, ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά, στην οποία παραθέτει αναλυτικά όλα τα στοιχεία για την ενίσχυση των μηλοπαραγωγών, εξαιτίας της απώλειας εισοδήματος που έχουν.

Ο κ. Τζαμτζής επισημαίνει για άλλη μία φορά την απώλεια εισοδήματος, η οποία με στοιχεία αποδεικνύεται ότι είναι 1.010 ευρώ ανά στρέμμα και τον κίνδυνο να συρρικνωθεί

στο μέλλον η καλλιέργεια μήλων, λόγω των αντίξοων συνθηκών στην παραγωγή και διάθεσή τους.  Τόνισε ότι ανάλογα προβλήματα υπάρχουν στα κεράσια, τα αχλάδια, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα ακτινίδια, για τις ζημιές των οποίων έγιναν ειδικές αναφορές και στον Πρωθυπουργό, ενώ εκπονούνται από τη ΔΑΟΚ οικονομοτεχνικές εκτιμήσεις.  Ήδη ο κ. Τζαμτζής έχει αποστείλει όλα τα στοιχεία για την αποζημίωση των σπαραγγοπαραγωγών.

Η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: «Απώλεια εισοδήματος των παραγωγών μήλων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, λόγω προβλημάτων στη διάθεση, στις τιμές πώλησης και στο αυξημένο κόστος παραγωγής του 2022.

 


 

 Αξιότιμε κ. Υπουργέ Με σημαντικά προβλήματα έκλεισε το έτος 2022 για την καλλιέργεια των μήλων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, λόγω της δυσκολίας στη διάθεση και της μεγάλης μείωσης των τιμών, ως αποτέλεσμα των αλλαγών στις πληρωμές των εξαγωγέων που επέβαλε η Αίγυπτος, του εμπάργκο που επέβαλε η Λευκορωσία, του πολέμου στην Ουκρανία, των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς και του αυξημένου κόστους παραγωγής. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας, η καλλιεργούμενη έκταση φτάνει τα 11.988,7 στρέμματα (ΟΣΔΕ 2022), εκ των οποίων σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛ.Γ.Α, τα 9.240 στρέμματα βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία. Η μεγαλύτερη παραγόμενη ποσότητα πωλείται στο εξωτερικό κυρίως σε τρίτες χώρες (ΑΙΓΥΠΤΟ, ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ, ΙΟΡΔΑΝΊΑ κ.λπ.). Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες φαίνονται συγκεντρωτικά στο συνημμένο πίνακα 1.

Στον πίνακα 2, η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών για το έτος 2022, εκτιμήθηκε από τη ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας σε 1.010 €/στρ.

Ζητούμε την οικονομική ενίσχυση των μηλοπαραγωγών, οι οποίοι λόγω οικονομικών προβλημάτων, αδυνατούν να καλλιεργήσουν για την ερχόμενη περίοδο.

Κύριε Υπουργέ  τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες καλλιέργειες όπως τα κεράσια , τα αχλάδια, τα ροδάκινα ,τα νεκταρίνια και τα ακτινίδια   θα ακολουθήσουν οικονομοτεχνικές εκτιμήσεις και για όλες αυτές τις περιπτώσεις.                                                 

                                                            

                                                              Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

 

 

Ιορδάνης Τζαμτζής

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΜΗΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ

ΕΤΟΣ 2022

 

 

 

Καλλιεργούμενες ποικιλίες

Έκταση σε στρέμματα

Μήλα FUJI και κλώνοι, JONAGOLD, JONAGORED κ.α

3.634,5

Μήλα Gala

1.320,2

Μήλα GOLDEN DELICIOUS κ.α

455,6

Μήλα Red Delicious, διάφορες ποικιλίες κόκκινα

5.621,2

Μήλα Πράσινα (Granny Smith, Mutsu)

904,4

Μήλα Φυρίκι

52,8

Γενικό Άθροισμα

11.988,7

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου