Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ


19η Μαΐου... Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου - 105 χρόνια από την σφαγή και τον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού.

Μένουν ζωντανές στη σκέψη όλων μας οι ψυχές των αθώων Ελλήνων του Πόντου που έχασαν τη ζωή τους στη Γενοκτονία. Ο αγώνας ενάντια στη λήθη είναι συνεχής.

Μένουν ζωντανοί στη σκέψη μας όλοι εκείνοι που έκαναν το "έγκλημα" να γεννηθούν Έλληνες Χριστιανοί και για αυτό έχασαν με βάρβαρο, φρικιαστικό και μαζικό τρόπο τη ζωή τους σ΄ ένα από τα πιο σκοτεινά και θλιβερά κεφάλαια της ιστορίας

.

Η σημερινή Ημέρα είναι Μνημόσυνο στις 353.000 ψυχές που έχασαν τη ζωή τους, αλλά, παράλληλα είναι και Ημέρα Τιμής σε όσους διασώθηκαν και έδωσαν σκληρό αγώνα για την ανάπτυξη της μητέρας πατρίδας, για την διατήρηση και τον πλούτο της πολιτισμικής μας ταυτότητας.

Για αυτό, το πλέον σημαντικό σήμερα είναι τον φόρο τιμής στην Μνήμη εκείνων που έχασαν την ζωή τους, να τον μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης δεν είναι μόνο υποχρέωση της Πολιτείας και των φορέων που εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες. Είναι χρέος ιστορικό όλων μας! Κυρίως προς την επόμενη γενιά, στα παιδιά μας, που πρέπει να γνωρίζουν από πού έρχονται και να ξέρουν πού πηγαίνουν.

Η σημερινή Ημέρα όμως, σε συνδυασμό με την διεθνή συγκυρία των πολέμων που βιώνει ο πλανήτης μας, στέλνει και ένα δυνατό μήνυμα για

την ειρηνική συνύπαρξη των λαών με την απερίφραστη καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, όπως αυτό της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ να χαράξουμε ένα μέλλον όπου η αγάπη, η ειρήνη, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη θα κυριαρχούν και θα σταματήσουν επιτέλους οι πολεμικές φρικαλεότητες.

Αυτή θα είναι η πιο σημαντική δέσμευση για ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο μέλλον.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΛΛΑΣ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου