Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών κατέθεσε Δήλωση Παράστασης προς Υποστήριξη της Κατηγορίας κατά την ανακριτική διαδικασία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

 

Στις 24-03-2023 ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών κατέθεσε ενώπιον του Εφέτη-Ανακριτή του Εφετείου Λάρισας, μαζί με άλλους 46 Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας, κατ’ άρθρο 90 περ. ζ του Κώδικα Δικηγόρων δια μέσω της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δήλωση Παράστασης προς Υποστήριξη της Κατηγορίας κατά των ήδη κατηγορούμενων και κάθε άλλου υπευθύνου για την τυχόν αξιόποινη συμπεριφορά τους, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό επιβαινόντων στις αμαξοστοιχίες, που συγκρούστηκαν στα Τέμπη στις 28-02-2023.

Η πράξη αυτή έχει διττό χαρακτήρα, καθώς αφενός μεν, έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, διότι οι 47 Δικηγορικοί Σύλλογοι δηλώνουμε δικονομικά παρόντες και γινόμαστε διάδικοι στην ανακριτική διαδικασία μιας υπόθεσης, που αφορά στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων και ευρύτερα των συγκοινωνιών και των συναφών υποδομών, υπηρεσιών και ελεγκτικών μηχανισμών. Αφετέρου δε, έχει συμβολικό περιεχόμενο, γιατί με τον τρόπο αυτό τιμάμε τον θεσμικό ρόλο, που έχει αναθέσει ο νομοθέτης στους Δικηγορικούς Συλλόγους σε υποθέσεις, που άπτονται ζητημάτων ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα επιτελούμε το χρέος μας έναντι των οικογενειών, που επλήγησαν, και όλης της ελληνικής κοινωνίας.

Η Δικαιοσύνη οφείλει να κινηθεί αποτελεσματικά και γρήγορα.

Πρέπει να διερευνηθεί κάθε αξιόποινη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων των προσώπων, που είχαν υποχρέωση για τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας, η τυχόν ύπαρξη των οποίων θα απέτρεπε την τραγωδία, χωρίς να περιοριστεί η έρευνα στη διερεύνηση μόνο τυχόν ανθρώπινου σφάλματος.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΝΑΣΚΟΣ                                      ΣΥΜΕΛΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου