Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΔΣΓ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

ΨΗΦΙΣΜΑ 


Η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, στην έκτακτη συνεδρίαση της 10-01-2024, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στην Αθήνα, στις 04-01-2024, επίκειται η άμεση αναμόρφωση του Δικαστικού χάρτη της χώρας, ώστε να υπάρξει ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας με την διατήρηση ενός

μόνο Πρωτοδικείου στην έδρα κάθε Περιφερειακής Ενότητας και την κατάργηση και συγχώνευση Ειρηνοδικείων. Στις περιπτώσεις δε που σε μία Περιφερειακή Ενότητα υφίστανται περισσότερα Πρωτοδικεία, όσα εδρεύουν εκτός της έδρας, θα μετατραπούν σε περιφερειακά δικαστήρια, όπου θα εκδικάζονται υποθέσεις μονομελούς σύνθεσης.

Ως εκ τούτου είναι προφανές, ότι υφίσταται άμεσος κίνδυνος για την κατάργηση/υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών, η οποία θα οδηγήσει σε οδυνηρά αποτελέσματα την τοπική κοινωνία, θα επιφέρει αδικαιολόγητη περιστολή θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών, θα απορρυθμίσει την ίδια την Δικαιοσύνη και εν τέλει θα δημιουργήσει πολίτες, δικαστές και δικηγόρους δύο διαφορετικών ταχυτήτων, δηλαδή Δικαιοσύνη δύο διαφορετικών ταχυτήτων.

Η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών εκφράζει την πλήρη, κάθετη και καθολική αντίθεσή της σε οποιαδήποτε σκέψη για τυχόν κατάργηση, συγχώνευση, μετατροπή ή υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών, η οποία θα πλήξει την ποιότητα απονομής δικαιοσύνης προς τους πολίτες της περιοχής και θα επιφέρει ανυπολόγιστες ζημίες στον τόπο μας.

Για όλους εμάς, το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας και ως εκ τούτου είναι ζήτημα αδιαπραγμάτευτο.

Κατόπιν όλων αυτών αποφάσισε ομόφωνα, ότι :

ΠΡΟΚΥΡΗΣΣΕΙ προειδοποιητική καθολική αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών από τα καθήκοντά τους, την Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης υπό τον Υφυπουργό Ι. Μπούγα αναφορικά με την αναμόρφωση του Δικαστικού χάρτη της περιφέρειας του Εφετείου Θεσσαλονίκης, με το πλαίσιο, που θα ανακοινωθεί στα μέλη.

ΚΑΛΕΙ τους βουλευτές Ν. Πέλλας, τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας να επιδείξουν την έμπρακτη και αμέριστη συμπαράστασή τους και να παρέμβουν με άμεσες ενέργειες για την υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων μας και την αποτροπή του κινδύνου κατάργησης ή υποβάθμισης του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών.

ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ την παρούσα συνεδρίαση για την Δευτέρα, 15-01-2024, και ώρα 13:30, ώστε να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και να αποφασίσει τυχόν νέες πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΝΑΣΚΟΣ                                                    ΣΥΜΕΛΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου