Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Οικονομική ενίσχυση των παραγωγών λωτών ζητεί ο Ιορδάνης Τζαμτζής, από τον ΥΠ.Α.Α.Τ.

 Η παραγωγή λωτών είναι μία ξεχωριστή καλλιέργεια, που παρουσιάζει αξιόλογη δυναμική στην Πέλλα, δεδομένου ότι το προϊόν εξάγεται, σε μεγάλο ποσοστό, σε Ευρώπη και Ιορδανία. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η καλλιέργεια λωτών  αγωνίζεται να επιβιώσει, εξαιτίας των χαμηλών τιμών διάθεσης του προϊόντος και του υψηλού κόστους παραγωγής. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας επισυνάπτει, στην επιστολή του, προς τον κ. Γεώργιο Γεωργαντά, τιμολόγια παραγωγών, στα οποία καταδεικνύεται ότι η τιμή πώλησης του προϊόντος το 2022, ήταν μειωμένη κατά 40%, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Ο κ. Τζαμτζής θεωρεί απαραίτητο και ζητά από τον Υπουργό, να ενισχυθεί το εισόδημα των παραγωγών, ώστε να μην εγκαταλείψουν την καλλιέργεια λωτών.

Ακολουθεί η σχετική επιστολή του Ιορδάνη Τζαμτζή προς τον ΥΠ.Α.Α.Τ.

 

ΘΕΜΑ: «Απώλεια εισοδήματος έτους 2022 των παραγωγών λωτών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, λόγω χαμηλών  τιμών διάθεσης και υψηλού κόστος παραγωγής»

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

 

Σας διαβιβάζουμε συνημμένα αντίγραφα πενήντα τριών (53) τιμολογίων παραγωγών λωτού της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας έτους 2022, από τα οποία φαίνεται ότι οι τιμές διάθεσης του προϊόντος ήταν πολύ χαμηλές, μειωμένες σε ποσοστό που υπερβαίνει το 40%, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 0,12 και 0,25 ευρώ το κιλό ενώ τα προηγούμενα χρόνια έφτανε τα 0,35 ευρώ ανά κιλό, και με αυξημένο το κόστος παραγωγής, απειλείται η επιβίωση μιας ξεχωριστής καλλιέργειας, με αξιόλογη δυναμική στην περιοχή μας, δεδομένου ότι εξάγεται σε μεγάλο ποσοστό σε Ευρώπη και Ιορδανία.

Η καλλιεργούμενη έκταση με λωτούς στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, είναι 4.877,26 στρέμματα (δηλώσεις ΟΣΔΕ 2022). Ζητούμε την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών λωτών, ώστε να μην εγκαταλείψουν μία καλλιέργεια με παρόν και μέλλον, στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

 

                                                               Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

 

 

Ιορδάνης Τζαμτζής

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου