Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Δύο ελληνικά κρασιά στη λίστα του διάσημου οινοκριτικού των New York Times Το ένα από την γειτονιά μας !!!


Τα αδέρφια Τάτση ζουν και αναπνέουν 365 μέρες μέσα στο αμπέλι ακολουθώντας από το ξεκίνημα τους ένα διαφορετικό μονοπάτι.

Εκεί άλλωστε τους οδήγησε η βιοδυναμική καλλιέργεια, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο καλλιεργούν τα αμπέλια τους. Παρατηρούν και αφουγκράζονται τις ανάγκες του πιστοποιημένου βιολογικού αμπελώνα, χωρίς ποτέ  να επεμβαίνουν με βίαιες πρακτικές πάνω στα φυτά.Ο Στέργιος και ο Περικλής Τάτσης είναι αμπελουργοί-οινοποιοί από κούνια. Προέρχονται από αμπελουργική οικογένεια προσφύγων που έφτασαν στην περιοχή της Γουμένισσας από την ανατολική Ρωμυλία το 1924. 

Τα αδέρφια Τάτση ανήκουν σε μια μικρή ομάδα πρωτοπόρων οινοποιών που τη δεκαετία του 1990 ξεκίνησαν να κάνουν στην Ελλάδα κρασιά ήπιων παρεμβάσεων. Όχημα τους η εφαρμογή των αρχών της βιοδυναμικής καλλιέργειας , στοχεύοντας σε ένα υγιές και γεμάτο ζωή οικοσύστημα.

 Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δεν κάνουν τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από αυτό που τους δίδαξαν οι παππούδες της ιστορικής αμπελουργικής ζώνης της Γουμένισσας. 


Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες τους στο ύψωμα Λιμπασκερίτ και στη Γερακώνα πάνω σε ασβεστολιθικά εδάφη, τους ανταμείβουν για το πάθος τους και την προσοχή με την οποία διαχειρίζονται τη γη. Τα εξαιρετικά υγιή σταφύλια έρχονται σε ένα οινοποιείο στο οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ εμπορική ζύμη, ένζυμα   ή άλλα σκευάσματα, ενώ τα θειώδη είναι είδος προς εξαφάνιση. Τα κρασιά απολαμβάνουν το χρόνο που χρειάζονται  χωρίς ποτέ να πιέζονται για να κυκλοφορήσουν γρήγορα στην αγορά. Μέσα στο οινοποιείο ο χρόνος κυλάει αργά με όλη την ευεργετική επίδραση που έχει αυτό στα κρασιά. Ο όρος «φυσικά κρασιά» και η εμπορευματοποίηση που έχει δεχτεί δεν ταιριάζει καθόλου στην φιλοσοφία των αδερφών Τάτση.

Αντί του όρου «φυσικά κρασιά», τα αδέρφια Τάτση κάνουν λόγο για «αληθινά κρασιά» φτιαγμένα με πάθος, αγάπη, φροντίδα και υπομονή που φέρουν σαν υπογραφή τα πιστεύω τους.


Οι Γουμένισσες που παράγουν κυκλοφορούν μόνο μετά από σημαντικό χρόνο παλαίωσης και μια επίσκεψη στο κελάρι του οινοποιείου θα ξεδιπλώσει μπροστά σας ένα μοναδικό θησαυρό παλαιών χρονιών.


Πρόκειται για ένα μοναδικό, μικρό παραγωγό που διαγράφει τη δική του πορεία, δίνοντας μια διαφορετική κατεύθυνση στο Ελληνικό κρασί. Για την ακρίβεια χαράσσοντας το δρόμο προς το μέλλον του Ελληνικού κρασιού…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου