Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Α.Α.Τ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ

 Συνάντηση Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη

Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου υποδέχθηκε με Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους, στο Δημαρχείο, την Παρασκευή 10 Μαΐου 2024, την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, τον Υφυπουργό Διονύση Σταμενίτη και τον Γενικό Γραμματέα Γεώργιο Στρατάκο. Μαζί τους ήταν οι Βουλευτές του Νομού: Λάκης Βασιλειάδης και Γεώργιος Καρασμάνης, πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

.

Η Δήμαρχος παρουσίασε τα γενικά χαρακτηριστικά του Δήμου κι ανέδειξε τα ζητήματα και τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου με το ακριβό κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές, τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και την αναγκαιότητα της αντιμετώπισής της και της ανάλογης προσαρμογής, αναδιαρθρώσεις, θέματα ΕΛ.Γ.Α. κ.ά.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης – σύσκεψης η Δήμαρχος παρέδωσε υπόμνημα και πρόσφερε, συμβολικά, καλάθια με ποικιλία τοπικών αγροτικών προϊόντων.

Η επίσκεψη του κ. Υπουργού πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη διοργάνωση στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας της εκδήλωσης με θέμα: «Αγροτική πολιτική και Ευρωπαϊκή Ένωση» με συντονιστή τον Πρόεδρο της ΔΗΜ.Τ.Ο. Σκύδρας και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκη Δημητριάδη. Η Δήμαρχος στο χαιρετισμό της τόνισε την αδήριτη ανάγκη στήριξης των αγροτών και της περιφέρειας από την κεντρική διοίκηση, καθώς χωρίς δυνατή αγροτική οικονομία και περιφέρεια δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρό κράτος.

Το πλήρες κείμενο του υπομνήματος είναι το παρακάτω:

«Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στο Δήμο μας.

Με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη της Παρασκευής 10 Μαΐου 2024 επιτρέψτε μας να θέσουμε υπόψη σας και γραπτώς μέσω του παρόντος υπομνήματος τα παρακάτω ζητήματα που σχετίζονται με το Δήμο μας.

Ο Δήμος Σκύδρας είναι ένας από τους τέσσερεις Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και βρίσκεται περίπου στο κέντρο της. Έδρα του είναι η πόλη της Σκύδρας, αποτελείται από 21 Κοινότητες – Οικισμούς και έχει πληθυσμό περίπου 20.000 κατοίκους.

Ο Δήμος Σκύδρας είναι κατά βάση ένας αγροτικός Δήμος, όπως είναι και όλος ο Νομός Πέλλας γι΄αυτό και είναι αναγκαία και αυτονόητη η στήριξη και ενίσχυση των αγροτών μας και του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας μας.

Εδώ λειτουργούν οι μεγαλύτερες και περισσότερες βιομηχανίες και συνεταιρισμοί μεταποίησης και εξαγωγής φρούτων και λαχανικών με κορυφαίο το ροδάκινο. Εδώ, επίσης, έχει την έδρα του το Τελωνείο αλλά και το Χημείο του Κράτους που εξυπηρετεί και το γειτονικό Νομό Ημαθίας.

Δυστυχώς οι αγρότες μας αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία έχουμε επισημάνει και τα οποία θα μας επιτρέψετε να τα επαναλάβουμε και είναι σε γνώση σας : επιπτώσεις από την κλιματική κρίση, ακριβό κόστος καλλιέργειας και παραγωγής, χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων, αδιάθετα προϊόντα, καθυστέρηση πληρωμών, δυστοκία στις εξαγωγές λόγω εντάσεων και πολέμων στη διεθνή σκηνή, αξιοποίηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, βιολογική βιώσιμη γεωργία, αξιοποίηση ανακυκλώσιμων συσκευασιών και γεωργικών ειδών, πιστοποιήσεις, αποζημιώσεις ΕΛ.Γ.Α. κ.ά.

Ειδικότερα θέλω να επισημάνω ενδεικτικά προβλήματα της φετινής παραγωγής, όπως είναι η καρπόπτωση στα βερίκοκα, δαμάσκηνα και ροδάκινα, το βακτηριακό κάψιμο στα αχλάδια το οποίο ξεραίνει τα δέντρα, δηλ. δημιουργεί θέματα και στο φυτικό κεφάλαιο.

Επιπλέον, εκκρεμεί το θέμα της αποζημίωσης λόγω της μειωμένης περσινής παραγωγής στα συμπύρηνα που βεβαίως είχε ως συνέπεια τη δραματική μείωση του εισοδήματος των αγροτών μας.

Όσον αφορά τα έργα στον αγροτικό τομέα απαιτείται η κατασκευή και η αποτελεσματική ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που θα βγάλουν το Νομό μας από τη γεωγραφική απομόνωση, θα ενισχύσουν το ενδογενές δυναμικό και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη με εγγειοβελτιωτικά έργα, έργα πολιτικής και περιβαλλοντικής προστασίας, όπως το Φράγμα Καλής.

Επίσης θεωρούμε σημαντική την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την παραχώρηση πλατειών και χώρων από το ΥΠ.Α.Α.Τ. προς το Δήμο, προγράμματα του ΥΠ.Α.Α.Τ. για χρηματοδοτήσεις αγροτικής οδοποιίας, γεωτρήσεων, αρδευτικών δικτύων κ.ά.

Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε συνεργασία και περαιτέρω πληροφορίες και σας ευχαριστούμε θερμά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου