Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Γιάννης Τσεπκεντζής : ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠ΄ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ!

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε η «Μελέτη εφαρμογής ανάπλασης περιβάλλοντος χώρου του Δημαρχείου Έδεσσας» η οποία είχε ανατεθεί απ’ ευθείας έναντι του ποσού των 36.784,60 € σε αρχιτεκτόνισσα της Θεσσαλονίκης. Είναι απορίας άξιον ποιος ήταν ο λόγος να προτιμηθεί έναντι των πολύ αξιόλογων αρχιτεκτόνων που διαθέτει η πόλη οι οποίοι ζουν σε αυτή , την γνωρίζουν και κατανοούν καλύτερα τις ανάγκες της.

Το παραπάνω πρόσφατο παράδειγμα δεν είναι παρά μόνο ενδεικτικό. Οι απ’ ευθείας αναθέσεις είναι μια πονεμένη ιστορία στην οποία ο Δήμος Έδεσσας δεν πρωτοτυπεί ιδιαίτερα.Αυτό που δημιουργεί αλγεινή εντύπωση είναι ο πρωτοφανής ζήλος να απαξιώνει τους επιστήμονες της πόλης, κάθε φορά που καταφεύγει σε αυτές.
Μόνο στην τελευταία θητεία ανατέθησαν απ’ ευθείας με απόφαση Δημάρχου 38 μελέτες με συνολικό κόστος πάνω από 630.000 € .
Μόλις 3 (!) από τις 38 (συνολικής αξίας μόλις 40.000 €) ανατέθηκαν σε μηχανικούς του Δήμου μας παρόλο που σχεδόν για καμία από αυτές δεν απαιτούνταν κάποια ιδιαίτερη επαγγελματική εξειδίκευση, τέτοια που να αναζητηθεί εκτός πόλης.
Για όλες τις υπόλοιπες προκρίθηκαν (με τι κριτήρια άραγε;) μηχανικοί από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ναύπλιο, την Κόρινθο ή τη Σαντορίνη!!
Πρόκειται για αρχιτεκτονικές, ενεργειακές, στατικές, Η/Μ μελέτες, μελέτες γεωτρήσεων και αρδευτικών δικτύων ενώ περιλαμβάνονται και οι εργασίες παροχής υπηρεσιών συμβούλου, που δεν είναι παρά ο εύσχημος τρόπος να παρακάμπτεται η διαδικασία του διαγωνισμού και να είναι δυνατή η απ’ ευθείας ανάθεσή τους.
Ας εξηγήσει λοιπόν η Δημοτική Αρχή στους συμπολίτες μας:
Α) Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των αναδόχων των
παραπάνω απ’ ευθείας αναθέσεων;
Β) Γιατί επιμένει συστηματικά να απαξιώνει του επιστήμονες της πόλης;
Γ) Έχει την πολυτέλεια η περιοχή να εκρέει 600.000 € για υπηρεσίες που μπορούν να παρασχεθούν επάξια από το επιστημονικό μας δυναμικό, ενώ μπορεί να στηρίξει ουσιαστικά και με αξιοπρέπεια τα παιδιά της;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου