Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Εως 20.000 ευρώ η ταρίφα για αγορά βρέφους -Ο «τιμοκατάλογος» της ντροπής που έχουν τα κυκλώματα

Εως 20.000 ευρώ η ταρίφα για αγορά βρέφους -Ο «τιμοκατάλογος» της ντροπής που έχ

Παράδεισος είναι η Ελλάδα για τα κυκλώματα αγοραπωλησίας βρεφών, που χρεώνουν από 7.000 έως και 20.000 ευρώ για να παραδώσουν ένα νεογνό σε άτεκνα ζευγάρια που ονειρεύονται να αποκτήσουν ένα παιδί. 

Στον «τιμοκατάλογο» της ντροπής, τα πάντα παίζουν ρόλο. Από την ταχύτητα παράδοσης, μέχρι τα χρώματα των βρεφών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», «φθηνότερα» είναι τα μελαχρινά νεογνά και πιο ακριβά τα ξανθά ή ανοιχτόχρωμα. Η τελική τιμή επηρεάζεται επίσης από τον χρόνο παράδοσής του: τα... ετοιμοπαράδοτα βρέφη κοστίζουν ακριβότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα, ενώ θεωρείται πλεονέκτημα να έχουν γεννηθεί πριν από μόλις τρεις έως πέντε ημέρες και σίγουρα να μην έχουν «σαραντίσει».

Μάλιστα, κυκλώματα διακινητών χρεώνουν περισσότερο αν το άτεκνο ζευγάρι επιλέξει το μωρό της αρεσκείας του ανάμεσα σε 2 ή 3 νεογέννητα. Στους υποψήφιους θετούς γονείς τα κυκλώματα συχνά δεν εμφανίζουν τη φυσική μητέρα του βρέφους, ιδίως όταν αυτή είναι π.χ Ρομά από τη Βουλγαρία. Αντίθετα, παρουσιάζουν μια γυναίκα π.χ. από τη Ρωσία, προκειμένου να δημιουργήσουν την προσδοκία στους θετούς γονείς ότι το παιδί τους θα γίνει ξανθό και ψηλό.

Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ραντεβού για την παράδοση - παραλαβή δίνονται όχι κοντά στα δημόσια μαιευτήρια όπου συνήθως γίνεται ο τοκετός, αλλά έξω από ακριβές ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου το κύκλωμα να καλλιεργήσει την εντύπωση στους αγοραστές ότι το νεογνό ανήκε σε εύπορο ζευγάρι και άρα έχει αυξημένες πιθανότητες να είναι υγιές.

Τα περισσότερα κυκλώματα ελέγχονται από Βούλγαρους υπηκόους. Εντοπίζουν –με τη βοήθεια συνεργών τους– εγκύους στη Βουλγαρία, τις οποίες μεταφέρουν στην Ελλάδα για τον τοκετό. Σε κάποιες περιπτώσεις πείθουν γυναίκες να μείνουν έγκυες και να τεκνοποιήσουν με απώτερο σκοπό να πουλήσουν το παιδί τους αντί ποσού που συνήθως ξεπερνά τις 3.000 ευρώ. Για όσο διάστημα παραμένουν στην Ελλάδα, οι αλλοδαπές «φιλοξενούνται» σε διαμερίσματα μισθωμένα από το κύκλωμα και γεννούν σε δημόσια νοσοκομεία, όπου ο έλεγχος είναι πλημμελής.

Ρόλο συνεργών παίζουν δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών: η φυσική μητέρα συντάσσει ενώπιον συμβολαιογράφου πληρεξούσιο με το οποίο εξουσιοδοτεί δικηγόρο να παραστεί αντ’ αυτής στο δικαστήριο (Πρωτοδικείο) που θα επικυρώσει την υιοθεσία. Η συναινετική υιοθεσία είναι νόμιμη υπό την προϋπόθεση ότι δεν «παρεμβάλλεται χρήμα». Σε διαφορετική περίπτωση διώκεται ως κακούργημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου