Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Ιορδάνης Τζαμτζής: «Να ενταχθούν σε καθεστώς δήλωσης ζημιάς οι καλλιέργειες που επλήγησαν από την κακοκαιρία»

 Τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο ενημέρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, για τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν οι γεωργικές παραγωγές στην Πέλλα, εξαιτίας των επίμονων βροχοπτώσεων, των επανειλημμένων χαλαζοπτώσεων αλλά και των παγετών που σημειώθηκαν μεταξύ 04/03 και 30/03/2023.

Σε επιστολή του προς τον κ. Λυκουρέντζο, ο κ. Τζαμτζής  αναφέρεται στα πυρηνόκαρπα, ιδίως τα ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα

που υπέστησαν ζημιές σε διάφορα βλαστικά στάδια,  από την έναρξη της άνθησης μέχρι την καρπόδεση, στα μηλοειδή και τις καλλιέργειες πατάτας και κάνει λόγο για καθολικές ζημιές από το χαλάζι, στο στάδιο της συγκομιδής ή πριν από αυτή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης παραθέτει δεδομένα του μετεωρολογικού σταθμού Γιαννιτσών και επισημαίνει ότι οι καθημερινές βροχοπτώσεις σ’ όλη την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, από τις αρχές Μαΐου έως και σήμερα, καταστρέφουν ολοκληρωτικά τους καρπούς των πρώιμων και των μεσοπρώϊμων ποικιλιών κερασιών, υποβαθμίζουν την ποιότητα και μειώνουν εξαιρετικά τη μετασυλλεκτική ζωή των καρπών, που γλίτωσαν από το σχίσιμο, καθιστώντας πολύ δύσκολη την διάθεση τους στην αγορά.

Ο Ιορδάνης Τζαμτζής ζητεί την ένταξη όλων των πληττόμενων καλλιεργειών σε καθεστώς δήλωσης ζημιάς και προσκαλεί τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να επισκεφθεί την Πέλλα και τις πληγείσες περιοχές, ώστε να έχει ιδία άποψη.

 

Επισυνάπτεται ολόκληρη η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου