Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

Σεισμός 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία - Τσουνάμι έπληξε τις ακτές

 
Ένας τεράστιος σεισμός με προκαταρκτικό μέγεθος 7,6 βαθμών έπληξε την κεντρική Ιαπωνία τη Δευτέρα, προκαλώντας προειδοποίηση για τσουνάμι και ειδοποιήσεις για εκκένωση περιοχών, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο AFP, ισχυρές σεισμικές δονήσεις έπληξαν σήμερα την κεντρική Ιαπωνία

, με τον πιο σημαντικό να σημειώνεται στις 16:10 (09:10 ώρα Ελλάδας) στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου, και το μέγεθός του να καταγράφεται αρχικά στους 7,4 βαθμούς προτού αναθεωρηθεί προς τα πάνω, στους 7,5 βαθμούς, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS), και στους 7,6 βαθμούς σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν λίγο πριν ή αμέσως μετά στην ίδια περιοχή: ένας πρώτος μεγέθους 5,7 βαθμών στις 09:06 στο εσωτερικό, ένας άλλος μεγέθους 6,1 βαθμών στις 09:18, στη συνέχεια τρεις ακόμη μεγέθους 4,5 έως 4,8 βαθμών έως τις 09:16.

Συνολικά 21 σεισμικές δονήσεις μεγέθους ίσου ή μεγαλύτερου των 4 βαθμών έπληξαν την κεντρική Ιαπωνία σε διάστημα μικρότερο των 90 λεπτών, σύμφωνα με την JMA.

Ένα τσουνάμι ύψους περίπου 1 μέτρου έπληξε περιοχές της ακτής κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί να ακολουθήσει και μεγαλύτερο κύμα, όπως προειδοποίησε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA) έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τσουνάμι για τους παράκτιους νομούς Ishikawa, Niigata και Toyama. Είναι η πρώτη φορά που εκδίδονται σημαντικές προειδοποιήσεις από τον σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε τον Μάρτιο του 2011 τη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Τσουνάμι που μπορεί να φθάσει σε ύψος έως και τα πέντε μέτρα είναι "πιθανό" στη βόρεια ακτή του κέντρου της Ιαπωνίας σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων γύρω από το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με αμερικανικές και ιαπωνικές υπηρεσίες τις οποίες επικαλείται το AFP.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου