Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας

 Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας καθημερινά είναι ανοιχτά τις παρακάτω ώρες Τρίτη ,Τετάρτη και Παρασκευή 09.00 π.μ.- 14.00 μ.μ., Δευτέρα και Πέμπτη 10.00 π.μ.- 17.00 μ.μ.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας, με μεγάλη χαρά ενημερώνει το αναγνωστικό κοινό πως θα παραμένει ανοιχτή το Σάββατο 6 Μαΐου και το Σάββατο 13 Μαΐου και το Σάββατο 20 Μαΐου και ώρες λειτουργίας 10:00 με 14:00.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ

1. Τι μπορείς να κάνεις με μια ευκαιρία; / Kobi Yamada

Τι κάνεις με μια ευκαιρία; Σου φαίνεται μεγάλη ή άπιαστη; Την αγνοείς; Την αφήνεις να γλιστρήσει μέσ' από τα χέρια σου; Αυτή είναι η ιστορία κάποιων εξαιρετικών ευκαιριών και του παιδιού που δεν ήξερε τι να κάνει με αυτές. Κι όσο πιο πολλές ευκαιρίες παρουσιάζονταν, τόσο περισσότερο σάστιζε. Όμως μια μέρα, λίγο θάρρος θα κάνει τη μεγάλη διαφορά...Μια ιστορία που θα σας εμπνεύσει να αγκαλιάσετε τις ευκαιρίες της ζωής σας, αφήνοντας πίσω φοβίες και δισταγμούς. Εσύ τι θα κάνεις με την ευκαιρία σου; Από σένα εξαρτάται!

2. Άνθρωποι στο περιθώριο / Ulrich Alexander Boscwitz

Στο Βερολίνο της δεκαετίας του 1920, η ζωή δεν είναι καθόλου εύκολη για τους ήρωες του πρώτου μυθιστορήματος του Ούλριχ Αλεξάντερ Μπόσβιτς. Είναι οι πραγματικοί χαμένοι της οικονομικής κρίσης: ανάπηροι του πολέμου, ζητιάνοι, πόρνες, τρελοί. Τα βράδια μαζεύονται όλοι στον Χαρούμενο Κυνηγό. Άλλοι για να πιούν, άλλοι για να τραγουδήσουν και να χορέψουν. Για να ξεδώσουν λιγάκι, να πάρουν μιαν ανάσα ξενοιασιάς, πριν τους ρουφήξει το επόμενο πρωί και πάλι η γκρίζα καθημερινότητα. Ξαφνικά, η γυναίκα του τυφλού Ζόνενμπεργκ χορεύει με τον Γκρίσμαν, ο οποίος έχει έρθει στον Κυνηγό για να χαρεί τη συντροφιά μιας γυναίκας και δεν έχει λογαριάσει σωστά την οργή του προδομένου συζύγου. Το κακό δεν αργεί να γίνει. Μα ο κόσμος ξαναβρίσκει αμέσως σχεδόν τους ρυθμούς του –καινούργιες αγάπες πλέκονται και το επόμενο πρωί η γκρίζα ζωή συνεχίζεται..

3. Γυναίκες εργάτριες : στην ελληνική βιομηχανία και στη βιοτεχνία : 1870-1922 / Ζιζή Σαλίμπα

H εργασία αυτή έχει ως αντικείμενο την ιχνογράφηση της φυσιογνωμίας της ελληνίδας εργάτριας από την εμφάνισή της στον κόσμο της μισθωτής εργασίας ως τη Μικρασιατική Καταστροφή και την άφιξη των προσφύγων στην Ελλάδα το 1922, χρονολογία κατά την οποία αλλάζει το κοινωνικό σκηνικό στις ελληνικές πόλεις. Όταν αρχίζουν τα πρώτα φουγάρα των εργοστάσιων να ξεφυτρώνουν ένα ένα σαν τα μανιτάρια στον Πειραιά και η Αθήνα να αποκτά σιγά-σιγά τα χαρακτηριστικά ευρωπαϊκής μεγαλούπολης. Τότε εμφανίζονται επί της οθόνης του ιστορικού γίγνεσθαι οι πρώτες εργάτριες. Είμαστε στα 1870. Μέσα από το καλειδοσκόπιο του ανθρώπινου συρφετού της ελληνικής πόλης οι εργάτριες αρχίζουν να ξεχωρίζουν, βγαίνοντας από το σταθμό του τρένου στον Πειραιά, αγοράζοντας κλωστές από τα εμπορικά μαγαζιά της Αθήνας ή βαδίζοντας με γοργό βήμα για να φτάσουν εγκαίρως στα εργοστάσια που βρίσκονται στις παρυφές της Ερμούπολης. Ποιες ήταν αυτές οι νεοφερμένες γυναίκες; Από πού προέρχονταν; Πώς εντάσσονταν στον κόσμο του καθημερινού μόχθου; Πώς αξιοποιούσαν τον καθημερινό χρόνο τους; Ποιες ήταν οι συλλογικές αναπαραστάσεις των άλλων γι’ αυτές;

4. Πενήντα χρόνια στο κουρμπέτι : ψέματα και αλήθειες : πρωταγωνιστές και κομπάρσοι / Γιάννης Π. Καψής

"-Τι...; Ήταν φυλακή ο παππούς σου; Τι είχε κάνει, ρε...; "-Τίποτα δεν είχε κάνει, βρε κουτέ. Η χούντα τον είχε βάλει φυλακή. "-Και τι είναι η χούντα, ρε...;" Ήταν το έναυσμα. Έπρεπε να δουν. Να μάθουν. Έτσι ξεκίνησε ένα οδοιπορικό πενήντα χρόνων στο κουρμπέτι -στην σκληρή άπονη ζωή. Κι' οι αναμνήσεις όρμησαν άγριες, απαιτητικές, ζητώντας να ξεφύγουν από την "απεραντοσύνη της ανυπαρξίας". Με το πέρασμα όμως του χρόνου τα φτιασιδώματά τους έχουν ξεφτίσει. Αλήθειες που μας δυνάστευαν πρόβαλαν σαν μεγάλα αποκρουσικά ψέματα. Μεγάλα ψέματα αποδείχθηκαν σκληρές αλήθειες. Πρωταγωνιστές της ζωής σμίκρυναν στην θέση των κομπάρσων, κομπάρσοι πήραν τη θέση τους. Ένα ταξίδι στον χρόνο. Γνωρίζοντας το παρελθόν μπορείς να χαράξεις το μέλλον. Ένα ταξίδι με οδηγό τις αναμνήσεις. Χωρίς αυτές, μας περιμένει το τέλμα της ανυπαρξίας..

5. Το 1922 και οι πρόσφυγες : Μια νέα ματιά / κείμενα Χ. Εξερτζόγλου, Δ. Σταματόπουλος, Α. Ozil, Κ. Κατσάπης, Α-Μ. Τσέτλακα

Τι καινούργιο φέρνει ένα βιβλίο για τη Μικρασιατική Καταστροφή και τους Πρόσφυγες; Παρουσιάζει τα διλήμματα των χριστιανών μπρος στην κρίση της Αυτοκρατορίας και στις ανερχόμενες εθνικές ιδεολογίες, την ίδια τη διαδικασία της Καταστροφής ιδωμένη μέσα από τις μεγάλες πληθυσμιακές συσσωρεύσεις ετερογενών, εθνικά και θρησκευτικά, πληθυσμών στις μεσογειακές ακτές της Ανατολίας μετά την κατάρρευση της Αυτοκρατορίας και τη διαδικασία συγκρότησης τουρκικού κράτους, την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα από την πρώτη στιγμή της άφιξής τους, την παράξενη μοίρα των μουσουλμάνων προσφύγων στην Τουρκία, τέλος τη συγκρότηση της δημόσιας προσφυγικής μνήμης. Συμπυκνώνει τους προβληματισμούς και τα συμπεράσματα από τις έρευνες και την πλούσια βιβλιογραφία των τελευταίων χρόνων στην ελληνική, τουρκική και διεθνή ιστοριογραφία.

6. Φτιάξε τη δική σου φάρμα / Paul Heiney

Ένας πρωτότυπος και εξαιρετικά πρακτικός εικονογραφημένος οδηγός για τους σημερινούς ανθρώπους που επιθυμούν να συνδεθούν και πάλι με τις χαρές της φυσικής ζωής και της παράδοσης. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας δεν θα σας δείξει μόνο πως να καλλιεργείτε και να συλλέγετε τους καρπούς της γης. Θα σας αποκαλύψει, επιπλέον, τα μυστικά της παραδοσιακής παρασκευής γευστικότατων και υγιεινών προϊόντων. Από το ψήσιμο του ψωμιού και τη χαρά της δημιουργίας γλυκών και τυριών, ως τη μεγάλη στιγμή της παρασκευής του δικού σας κρασιού, αυτός ο χρήσιμος οδηγός θα σας διευκολύνει με τις απλές και κατανοητές απ’ όλους συμβουλές.

7. Η επιβίωση της Ελλάδας μέσα από διαδοχικά θαύματα : σελίδες ακμής και παρακμής της νεοελληνικής ιστορίας / Κωνσταντίνος Λούλης

Το βιβλίο αυτό είναι μια αναδρομή στους τελευταίους δύο αιώνες της ιστορίας της Ελλάδας, με επιμέρους κεφάλαια, στα οποία γίνεται συνοπτική αναφορά των σημαντικών γεγονότων, των αιτίων και των πρωταγωνιστών τους. Ο συγγραφέας, με προδιάθεση φιλιστορίας και παιδιόθεν αγάπη για τα ιστορικά κείμενα, οδηγήθηκε στη συγγραφή της παρούσας μελέτης γνωρίζοντας καλά ότι μπορεί να πλησιάσει την αλήθεια με ειλικρίνεια και ρεαλισμό, πολύ περισσότερο από εκείνους που έχουν κάθε είδους φιλοδοξίες και δογματικές πολιτικές τοποθετήσεις. Ανήκοντας στην κατηγορία των Ελλήνων που οραματίστηκαν μια ακμάζουσα Ελλάδα, αλλά έχοντας συνειδητοποιήσει πια πως δε θα τη γνωρίσουν ποτέ, χορτασμένος από υποσχέσεις, κατανοεί απόλυτα καθέναν που πιστεύει και ελπίζει σε μια ανεξάρτητη εθνικά και ευημερούσα οικονομικά Ελλάδα. Με αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με την απόλυτη αποστασιοποίησή του από κομματικές ταυτότητες και εξαρτήσεις, και μακριά από κάθε είδους φιλοδοξία και πολιτικές τοποθετήσεις, αφού ερεύνησε ενδελεχώς την πορεία ορισμένων πρωταγωνιστών της νεοελληνικής ιστορίας, θεωρεί ότι κάποιοι κακώς εισήλθαν στο πάνθεον των "αλάνθαστων πολιτικών αθανάτων", ενώ κάποιοι άλλοι αδίκως κατακρημνίστηκαν στα τάρταρα της Ιστορίας. Ένα σημαντικό έργο, γραμμένο σε απλή και κατανοητή γλώσσα, το οποίο απευθύνεται σε κάθε Έλληνα αναγνώστη που επιθυμεί να γνωρίσει την ιστορία της πατρίδας του.

8. Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας / Tim Marshall

Εάν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ο Πούτιν έχει τόσο μεγάλη εμμονή με την Κριμαία, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν προορισμένες να εξελιχθούν σε πλανητική υπερδύναμη ή γιατί η ισχύς της Κίνας συνεχίζει να εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο, τότε όλες οι απαντήσεις βρίσκονται εδώ. Η γεωγραφία θέτει όρια στους ηγέτες όλου του κόσμου. Πράγματι, για να κατανοήσουμε τις διεθνείς εξελίξεις χρειάζεται να κατανοήσουμε τον άνθρωπο, τις ιδέες και τα κινήματα... Αλλά αν δεν γνωρίζουμε γεωγραφία, τότε δεν πρόκειται να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου