Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Δήμος Πέλλας- Κοινότητα Δυτικού: Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας Ποντίων


«Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή, μια ξεχωριστή ημέρα για την Κοινότητα του Δυτικού και τον Δήμο Πέλλας. Παρακαταθήκη Μνήμης και Κληρονομιάς για τις νεότερες γενιές το Μνημείο για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου...»

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής (19/5) από τον Δήμαρχο Πέλλας Στάθη Φουντουκίδη, τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ποντίων - δωρεά των αδελφών Γεωργίου και Ιωάννη

Χαραλαμπίδη, στην πλατεία της Κοινότητας Δυτικού του Δήμου Πέλλας, παρουσία Τοπικών Αρχών και πολιτών. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη π. Ελευθέριος Χαραλαμπίδης και ο π. Χαράλαμπος Χωραφάς, ενώ ξεχωριστό τόνο και ιδιαίτερα συγκινησιακό βάρος στην εκδήλωση έδωσε ποντιακό χορευτικό δρώμενο με ζωντανή μουσική.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αναφορά του Δημάρχου Πέλλας, Στάθη Φουντουκίδη, στην διαχρονική αξία της πρωτοβουλίας για την ανέγερση του Μνημείου.

«Το Μνημείο αυτό είναι αφιερωμένο στους γεννοκτονηθέντες προγόνους μας και αποτελεί διαχρονικό θεμέλιο στη διάσωση της συλλογικής μνήμης, αιώνιο φόρο τιμής για τις 353.000 αδικοχαμένες ψυχές. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι χρέος ιστορικό όλων μας. Όπως χρέος όλων μας είναι να διεκδικούμε με μια ενιαία φωνή την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας. Η σημερινή Ημέρα είναι Μνημόσυνο στις 353.000 ψυχές που έχασαν τη ζωή τους, αλλά, παράλληλα είναι και Ημέρα Τιμής σε όσους διασώθηκαν και έδωσαν με την πίστη τους σκληρό αγώνα για την ανάπτυξη της μητέρας πατρίδας, για την διατήρηση και τον πλούτο της πολιτισμικής μας ταυτότητας.

Κάθε μνημείο, όπως αυτό που αποκαλύπτουμε σήμερα στο Δυτικό, είναι σταθμός ιστορίας, παρακαταθήκη μνήμης και κληρονομιάς, είναι φάρος για το μέλλον».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φουντουκίδης, εκφράζοντας παράλληλα τα συγχαρητήριά του σε όλους τους εμπλεκόμενους για την ανέγερση του Μνημείου, στον πρόεδρο και τα μέλη του συμβουλίου της κοινότητας του Δυτικού και κυρίως στους αδελφούς Γεώργιο και Ιωάννη Χαραλαμπίδη, για την αξιέπαινη πράξη τους, που πρέπει να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση σε όλους.

Αναφορά στο ιστορικό της ημέρας έκανε ο Μιχάλης Μάριος Ζήσης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της κοινότητας Δυτικού, Αθανάσιος Παυλίδης.

Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης: Οι βουλευτές Λάκης Βασιλειάδης και Θεοδώρα Τζάκρη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας Γαβριήλ Τεκτερίδης, οι αντιδήμαρχοι Τζένη Δεντσίδου, Ευφροσύνη Μερεμητσάκη, Δημήτρης Δαμασκούδης και Γιάννης Γυριχίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Στάθης Καστερίδης, Γρηγόρης Στάμκος, Γιάννης Κουτούδης, Στέφανος Κασσίδης και Αθανάσιος Επιτροπάκης, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ΠΕ Πέλλας Θεανώ Ζουρνατζίδου και πλήθος πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου