Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Ιερά Πανήγυρις Ζωοδόχου Πηγής Γαρεφείου

 Σήμερα Πανηγυρίζει το Εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής Γαρεφείου Αλμωπίας , το οποίο βρίσκετε στην ορεινή περιοχή  Μεταλλεία  Μεγάλου Αλεξάνδρου  στην θέση ΄΄ Τσουκνίδα ΄΄

Η Μητέρα Του Χριστού ως Ζωοδόχος Πηγή είναι ένα επίθετο της Θεοτόκου. Ξεκίνησε να χρησιμοποιείται με την αποκάλυψη μιας ιερής πηγής στο Βαλούκλι της Κωνσταντινούπολης από τη Θεοτόκο σε έναν στρατιώτη που ονομαζόταν Λέων Μάρκελς, ο οποίος αργότερα έγινε ο βυζαντινός αυτοκράτορας Λέων Α΄ (457-474).Ο Λέων έκτισε την ιστορική εκκλησία Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλή στο σημείο εκείνο, στην οποία έγιναν πολυάριθμες θαυματουργές θεραπείες κατά τη διάρκεια των αιώνων, με τη μεσολάβηση της, καθιστώντας μία από τις σημαντικότερες τοποθεσίες προσκυνήματος στην Ελληνική Ορθοδοξία. Έτσι, ο όρος «Ζωοδόχος Πηγή» έγινε ένα επίθετο της Αγίας Θεοτόκου και εκπροσωπήθηκε στην τέχνη της εικονογραφίας.

Ο λόγος που γιορτάζεται σήμερα η Ζωοδόχος Πηγή στο Εξωκλήσι Γαρεφείου ,μας θυμίζει κάθε χρόνο ,το θαύμα που έγινε ,στο κοπάδι του κτηνοτρόφου Μπίνου Tραϊανού   -Τσορμπατζή .Ο κτηνοτρόφος του χωριού ,είχε πολλές απώλειες κατά την περίοδο της γέννας του κοπαδιού .

Κόντευε να χάσει όλο το κοπάδι και στον ύπνο του  είδε όνειρο που τον προέτρεπε μια Άγια μορφή να χτίσει το εν λόγο Εκκλησάκι .Δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο όνειρο ο  Μπίνος Τραϊανός   - Τσορμπατζής,  κι έτσι τις επόμενες ημέρες ,συνέχιζε να χάνει τα προβατάκια του ,αλλά και το όραμα της Άγιας μορφής να τον προτρέπει κάθε βράδυ να χτίσει το Εκκλησάκι του Ζωοδόχου Πηγής .

Σε απόγνωση ο κτηνοτρόφος και από την συχνή εμφάνιση της Άγιας μορφής ,αποφάσισε και έκτισε το Εξωκλήσι της Ζωοδόχου πηγής .

Έκτοτε σταμάτησαν οι απώλειες του κοπαδιού του και προς Τιμήν του Θαύματος ,κάθε χρόνο παρ΄όλο που έχει φύγει από τη ζωή ο ίδιος ,η οικογένειά του συνεχίζει και θυσιάζει αμνούς , τα οποία μοιράζει στο κόσμο για Υγεία .

Να σημειωθεί ότι κατά την θυσία τους οι αμνοί , φεύγουν από την ζωή με απόλυτη ησυχία  .














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου