Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Δράσεις του Κέντρου Υγείας Αριδαίας

 
Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που πραγματοποιούνται στα Δημοτικα σχολεια, Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής ευθύνης του Κ.Υ. υλοποιουνται από τις επαγγελματίες υγείας Μαρία Νατσιούλα Κοινωνική Λειτουργος, Κατερινα Πουλου Επισκέπτρια Υγείας, και Ιωαννα Γκιώση μαία.

Το υλικό το οποίο παρουσιάζεται έχει την έγκριση του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας. Οι δε επαγγελματίες υγείας εκτός από την έγκριση που έχουν λάβει, έχουν κάνει την ανάλογη εκπαίδευση και προετοιμασία για την κάθε θεματική ενότητα.
Μια πολύ σημαντική δραση που υλοποιεί η Κοινωνική Λειτουργος του Κέντρο Υγείας Αριδαίας κα Νατσιούλα Μαρια, στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων αφορά την...
ΠΡΌΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΆΤΩΝ
♦️Τα ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά ηλικίας 1-14 ετών και τα συχνότερα από αυτά είναι τα τροχαία.
♦️Τα παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για ατύχημα όσο μικρότερη ηλικία τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα επειδή είναι συχνά απορροφημένα από τις δραστηριότητές τους και τείνουν να αγνοούν το περιβάλλον τους για το οποίο έχουν περιορισμένη αντίληψη λόγω μικρής εμπειρίας.
♦️Σε μελέτη παιδιών εως 14 ετών στην ελλάδα βρέθηκε ότι η πρώτη αιτία θανάτου απο ατυχήματα ήταν τα τροχαία 55% και ακολουθούσαν κατά σειρά ο πνιγμός, πτώσεις, εγκαύματα και οι δηλητηριάσεις.
Τα ατυχήματα αποτελούν ένα σοβαρό ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΊΑΣ εξαιτίας:
👉 της συχνότητας τους
👉δυνητικής σοβαρότητας τους και
👉της πιθανότητας να έχουν συνέπεια επικίνδυνο για τη ζωή τραυματισμό, αναπηρία η χρόνια προβλήματα υγείας ακόμη και μετά από παροχή βέλτιστης αντιμετώπισης.
♦️ Κατά συνέπεια η ΠΡΌΛΗΨΗ, με αποτελεσματικές ΠΑΡΕΜΒΆΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ και εφαρμογής των συστάσεων(πχ χρήση κράνους, ζωνη ασφαλείας κ.τ.λ.) αποτελεί μοναδικό τρόπο μείωσης της συχνότητας και το συνεπιών των ατυχημάτων.
♦️Η συστηματική και επαναλαμβανόμενη συμβουλευτική για την αποφυγή ατυχημάτων έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική στη διαμόρφωση κατάλληλης στάσης των γονέων και των παιδιών και μείωσης των ατυχημάτων.
♦️ Μέχρι και σήμερα όμως οι αποτελεσματικότεροι τρόποι πρόληψης δεν εφαρμόζονται σύστηματικά...
🎈Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η χρήση κράνους στην ποδηλασία.
Το ανθρώπινο κρανίο μπορεί να υποστεί πολλαπλά κατάγματα αν συμβεί ατύχημα με ταχύτητα ποδηλάτου 7 έως 10 χιλιόμετρα ανά ώρα και όμως η συνήθης μέση ταχύτητα των νεαρών ποδηλάτων είναι 11 έως 16 km την ώρα.
Οι κρανιόγκεφαλικές κακώσεις αποτελούν τον ποιον συνήθη τραυματισμό παιδιών και εφήβων σε ατύχημα με ποδήλατο
Τέσσερις στις πέντε κρανιοκεφαλικές κακώσεις θα είχαν αποφευχθεί αν ο ποδηλάτης φορούσε κράνος.
ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ,ΠΡΟΣΈΧΩ ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΥ ΣΥΜΒΟΥΝ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου