Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Ομιλία του Ευάγγελου Προκοπίδη στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας, στις 17/2/2023.

"Νομίζω ότι ήρθε η ώρα του απολογισμού και της απόδοσης ευθυνών, για τις πλημμύρες της 23ης Ιανουαρίου 2023, στην πόλη της Αριδαίας.

Τεράστιες και διαχρονικές οι ευθύνες της παρούσης και της πρώην Δημοτικής Αρχής, που άφησαν την πόλη ανοχύρωτη.
Που δεν εκπόνησαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποφυγής αλλά και αντιμετώπισης τέτοιου είδους γεγονότων.
Τεράστιες οι ευθύνες και όσων χρημάτισαν πρόεδροι της ΔΕΥΑ, που δεν καθάρισαν τα φρεάτια των αγωγών, στη διάρκεια της θητείας τους.
Οι επιπτώσεις από την πλημμύρα, είναι τεράστιες και θα τις βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας.
Έχει προκαλέσει τεράστιες ζημίες στο δίκτυο των όμβριων υδάτων στη πόλη της Αριδαίας, του οποίου η δυνατότητα απορροής έχει μειωθεί σημαντικά καθώς έχει γεμίσει με φερτές ύλες.
Άμεσα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και να καθαριστούν όλοι οι αγωγοί, πριν επαναληφθούν παρόμοιες καταστάσεις.
Είναι η ώρα του σχεδιασμού των απαραίτητων έργων, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις, που θα θέτουν σε κίνδυνο τις περιουσίες και την ζωή των συνδημοτών μας.
Το να έχουμε στα συρτάρια, τα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης διαχείρισης πλημμυρικών φαινομένων, που συνέταξε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δε λέει τίποτα αν δεν έχουν προηγηθεί ασκήσεις ετοιμότητας και εφαρμογής τους, όπου ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει τι κάνει.
Αν δεν έχουν προηγηθεί όλα, όσα αναφέρονται σε αυτά και αφορούν μια σειρά από έργα(καθαρισμός & αστυνόμευση υδατορεμάτων κ.α.)
Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημίες στο τοπικό οδικό δίκτυο καθώς επίσης έχουν εναποθέσει σε αυτό πολλές φερτές ύλες, που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφαλή οδήγηση.
Την Τρίτη 14-2-23, στην έδρα της Π.Ε.Πέλλας ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τζαμτζής παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση το νέο ΕΣΠΑ της Π.Κ.Μ. και το οποίο αφορά, σειρά έργων που άπτονται της λειτουργίας του Δήμου μας π.χ. το νέο δρόμο που θα συνδέει την Αλμωπία με το χιονοδρομικό (είχε παρουσιαστεί από τον κ. Τζαμτζή σε αυτή την αίθουσα).
Δυστυχώς, ο μόνος Δήμαρχος που απουσίαζε ήταν ο Δήμαρχος Αλμωπίας.
Όλοι οι άλλοι ήταν παρόντες και διεκδίκησαν την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ, μια σειρά σημαντικών έργων που αφορούν τη λειτουργία των Δήμων τους.
Για το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων(σκύλων) συντροφιάς, το οποίο μας απασχόλησε αρκετές φορές σε αυτή την αίθουσα και είχα τη δυνατότητα να αναφερθώ στους κινδύνους που εγκυμονεί η επιμονή σας στην εξεύρεση λύσης, σε συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Είχα ζητήσει σε προηγούμενη συνεδρίαση, να επαναξετασθεί το θέμα από μηδενική βάση, να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες για να μην εμπλακεί ο Δήμος σε δικαστικές περιπέτειες, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την απένταξη του έργου και το χάσιμο μιας ευκαιρίας για την επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος για τους πολίτες του Δήμου.
Και ήρθε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και με την 17303/1-2-2023 απόφαση της, ακυρώνει την αριθ. 6/2023 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία σημειωτέον πάρθηκε από τη δημοτική αρχή, χωρίς την παρουσία της αντιπολίτευσης.
Σταθήκατε τυχεροί από την εξέλιξη. Αποδείχθηκε ότι κάνετε, το κάνετε στο πόδι και πρόχειρα.
Επιβεβαιώνεται, αυτό που λέει ο κόσμος, ότι ο δήμος είναι ένα ακυβέρνητο καράβι.
Την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε μια ακόμα δυσάρεστη εξέλιξη για το δήμο.
Αφορά το Κολυμβητήριο Αριδαίας και την απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, που αθώωσε όλους τους κατηγορούμενους, που διώκονταν σε βαθμό κακουργήματος καθώς και την κατασκευάστρια εταιρία.
Το δικαστήριο, δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης και της παραποίησης των εγγράφων, που έγιναν στο Δήμο Αριδαίας τότε, αλλά στάθηκε στο διαδικαστικό.
Έκρινε, ότι δεν υπήρχε δόλος από τους κατηγορούμενους καθώς στην διαδικασία δεν προβλέπονταν προσυμβατικός έλεγχος και άρα...δεν ήταν απαραίτητη η παραποίηση των σχετικών εγγράφων.
Είναι ένα θέμα που το έχω αναδείξει και το έχω θέσει πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ματαίως περιμένουμε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, την ειδική ενημερωτική συνεδρίαση, όπως είχε υποσχεθεί.
Φυσικά είχα ζητήσει από τη δημοτική αρχή, να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου ο Δήμος να διασφαλίσει τα υπόλοιπα χρήματα, από τη Διαχειριστική Αρχή.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης /1/2023, είχα θέσει προ ημερήσια διάταξης το θέμα της απομάκρυνσης από τις εγκαταστάσεις της μαθητικής Εστίας Αριδαίας του τμήματος Αρχιμαγείρων, του Δημόσιου ΙΕΚ Αριδαίας, ενός από τα καλύτερα λειτουργούντα στην Ελλάδα. Το τμήμα φιλοξενείτο επί εννέα έτη, με την σύμφωνη γνώμη όλων των διοικήσεων του Δήμου, χωρίς ποτέ να αναφερθεί οποιοδήποτε αρνητικό συμβάν.
Άκουσα σήμερα σε ραδιοφωνική εκπομπή, τον Διευθυντή του Δ.ΙΕΚ κ. Γιορτσό, ότι όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξε άριστη συνεργασία και ποτέ δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στη συνεργασία των δύο φορέων, καταρρίπτοντας όλα τα επιχειρήματα με τα οποία απομακρύνθηκε το τμήμα από τις εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας.
Σήμερα, το τμήμα περιφέρεται από εστιατόριο σε εστιατόριο της επαρχίας μας, με τεράστιο κόστος για τους σαράντα εκπαιδευόμενους.
Η διοίκηση του δήμου αποποιείται των ευθυνών της. Σαφώς, θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα, να βρεθεί λύση και να επανέλθουν οι ασκούμενοι στις εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ και στο ομαλό προεκλογικό κλίμα που πρέπει να υπάρχει, με ευθύνη όλων των υποψηφίων δημάρχων.
Έχουν απομείνει περίπου οκτώ μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές.
Θα προηγηθούν οι εθνικές εκλογές.
Σε αυτές τις διαδικασίες, θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες.
Η “σύγκρουση” να είναι θέσεων και προγραμμάτων.
Αυτό κάνω εγώ και θα παρακαλούσα το ίδιο να κάνουν και οι υπόλοιποι που έχουν δηλώσει υποψήφιοι να διεκδικήσουν το δημαρχιακό θώκο.
Διαπιστώνω με λύπη μου, ότι κάποιοι επιδίδονται σε διαρροή ανυπόστατων φημών…
Για άλλη μια φορά, συνιστώ αυτοσυγκράτηση και να σταθούμε όλοι, στο ύψος των περιστάσεων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου